Mes de paraules

Una realitat desconeguda de Roses, la biodiversitat del seu entorn i els cetacis que viuen a la badia

Albert López, director del Projecte NINAM, explica en què consisteix aquest parlant dels cetacis que viuen al Golf de Roses

Projecte NINAM
Albert López en un moment de la xerrada al CAR Jove de Roses

El Projecte NINAM és una plataforma d’estudi dels cetacis de la conca nord occidental de la Mediterrània, que opera bàsicament a l’entorn del Parc Natural de Cap de Creus, amb port base a Roses.
Una tasca que ve desenvolupant des de fa deu anys. Des de l’any 2004, ara fa deu anys, la principal tascar del projecte NINAM consisteix en feines de de control i identificació de les espècies de cetacis que viuen a casa nostra, a la zona del Cap de Creus, col·laborant també amb els ornitòlegs del Parc Natural per a detectar la presència de diverses aus marines.
El seu director, Albert López, va pronunciar una xerrada al CAR Jove de Roses, per explicar als assistents què és el projecte i en què consisteix. I sobretot, va parlar “d’una realitat dissortadament, desconeguda, a Roses com és la seva biodiversitat i les 9 especies de cetacis que viuen a les nostres aigües”, va assenyalar López, el qual durant la seva ponència va enumerar i ensenyar algunes d’elles en diferents fotografies projectades en una pantalla, com el dofí Mular, el dofí Llistat, el dofí Momú, el Cap d’olla negre i el Cap d’olla gris, el Rorqual comú (balena d’uns 20 metres de llargada), el catxalot o la  balena orca, “un animal, però, que aquí dalt no el tenim, està més avall, al sud”, tot i que “amb el temps veuren orques aquí”, va vaticinar el director del projecte NINAM.

Projecte NINAMLópez va assegurar que algunes d’aquestes espècies de cetacis, com el dofí mular es poden veure des de la costa “només cal anar al segon moll”.
També va advertir a la quarantena de persones que va assistir a la xerrada del perill que suposa, si es té l’oportunitat d’apropar-se en l’aigua a un dofí, ja que “poden matar, són animals salvatges i n’hi ha casos de dofins que han matat a persones”.
Expert en cetacis, Albert López, també va explicar algunes de les experiències viscudes mentre feien tasques de foto identificació de les espècies marines com, per exemple, “quan n’hem al costat d’una balena si fa salts en l’aire és que sent amenaçada, llavors ens allunyem”.

El projecte NINAM no obté cap financiació de l’administració pública, l’única manera que tenen d’obtenir diners per tirar endavant la seva feina és la que aporten les persones que s’embarquen a bord dins l’activitat d’Ecoturisme, sent la entitat pionera a Catalunya a desenvolupar una iniciativa sobre el turisme marí.

Projecte NINAMAlbert López va acabar la xerrada assenyalant el propers passos a seguir pel Projecte NINAM, com, entre d’altres, treballar els censos d’espècies residents, seguir ampliant el catàleg de foto identificació, cercar parentius i nuclis familiars entre els cetacis, i col·laborar amb altres entitats per compartir dades.

Actualment hi ha tres entitats que es dediquen a l’estudi dels cetacis, una a Barcelona, un altre a Vilanova i la tercera a Roses. I segons López, “tots som molt reacis a desvetllar els descobriments que n’hem fent envers aquestes espècies marines”.
I el director del Projecte NINAM vol cercar un termini de col·laboració entre totes tres entitats.