Mes de paraules

Un projecte sobre dones emprenedores immigrants guanya el 3er Premi Nayra

Consell Comarcal de l'Alt Empordà
Foto de família amb les guardonades del Premi Nayra amb membres del Jurat

El premi, concedit pel Consell Comarcal s’ha lliurat, aquest matí, durant de la jornada Nos+Altres, dedicada als nouvinguts

Consell Comarcal de l'Alt Empordà
Foto de família de les guardonades del Premi Nayra amb membres del Jurat

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Observatori de les Dones Immigrades ha lliurat avui el III Premi Nayra 2013, un guardó que es convoca cada dos anys per premiar i reconèixer projectes que fomenten la igualtat d’oportunitats de les dones nouvingudes. En aquesta edició el premi –que està dotat amb 2.000 euros- s’ha lliurat al projecte EFCI Dones Emprenedores, presentat per la fundació Plataforma Educativa.

Aquest premi reconeix l’acció de les entitats i institucions que porten a terme accions en aquest àmbit i promou  compartir coneixement sobre experiències i projectes que tenen com a finalitat la igualtat d’oportunitats de les dones d’origen immigrant. Han pogut presentar projectes tots els col·lectius de ciutadania organitzada, entitats i administracions locals d’àmbit nacional, estatal i internacional que hagin dut a terme projectes d’intervenció per a dones d’origen immigrant.

El projecte, que l’associació EFCI ha traslladat dels països sud-americans a terres gironines, consisteix en assessorar i promoure l’emprenedoria entre dones nouvingudes amb l’objectiu de millorar la seva situació socioeconòmica i laboral des d’una perspectiva transversal.

Jornada Nos+Altres

Prèviament, al llarg d’aquest matí més de 40 professionals dels serveis socials han participat en la Jornada Nos+Altres que enguany s’ha centrat en el treball comunitari per a la inclusió social i ha plantejat la qüestió de la diversitat com a repte. La jornada l’ha organitzat el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament de Figueres, amb el suport de la Direcció General per a la Immigració de la Generalitat.

El programa s’ha inciat amb una ponència de Miquel Angel Essomba, pedagog i professor del Departament de Pedagogia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, sobre l’acció comunitària intercultural.
Tot seguit,i després d’una pausa  s’ha obert una sessió de debat, dinamitzada per Rubén David Fernàndez de la Cooperativa Etcs,  a partir de la presentació de les experiències comunitàries següents:

  • ‘Suport a veïns i veïnes  a Banyoles i Palamós’ a càrrec de Joan Fulgaroles, dinamitzador comunitari de l’Ajuntament de Banyoles
  • ‘Treball comunitari a través de la música’ a càrrec d’Eduard Bonet de l’Associació Arrels Urbanes
  • ‘Taller d’autonomia i motivació socio-laboral amb dones d’origen marroquí’, a càrrec de Montse Sánchez,  treballadora social del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i
  • ‘Un barri plural’ a càrrec de Sira Vilardell, de la Fundació Surt.

En la presentació de la jornada, el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Xavier Sanllehí, ha remarcat que “només dues dades, prou significatives, posen en evidència l’impacte d’aquests moviments migratoris i la necessitat de treballar en la inclusió social de la diversitat: a l’Alt Empordà hi ha avui ciutadans de 116 nacionalitats diferents i representen el 29,1% de la població empadronada”, afegint que “les dades del padró del 2013, traduïdes a números, assenyalen que dels 142.682 empordanesos censats, un total de 40.336 són de nacionalitat estrangera. A l’any 2000, tant sols fa poc més d’una dècada, aquest percentatge era d’un 9’5%, exactament 10.538 persones”.

Així mateix, Sanllehí ha remacat que “aquesta realitat ens ha portat a treballar, des de fa temps, en nombres actuacions comunitàries”. Així, per exemple, durant l’any passat el Pla Territorial de Ciutadania i Immigració va posar en marxa tallers d’autonomia i inserció sociolaboral per a dones immigrades a Sant Pere Pescador, Castelló d’Empúries i Llançà en els quals van participar-hi un total de 126 dones. També s’ha desenvolupat el projecte d’integració educativa i social de les noies adolescents d’origen marroquí a l’IES La Jonquera, en el qual van participar 9 joves i que va ser guardonat amb el Premi Francesc Candel 2013, concedir per la Fundació Lluís Carulla”.

Aquesta jornada, que enguany ha arribat a la seva vuitena edició, té com a objectiu sensibilitzar la població  sobre els reptes que genera la diversitat al conjunt de la nostra societat i alhora oferir eines de treball als professionals que quotidianament treballen en un context marcat per la diversitat cultural. En aquest context, el treball comunitari ha anat prenent un paper rellevant en la intervenció que porten a terme els professionals de l’àmbit social.