Mes de paraules

Temperatura mínima rècord a l’octubre

La forta ventada de dissabte i diumenge va provocar ratxes màximes de més 100 km/h als dos extrems del país i en zones elevades

La situació de vent del nord que ha afectat Catalunya al llarg del cap de setmana ha comportat ratxes fortes de vent, neu a bona part del Pirineu, una baixada molt important de la temperatura arreu del país i una notable alteració marítima.

Després d’haver provocat precipitacions generalitzades a Catalunya durant la matinada de divendres, la depressió en superfície que ens afectava es va allunyar ràpidament cap al nord-est fins a situar-se a la zona del golf de Gènova al llarg de dissabte. Aquesta posició de la baixa, juntament amb la presència d’altes pressions a l’Atlàntic, van permetre que entre dissabte i diumenge es produís una advecció molt clara del nord i nord-est a Catalunya, que va comportar l’arribada d’una massa d’aire fred provinent de l’interior del continent.

Just abans de produir-se el descens de la temperatura en superfície, l’arribada d’aire molt fred en alçada va afavorir la formació de tempestes, que dissabte a la tarda van afectar alguns sectors del nord-est del país. La precipitació va ser localment intensa i en molts casos va anar acompanyada de calamarsa i pedra. Fins i tot es van arribar a observar mànegues en punts del litoral central.

Les quantitats de precipitació més destacades que té constància l’SMC, totes elles corresponents a estacions de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics), van ser els 27,3 mm de Canet de Mar (el Maresme), els 20,0 mm de Salt (el Gironès) o els 18,0 mm de Sils (la Selva).

Independentment, el flux de vent del nord va produir precipitacions en forma de neu a tot el Pirineu i fins i tot en punts del Prepirineu, amb una cota que va anar baixant ràpidament durant la tarda de dissabte fins arribar al fons de vall en alguns casos. Els gruixos més destacats enregistrats a les estacions d’alta muntanya de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) van ser els 7 cm de Bonaigua (2.247 m) o els 6 cm de Certascan (2.400 m), ambdues al Pallars Sobirà. Tanmateix, cal destacar que la neu també va arribar a agafar, tot i que acumulant un gruix de només 1 cm, a Vielha (la Val d’Aran).

Pel que fa al vent, va bufar amb ratxes molt fortes entre dissabte i diumenge i es van arribar a superar els 100 km/h a l’Alt Empordà, les Terres de l’Ebre i zones elevades del Pirineu, Prepirineu i prelitoral. La taula següent mostra les ratxes màximes de vent superiors als 90 km/h enregistrades a les estacions la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) entre dissabte 27 i diumenge 28 d’octubre de 2012:

 

Estació Comarca Ratxa màxima de vent 27-28 d’octubre de 2012 (km/h)
Portbou Alt Empordà 163,8
Salòria (2.451 m) Pallars Sobirà 136,8
Santuari de Queralt Berguedà 124,9
el Perelló Baix Ebre 124,2
Ulldeter (2.410 m) Ripollès 122,0
Puig Sesolles (1.668 m) Vallès Oriental 117,0
Montsec d’Ares (1.572 m) Pallars Jussà 115,6
Boí (2.535 m) Alta Ribagorça 113,0
Núria (1.971 m) Ripollès 109,8
el Port del Comte (2.316 m) Solsonès 108,7
Espot (2.519 m) Pallars Sobirà 105,5
Certascan (2.400 m) Pallars Sobirà 105,5
Roses Alt Empordà 101,9
Mas de Barberans – Abocador Montsià 101,2
PN dels Ports Baix Ebre 97,6
Molló Ripollès 92,9
Sant Pere Pescador Alt Empordà 91,1
Amposta Montsià 90,7

 

A les estacions de Molló (el Ripollès) i el Pont de Suert (l’Alta Ribagorça), amb dades des de l’any 1996, s’ha superat la ratxa màxima de vent més forta en un mes d’octubre. En el cas de Molló, els 92,9 km/h de diumenge superen els 87,1 km/h del 19 d’octubre de 1998. D’altra banda, els 66,2 km/h de dissabte mesurats al Pont de Suert superen els 63,7 km/h del 30 d’octubre de 2007.

A la resta del país, i tot i que ha estat una ventada molt destacada per ser un mes d’octubre, s’havien assolit ratxes més elevades en episodis anteriors, com ara el del 25 i 26 d’octubre de 2010, que va afectar especialment alguns sectors del Pirineu i Prepirineu.

Finalment, cal destacar especialment la important baixada de la temperatura que ha comportat l’advecció del nord i que ha provocat que l’ambient fos hivernal a Catalunya entre diumenge i dilluns.

Aquesta advecció d’aire fred va provocar una baixada dràstica de la temperatura a l’alta muntanya, fins al punt que totes les estacions de la XEMA situades per damunt dels 1.800 metres van enregistrar la temperatura més baixa de tota la sèrie en un mes d’octubre, amb registres entre 2 i 3 ºC inferiors als del rècord anterior, corresponent als dies 29 i 30 d’octubre de 2008. En aquests sectors del Pirineu, la temperatura mínima de l’episodi es va assolir durant la matinada del diumenge 28, quan es van enregistrar valors inferiors als -10 ºC per damunt dels 2.000 metres d’altitud. La temperatura més baixa enregistrada a la XEMA van ser els -14,4 ºC de Salòria (2.451 m), al Pallars Sobirà.

Fora del Pirineu, la temperatura ha estat clarament més baixa la matinada del dilluns 29, quan el vent ha perdut força fins a encalmar a la major part del país, fet que ha permès que les glaçades afectessin pràcticament tot l’interior, molts sectors del prelitoral nord i fins i tot punts arran de costa del sud de la Costa Brava. En conjunt, la temperatura mínima assolida al llarg de l’episodi ha estat extraordinària en un mes d’octubre. Entre diumenge i dilluns, més de la meitat de les estacions de la XEMA que tenen com a mínim de 10 anys de dades (69 de 128 estacions) han enregistrat la temperatura més baixa de la sèrie en un mes d’octubre.

La taula següent mostra els valors assolits en algunes d’aquestes estacions (una estació per comarca), juntament amb el que fins ara era el valor més baix de la sèrie i la data en què s’assolí. Algunes d’elles disposen de més de 20 anys de dades, com ara Raimat (el Segrià), el Poal (el Pla d’Urgell), Amposta (el Montsià) o Constantí (el Tarragonès).

La predicció pels propers dies vindrà encapçalada per l’arribada d’una nova pertorbació, que afectarà Catalunya entre dimarts 30 al matí i dimecres 31 a migdia. Demà a partir de mig matí ja s’esperen els primers ruixats a punts de la meitat sud del litoral i del Prelitoral, i durant la tarda les precipitacions s’aniran estenent de sud a nord, i al final del dia podran caure de manera general. Durant la primera meitat del dia 31 les precipitacions es restringiran al nord-est del país i al vessant nord del Pirineu, fins a desaparèixer. Seran d’intensitat feble i puntualment moderada, i podran anar localment acompanyades de tempesta. Es podran acumular puntualment quantitats d’entre 20 i 50 mm al llarg de l’episodi.  La cota de neu voltarà els 2100 metres dimarts i baixarà fins els 1600 metres al vessant nord del Pirineu durant el matí de  dimecres.