Mes de paraules

Un grec i un català líders a Roses en l’Europeu de Laser Master de Vela

El grec Bougiouris en Standar Apprentice i Miguel Noguer en Standard Grand Master segueixen primers a l’Europeu Laser Master de Roses

Foto: Laura Carrau/ GEN Roses

Segona jornada del Campionat d’Europa de la Classe Laser Màster, que se celebra a Roses sota l’organització del Grup d’Esports Nàutics Roses, amb condicions de navegació i climatològiques idèntiques a les d’ahir. Les dues proves d’avui s’han caracteritzat per una onada curta i vent tèrmic del Sud-est amb una intensitat de 6 nusos que ha augmentat en la segona regata fins a 9.

En Standard Apprentice, el grec campió del món de Laser Radial el 1999 Adonis Bougiouris continua el camí iniciat ahir amb vista al triomf final. La seva regularitat, avui ha registrat un tercer i un primer lloc, i els seus grans recursos per a la navegació el converteixen en el principal candidat al triomf final, tot i que encara queden moltes proves per disputar. Bougiouris es manté primer amb 7 punts, mentre que a 6 punts es troba l’espanyol actual Campió d’Europa Carlos Echavarri amb 13 punts, que ha realitzat un sisè i un segon lloc. En tercera posició de la general està el grec Spiros Marmarinos amb 15 punts, mentre que un altre espanyol Cedric Canas, subcampió d’Espanya en dues ocasions, és quart de la general amb 18 punts. En realitat els nou primer classificats, entre els quals hi ha el subcampió mundial del 2011 el britànic Orlando Gledhill, disposen d’opcions per aconseguir la segona plaça.

En Standard Màster, els holandesos Martin Koning i Lennart Cnossen ocupen les dues primeres posicions. Koning, excel·lent navegant amb vents fluixos i mitjans, està demostrant una extraordinària regularitat. Fins al moment ha registrat tres primers i un vuitè, el que el situa primer de la general amb 11 punts, amb 5 d’avantatge sobre Cnossen. El campió d’Espanya Toni Roig, del CV Calella, ha tingut dificultats per escollir els millors bords, a causa dels canvis en la direcció del vent i una sortida dolenta a la primera prova, registrant un 28 i un 30, el que li ha fet baixar del tercer al quinzè lloc de la general.

En Standard Grand Màster, el campió olímpic dels Jocs de Moscou en Flying Dutchman Miquel Noguer segueix demostrant la seva solidesa i gran experiència en aconseguir un segon i un primer, el que el manté primer de la general amb 11 punts. A 8 punts hi ha el belga Bart Meynendonckx a nou l’alemany Wolfgang Gerz, cinquè al Mundial de Laser Màster de Sant Francisco 2011.

En Làser Radial Apprentice, el britànic John Emmett segueix demostrant la seva regularitat aconseguint el seu tercer primer lloc i un tercer. Amb un total de sis punts i nou d’avantatge sobre el segon classificat es distancia del francès Jean-Christophe Leydet. Mónica Azón, del CN del Masnou, es manté en quart lloc amb 18 punts després de realitzar un segon i un sisè. En la categoria Màster, el britànic Stephen Cockerill ha desmostrat la seva regularitat i domini en vèncer en les dues proves. Finalment, a Great Grand Master, Jacky Nebrel de França ocupa la primera posició amb 11 punts, seguit del britànic Kinnear Mike amb 13 punts i de Peter Seidenberg dels Estats Units amb 14 punts.

 

Històries de la vela. Seidenberg, “vaig fugir d’Alemanya de l’Est en cayac per ser lliure”

75 anys al novembre, està en plena forma i segueix en el món de la vela, navegant en Laser Radial en la categoria de Great Grand Master, reservada a majors de 65 anys. Va néixer el 1937 a East Prussia (Borussia), zona que després de la Segona Guerra Mundial va quedar integrada a l’antiga Alemanya de l’Est. El seu nom és Peter Seidenberg i la seva història supera la ficció de les històries de Clancy, Le Carré, Follet o Forsyth.

Va créixer a Magdeburg i als 13 anys el seu pare adoptiu el va introduir en el món de la vela, va estudiar l’art de la construcció de vaixells i durant cinc anys s’hi va dedicar a Warnemünde a la vora del Mar Bàltic. El 1963, però, “vaig decidir escapar d’Alemanya de l’Est – explica Seidenberg- i ho vaig fer navegant amb un caiac des Warnemünde fins Gedser a Dianamarca. Llavors tenia 26 anys. Me’n vaig anar perquè la vida a Alemanya de l’Est era molt restrictiva, no teníem futur ni la possibilitat de conèixer la resta del món “.

El seu periple pel món acabava de començar. Després de quatre anys a Hamburg “vaig decidir emigrar al Canadà perquè estava molt content per ser lliure”. Durant 22 anys va viure i treballar a Toronto com a enginyer industrial i el 1987 va crear la seva pròpia empresa de carros de varada. Els negocis van portar a Newport a Estats Units. El Finn va ser una de les seves classes preferides i el 1973 es va iniciar en Laser, activitat que segueix practicant. Des de llavors fins ara, hi ha una infinitat de campionats i records. “La reunificació d’Alemanya- conclou- va ser molt excitant, però Alemanya ja quedava molt llunyana”.