Mes de paraules

Una Festa de la Verge del Carme a Roses deslluïda i desvirtuada

Festa de la Verge del Carme a Roses
La Verge del Carme durant la celebració de la Festa que va tenir lloc el passat dissabte, 20 de juliol, al port pesquer de Roses

Des de fa uns anys la Festa de la Verge del Carme a Roses té un clar accent militar on la ciutadania, familiars dels pescadors i turistes han deixat de participar en la celebració de la protectora dels pescadors i la patrona de la Marina espanyola

Els pescadors de Roses sempre han celebrat la seva festivitat durant el dia de Sant Pere. Pels pescadors rosincs, Sant Pere Pescador ha estat sempre el seu patró. De fet és una festivitat que celebren encara actualment, implicant a la ciutadania amb una demostració de la Tirada de l’Art i la degustació d’una sardinada per a que l’assaboreixi tothom, sense distinció de raça, sexe o religió.

Però, va haver-hi un temps, en que al golf de Lleó es va donar una excedència d’anxova que va provocar que flotes de pescadors d’Andalusia vinguessin fins al nostre litoral a pescar, degut a que a les seves costes no hi havia peix per abastir a tothom.
Uns pescadors provinents d’Almeria, que es van establir a Roses, els quals van proposar celebrar la festivitat de la Verge del Carme, ja que com a patrona del mar, els pescadors -fem una mica de història- la van nomenar com la seva fidel protectora mentre que la Marina Espanyola li va concedir el títol de Patrona.

I a la proposta dels pescadors andalusos “nosaltres es hi van sumar perquè era una festa que es feia en altres poblacions de la comarca, com Llançà, i agradava perquè era l’únic dia en tot l’any que sortien les embarcacions amb les famílies dels pescadors i, la veritat, estava molt bé”, ha afirmat el Patró Major de la Confraria de Roses, Antoni Abad.

Però, aquesta festivitat, amb la seva processó, de la Verge del Carme a Roses es van anar desvirtuant quan fa uns 6 anys, Capitania Marítima va cridar l’atenció dels pescadors de Roses que no tenien una assegurança per portar gent fora de la tripulació dels seus vaixells de pesca. “Si passa quelcom us caurà el pèl”, ens deien. Així un any sí un altre també “fins que es van ficar la por al cos, de tal manera que els pescadors vam dir que si pel fet de portar la família i quatre turistes que embarcaven en la nostra barca hauríem de tenir problemes en el cas que passes quelcom, vam decidir no participar, per por. Visqui la Verge del Carme, només faltaria, però cap de nosaltres es volia jugar el pa que porta a casa cada dia, en el cas que fent la processó passés qualsevol cosa”, ha explicat el Patró Major, per remarcar Antoni Abad que “Capitania Marítima no ens ha prohibit en cap moment que embarquem als nostres familiars o d’altres persones, en cap moment, però no ens volíem arriscar a que passés qualsevol entrebanc i no poder sortir a pescar l’endemà”.
Així, va ser una decisió que es va prendre perquè Capitania Marítima no volia fer-se responsable de cap vaixell de pesca que sortís a la processó amb gent que no fos exclusivament de la tripulació, tot i que per als pescadors era una dia de joia ja que acabaven la festa, molt d’ells, amb les seves famílies amb el vaixell amarrat a port, ja que “era l’únic dia de tot l’any que els nostres familiars venien al nostre lloc de treball, i coneixien el que fem cada dia”, ha remarcat Abad.  

I per aquest motiu, les famílies dels pescadors va deixar d’assistir a la Festa de la Verge del Carme de Roses en no poder embarcar-se per fer la processó marítima i, sobretot, en no poder gaudir de la festa amb els seus familiars pescadors.

Conseqüència: la Festa de la Verge del Carme porta una anys molt deslluïda i desvirtuada.

Deslluïda perquè els familiars dels pescadors ja no hi van, ara només assisteixen els comandaments militars de l’exèrcit de terra mar i aire, els dels diferents cossos policials i les autoritats de l’Ajuntament de Roses.

I desvirtuada perquè a l’igual que la Verge del Carme és la patrona de l’Armada espanyola, també és la protectora dels pescadors, de tots els pescadors, i a Roses, des de fa uns anys, aquesta festa el que destaca per, sobre de tot, pel seu caire militar.

Tot i això, el Patró Major de la Confraria de Roses no descarta que en futur la Festa de la Verge del Carme torni a lluir com abans, ja que segons diu Antoni Abad, “perquè els que es ficaven la pressió els capitans que hi havia abans a Capitania Marítima, ja que el que hi ha ara vaig parlar l’altra dia i es va veure una porta oberta per a que la Festa de la Verge del Carme hi participi tothom, militars, familiars, ciutadania i turistes”.

Enguany, la celebració de la Festa de la Verge del Carme, que es commemora cada 16 de juliol, es va celebrar el passat dissabte, dia 20.