14 de novembre, Dia Mundial de la Diabetis

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, impulsa activitats de sensibilització i control de la diabetis

El dia 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. El lema escollit enguany és «Cuida’t i protegeix el teu futur». El Dia Mundial de la Diabetis vol fer augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la diabetis, sobretot la de la diabetis tipus 2 i la seva prevenció. Alhora, vol destacar la importància del diagnòstic precoç i de l’educació per a la salut per reduir-ne les complicacions i millorar la qualitat de vida de les persones afectades.

Actualment la diabetis tipus 1 no es pot prevenir, però s’estan investigant els factors mediambientals que poden contribuir a la destrucció de les cèl·lules productores d’insulina. En canvi, la diabetis tipus 2, la més freqüent, es pot prevenir en molts casos si les persones en situació de risc mantenen un pes adequat i practiquen activitat física amb regularitat. Una manera de poder valorar el risc de diabetis és respondre el test FindRisk, elaborat a escala internacional i validat a Catalunya, que permet conèixer el risc que una persona té de desenvolupar diabetis i, si escau, d’actuar en conseqüència. És important que les persones prenguin el control de la seva salut, amb hàbits saludables, per prevenir la malaltia i evitar-ne les complicacions.

Activitats del Dia Mundial de la Diabetis 2012

Són diverses les activitats que s’organitzen a les més de vint delegacions de l’Associació de Diabètics de Catalunya per commemorar aquesta celebració: conferències, tallers, taules informatives, caminades, etc. Per a informació més detallada, es pot consultar la pàgina web www.adc.cat.

Aquest any s’ha organitzat a Barcelona la caminada per la diabetis des de la plaça de la Catedral al parc de la Ciutadella. Com en altres anys, a la plaça de la Catedral s’instal·larà un envelat on es donarà informació i es determinarà la glucèmia capil·lar, l’hemoglobina glicada i es passarà el test de risc. El test es distribuirà també a través de les oficines de farmàcia i es penjarà en les pàgines webs de les entitats implicades.

Juntament amb l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) i el Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, han col·laborat en les activitats l’Associació Catalana de Diabetis (ACD), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l’Escola Universitària d’Infermeria de Bellvitge, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, la Universitat dels Pacients, el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), la Federació de Diabètics Espanyols (FEDE), la Fundació SED, l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol) i la Societat Espanyola de Diabetis (SED).

La situació de la diabetis a Catalunya

La diabetis mellitus és un problema creixent de salut pública, tant en els països desenvolupats com en els que estan en vies de desenvolupament. Tant és així que l’Organització Mundial de la Salut ha considerat que la diabetis tipus 2 constituirà una de les epidèmies del segle XXI. Aquest increment es deu, d’una banda, a l’elevada prevalença dels factors de risc lligats a l’aparició de la diabetis, com són l’obesitat i el sedentarisme i, de l’altra, a l’augment de l’esperança de vida i la reducció de la mortalitat. A Catalunya, el nombre estimat actualment de persones amb diabetis està al voltant de 500.000 (segons dades de l’Enquesta de salut de 2011, la prevalença de diabetis a Catalunya en persones de 15 o més anys és del 8,0% (el 8,3% en els homes i el 7,7% en les dones). Augmenta amb l’edat, de manera que en el grup de més de 65 anys és del 21,1% (el 24,8% en els homes i el 18,3% en les dones).

Els propers dies es presentaran dades d’un l’estudi que mostra que més de la meitat de les persones amb diabetis a Catalunya presenten un control òptim de la seva malaltia. L’Estudi eControl DM_AP s’ha desenvolupat mitjançant l’explotació de la base de dades SIDIAP, creada a partir de les dades recollides a la història clínica informatitzada de l’ICS (ECAP). S’han revisat 3,7 milions d’històries clíniques corresponents a la població atesa per l’ICS i se n’han detectat més de 286.000 casos (el 7,6% de la població). D’entre les principals conclusions que se n’extreuen cal destacar que hi ha un control de la glucèmia adequat en el 56,1% de la població de diabètics tipus 2 a Catalunya i, tot i que hi ha un marge important de millora, aquest valor està per sobre de l’objectiu fixat a l’estratègia de diabetis del Sistema de Nacional de Salut. Al mateix temps, la potència i la solidesa de l’Estudi han generat l’interès de determinats grups internacionals, com ho demostra el fet que ja ha estat publicat a Diabetis Care, la revista de referència internacional en diabetis.

El registre de diabetis tipus 1 de Catalunya, iniciat el 1987, en permet conèixer les característiques epidemiològiques com, per exemple, la distribució en l’edat d’inici de la diabetis en els infants i joves, entre altres aspectes. Entre 250 i 270 persones menors de 30 anys inicien una diabetis de tipus 1 cada any. El nombre de debuts més alt s’observa entre els 10 i els 14 anys, i coincideix amb la pubertat. Els menors de 5 anys representen el 8-10% del total anual.

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, com a activitat principal en la prevenció primària de la diabetis, va endegar el Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS), que en aquests moments compta amb més de seixanta activitats en marxa en quatre àmbits: educatiu, sanitari, comunitari i laboral. Dins del PAAS cal destacar el PAFES (Pla d’activitat física, esport i salut) adreçat prioritàriament a persones amb diabetis tipus 2 ateses a l’atenció primària.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya dóna assessorament tècnic i suport econòmic a l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) per a la realització de diferents activitats de sensibilització i informació a la població en general i a les escoles en particular, i per a l’organització de les colònies i els campaments d’estiu adreçats a infants i joves amb diabetis.

També ha editat la publicació Com conviure amb la diabetis de tipus 1, saber-ne més per viure millor, que es lliura, com a instrument d’educació diabetològica a tots els pacients i als seus familiars a l’inici de la malaltia. D’altra banda, es facilita material de suport per a l’autocura de la diabetis i dels factors de risc cardiovascular (tabac, hipertensió, colesterol, sedentarisme) als centres sanitaris del Servei Català de la Salut.

Amb relació a la recerca, s’ha donat suport econòmic a estudis de prevenció de la diabetis com el DE-PLAN, que avalua instruments per definir el risc de desenvolupar diabetis, com el que s’utilitza al voltant d’aquest Dia Mundial, i proposa estratègies de prevenció mitjançant la modificació d’estils de vida en persones de risc. També ha donat suport a l’estudi PREDIMED, que analitza el paper de la dieta mediterrània per reduir l’aparició de la diabetis.

Exit mobile version