Mes de paraules

La Unitat de Subaguts de l’Hospital de Figueres ha atès a 150 persones des de l’octubre

Unitat de Subaguts de l'Hospital de Figueres
Equip mèdic de la Unitat de Subaguts de l'Hospital de Figueres

Un equip multidisciplinari de la Fundació Salut Empordà porta a terme plans terapèutics integrals per millorar la salut d’aquests pacients

Unitat de Subaguts de l'Hospital de Figueres
Equip mèdic de la Unitat de Subaguts de l’Hospital de Figueres

La Unitat de Subaguts de l’Hospital de Figueres es va crear al mes d’octubre de l’any passat. Des de llavors han estat 150 pacients crònics els que han passat per aquest servei que treballa per millorar la salut d’aquest tipus de pacients i disminuir-ne els reingressos, evitant les llargues estades i les conseqüències que es deriven de la immobilització d’una hospitalització.

Així, d’aquestes 150 persones el 90% han pogut tornar a casa seva mentre que només un 5% ha hagut de tornar a ingressar. Aquesta Unitat de Subaguts que també funciona als hospital de Girona i Olot, treballa amb un equip interdisciplinari de professionals de medicina interna i el Centre Sociosanitari Bernat Jaume de Figueres, el qual porta a terme  una valoració multidimensional del pacient i porta a terme un tractament integral. Això significa la implicació d’un equip format per metge amb capacitació en geriatria, infermera, infermera d’enllaç, auxiliar d’infermeria, treballadora social i fisioterapeuta. Si el cas ho requereix també hi poden prendre part un terapeuta ocupacional, un neuropsicòleg, un logopeda i un dietista.

L’estada mitjana d’un pacient a la unitat és de 7,5 dies. Més de la meitat dels ingressos, el 52%, han estat motivats per problemes respiratoris; mentre que la segona causa més freqüent han estat afectacions cardíaques, el 17%, i la tercera, està relacionada amb patologies de l’aparell urinari, el 10%. En el tant per cent restant hi trobem casos de fractures, alteracions metabòliques o de l’aparell digestiu, entre d’altres.

La Unitat de Subaguts està dotada de vuit llits, en tres habitacions dobles i dues individuals, a la primera planta d’hospitalització. Neix amb la voluntat de millorar l’atenció a les persones amb malalties cròniques complexes i, al mateix temps, afavorir un sistema sanitari més eficient; ja que permet evitar la duplicitat de proves i destinar més recursos a tractaments multidimensionals pel propi pacient.