Mes de paraules

Un centenar de persones van participar en les activitats científiques del Parc Natural de Cap de Creus

Parc Natural de Cap de Creus
Orellut gris (Plecotus austriacus) / Foto: Gerard Carrion

El centenar de participants en les diferents activitats van poder observar de prop els ratpenats que viuen al monestir de Sant Pere de Rodes

Parc Natural de Cap de Creus
Mosquiter de doble ratlla anellat a Montjoi / Foto: Oriol Clarabuch

Un centenar de persones han participat aquest cap de setmana en les diferents activitats de ciència ciutadana que ha organitzat el Parc Natural de Cap de Creus en el marc de l’anomenat Cap de Creus October Weekend (CCOW). L’objectiu ha estat apropar als interessats els treballs dels especialistes en ratpenats i ocells.

Descobrint els ocells

Durant tot el cap de setmana s’han anellat més de 800 ocells d’una vintena d’espècies diferents a tres punts del parc: dos a la Vall de Montjoi i un al Mas de Rabassers de Baix. Una cinquantena de persones han pogut gaudir de les aus a una distància poc usual. Entre molts altres, es va poder anellar un mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus), una espècie asiàtica bastant rara d’observar a casa nostra que nidifica a Sibèria i acostuma a passar l’hivern al sud-est d’Àsia.

Dissabte a la tarda es va poder observar l’espectacle de la migració des de la Punta de Cap de Creus. Com a espècie curiosa, i amb molt poques cites al Parc, cal destacar el pas de 19 becplaners (Platalea leucorodia) cap al sud.

Aprenent sobre els ratpenats

Parc Natural de Cap de Creus
Orellut gris (Plecotus austriacus) / Foto: Gerard Carrion

Dissabte al vespre, investigadors del Museu de Granollers van estar estudiant la població de ratpenats que aprofiten les nombroses escletxes i esquerdes del monestir de Sant Pere de Rodes per descansar, reproduir-se i hibernar. Uns quaranta participants en aquesta activitat van seguir els treballs dels investigadors just després de la posta del sol. A partir de la captura d’aquests mamífers voladors, que es mengen el 80% del seu pes en insectes cada nit, i que tenen un paper fonamental en el control de plagues, tothom va poder veure’ls de prop, escoltar-los, i aprendre detalls de la seva forma de vida.

En acabar, i amb l’assessorament d’una enòloga, van poder tastar el vi Ratpenat, elaborat pel Celler Recaredo seguint les normes de l’agricultura ecològica i biodinàmica, i que dedica el 60% dels beneficis a la conservació dels ratpenats.