Mes de paraules

Un 21,8% de les trucades al 900900120 les fan persones properes a les dones que pateixen violència masclista

L’Institut Català de les Dones fa públic l’Informe 2018 de les atencions del servei telefònic contra la violència masclista

Violència masclistaUn 21,8% de les trucades efectuades al llarg de l’any passat al 900900120 han estat realitzades per familiars o persones properes a les dones que travessen situacions de violències masclistes. D’aquestes, el 41% son amistats, el 30% pares i mares, el 14% germans o germanes, i l’11% fills i filles. Aquesta és una de les dades que fa públiques l’Institut Català de les Dones a través de l’Informe 2018 de les atencions del servei 900900120 contra la violència masclista. Aquest servei va atendre l’any passat 9.325 trucades (777 mensuals).

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, ha subratllat que aquesta dada mostra que “es consolida el fet que l’entorn social s’està implicant  activament i dona suport a les dones que travessen situacions de violències masclistes. Podem afirmar que la violència masclista es coneix més, i s’identifica més i millor”.

Tenint en compte que poden coincidir més d’una forma de violència masclista alhora pel que fa a les formes de violència masclista, el 99,3% de les trucades de l’any passat van ser per violència masclista psicològica; el 39% per violència masclista física; el 10,8% per violència masclista econòmica i el 3,8% per violència masclista sexual i abusos.

Aquesta darrera xifra ha augmentat un punt respecte l’any anterior, quan la violència sexual i els abusos eren un 2,9% de les violències masclistes que acollia aquest servei. Al respecte, Balada ha destacat el fet que “per primer cop a la història les dones estan atrevint-se a verbalitzar i denunciar els abusos i les violències sexuals. Moltes d’aquestes situacions encara resten ocultes i les dones les pateixen en silenci. Estem avançant en identificació i visibilització de totes les violències masclistes, però queda un llarg camí per recórrer”.  

Per àmbits on es produeix la violència masclista, el 93,7% de les trucades es refereixen a situacions de violència masclista de parella; el 2,9% a violència masclista familiar; el 2,7% a violència masclista sociocomunitària i el 0,6% a violència masclista en l’àmbit laboral.

L’informe de l’anàlisi de les dades del servei 900900120 també dóna a conèixer el següent:

Els agressors

  • Els agressors en l’àmbit de la parella han estat la parella actual en un 64,7% d’ocasions, i l’ex-parella en un 35,3%.
  • Els agressors en l’àmbit familiar son, en primer lloc, el fill o fills (39%), en segon lloc el pare (28%), altres familiars en un 22% d’ocasions, i en un 11% el germà o germans.
  • Els agressors en l’àmbit laboral son: en un 62% d’ocasions un superior, en un 36% un company del mateix nivell jeràrquic, i en un 2% de vegades es tracta d’un subordinat.

Les dones

  • El 38,6% de les dones que travessen situacions de violència masclista tenen entre 31 i 40 anys i el 27% entre 41 i 50 anys.
  • El 20% de les dones que truquen al 900900120 no té ingressos i el 64,4% sí. En la resta d’ocasions, el 15,7%, aquesta dada no ha estat constatada.
  • El percentatge de dones que conviuen amb l’agressor és del 49,1% i que no hi conviuen d’un 48,3%.

Infants

  • El 48,8% de les dones que travessen situacions de violència masclista de parella i familiar tenen filles i fills menors d’edat convivint en el nucli on es produeix la violència.
  • Per la informació d’allò que es declara en la trucada, es pot deduir un nombre de 4.394 infants menors d’edat, fills i filles de dones víctimes de violència masclista que conviuen amb l’agressor i son víctimes d’aquesta situació.
  • L’1,2% de dones, 108 en número totals, estava embarassada.

Servei confidencial

A través del 900900120 les dones accedeixen directament a un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina, així com als serveis especialitzats de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista.

Es tracta del primer recurs on les dones poden trucar i expressar la situació que viuen. L’atenció és gratuïta i permanent, 24 hores, tots els dies de l’any. En les situacions més extremes també es contacta amb els serveis d’emergències policials i de salut.