20.000 firmes i 20 mocions d’Ajuntaments en contra del macroparc eòlic marí

Moment de la trobada entre el subdelegat del Govern a Girona i els opositors del 20.000 firmes i 20 mocions d’Ajuntaments en contra del macroparc eòlic

Els opositors al macroparc eòlic marí entreguen aquest suport en contra del projecte a la Subdelegació del Govern espanyol a Girona

Representants de l’Associació Stop Macro parc eòlic marí de la Costa Brava Nord (que aplega una quarantena d’entitats de diversos àmbits i 1.800 empreses), la IAEDEN-Salvem l’Empordà, la plataforma Albera Lliure de Molins (ALLIMO) i el Fòrum l’Escala Empúries s’han reunit aquest matí amb el Subdelegat del Govern espanyol a Girona, Albert Bramon, per traslladar-li la preocupació ciutadana pel gran impacte que provocarà el macroparc eòlic marí i per reclamar-li que la transició energètica es faci des del territori, d’una forma realment sostenible i  més justa.

Durant la trobada, s’han entregat les més de 20.000 firmes recollides a través de la plataforma Change.org en contra del macroprojecte i també les 20 mocions aprovades pels ajuntaments gironins donant suport al manifesta de rebuig de  l’Associació. En concret, són mocions dels Ajuntaments de Roses, Viladamat, Vilanant, Torroella de Montgrí (i també de l’EMD de l’Estartit), Cadaqués, Ventalló, Regencós, Begur, Castelló d’Empúries, Figueres, Colera, Pals, Garrigàs, Ullà, Sant Jordi Desvalls, Maià de Montcal, Parlavà, Jafre i la Jonquera. També el consell comarcal del Baix Empordà va aprovar una moció en contra del macroparc eòlic marí.  A més, hi ha una vintena d’ajuntaments que tenen previst aprovar la moció pel ple  en les properes setmanes.

El macroprojecte és una invasió

A la sortida de la reunió, el vicepresident de l’Associació i portaveu, Jordi Ponjoan, ha  explicat que la trobada s’havia sol.licitat conjuntament amb IAEDEN-Salvem l’Empordà, ALLIMO i el Fòrum l’Escala Empúries per rebre informació de primera mà  sobre la tramitació del macroprojecte i traslladar-li la resposta del territori. Ponjoan ha remarcat que “el macroprojecte és una invasió per part d’una gran corporació i que el seu impacte s’estendrà també a l’interior de l’Empordà ja que la subestació que tindrà associada serà de dimensions colossals” tot recordant que “l’energia dels aerogeneradors s’haurà d’evacuar amb una línia com la MAT”. Ponjoan ha explicat que durant la reunió el subdelegat del Govern espanyol a Girona “ens ha assegurat que seran curosos amb la tramitació dels Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM), -pas previ perquè pugui tirar endavant el macroparc eòlic marí- però no s’ha pogut anar més enllà perquè no hi ha un calendari perquè l’Estat aprovi aquest pla”, assegurant que “d’aquí a finals d’any, nosaltres estarem preparats per a una possible aprovació dels POEM per part del Ministeri per a la Transició Ecològia que donaria pas a tots els projectes que puguin venir”, ha afegit el portaveu de l’Associació”.
Per la seva part, el president de l’Associació Frederic Suñé ha afegit que “els POEM són un trajo a mida perquè aquest macroparc pugui implantar-se al territori”.

Les quatre entitats han remarcat que la transició energètica és una oportunitat i han  reclamat el suport del subdelegat perquè es faci des del territori i de forma realment sostenible i justa,  i no amb grans multinacionals.

Des de la IAEDEN-Salvem l’Empordà, a banda de transmetre al subdelegat la preocupació pels impactes ambientals del macroprojecte, també li ha advertit que “amb el nou decret que prepara la Generalitat s’hi planteja una planificació per determinar les àrees a acollir els projectes que es tramitin”. En aquest sentit el portaveu, Raúl Domínguez, ha demanat al subdelegat sobre la possibilitat que des de l’Estat es faci una planificació també dels projectes terrestres que superin els 50MW, pregunta a la que el representant estatal ha manifestat que aquest extrem encara no es planteja des del Govern central.

 

Exit mobile version