Mes de paraules

Viu a Rubí, estiueja a Roses i dilluns passat interromp el ple de l’Ajuntament

Ple de l’Ajuntament
Joan Martínez en el moment d'interrompre el ple ordinari de juliol de l'Ajuntament de Roses

Dues plaques d’habitatge de protecció que queden a Roses de la dictadura van ser les causants de la seva acció al ple de l’Ajuntament

Ple de l’Ajuntament
Joan Martínez en el moment d’interrompre el ple ordinari de juliol de l’Ajuntament de Roses

Joan Martínez és un veí de Rubí, de 87 anys “a punt de complir 88”, que des de fa anys que passa els tres mesos d’estiu, juny, juliol i agost, a Roses.
Com tants altres de milers d’estiuejants que passa el seu temps d’oci estival a la Vila, havia passat desapercebut. Fins dilluns passat, quan va decidir donar-se a conèixer. I ho va fer interrompent el ple ordinari del mes de juliol de l’Ajuntament de Roses.
Els motius, reivindicar que “retirin els símbols feixistes”, com així resava el cartell que mostrava, de la via pública de Roses. Joan Martínez Martínez, membre fundador de l’‘Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica i Democràtica de Rubí Neus Català’, vol, concretament que es retiri la placa d’habitatge protegit vigent en temps de la dictadura franquista que hi ha ubicada a l’immoble nº 20 de la Rambla Riera Ginjolers.
I no vol que es retiri perquè “em porti mals records de la repressió que vaig viure durant el franquisme, sinó perquè és una provocació”, assenyalant que quan era membre del PSUC, entre els anys 1951-60, va estar “cinc anys a la presó en diferents períodes com a represaliat polític”.

Ple de l’Ajuntament
La placa franquista ubicada a la Rambla Riera Ginjolers

Joan Martínez va afirmar que cada any que venia a Roses demanava a l’Ajuntament que retiressin la placa, però ho feia de manera verbal. Ha estat ara quan va presentar una instància, amb data de 6 de juliol, per sol·licitar la retirada de la placa, ja que segons Martínez, “les lleis, que cadascú les interpreta com vol, diuen que no es pot tenir cap símbol franquista a la via pública. A casa seva que cada un faci el que vulgui, però al carrer no es poden posar cap”.

A la finalització del mateix ple, l’alcaldessa de Roses, va respondre a Joan Martínez dient-li que “la instància està al departament d’Urbanisme que l’han tramès als serveis jurídics, i que el trucaran quan estigui els papers preparats per enviar-les als propietaris que encara tenen aquests símbols”.

Per la seva banda, la propietària de la casa on està ubicada la placa franquista, Isabel Plana, diu que “no la vull retirar perquè és història, és la nostra història”, tot i que si administrativament li demanen, respon amb un lacònic “ja veurem”.