Acord per impulsar l’Espai Català Transfronterer

Representants de les tres institucions amb la diputada de Girona, Montse Mindan

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el Departament dels Pirineus Orientals acorden impulsar de forma conjunta l’Espai Català Transfronterer

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el Departament dels Pirineus Orientals van fer ahir una declaració institucional des de Perpinyà per impulsar l’Espai Català Transfronterer (ECT) de forma conjunta amb l’objectiu de respondre als principals reptes que afronta el territori amb l’evolució del canvi climàtic i en matèria de cooperació transfronterera.

Durant la signatura, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, va manifestar que l’Espai Català Transfronterer afronta “nombrosos reptes vinculats, d’una banda, a l’evolució del canvi climàtic, la reconstrucció econòmica i social desprès de la COVID i Ia guerra d’Ucraïna” i, d’altra banda a “les sol·licituds dels actors del territori en matèria de cooperació transfronterera”.  

La consellera ha afegit, en aquest sentit, que aquest és un acord formal de col·laboració que permetrà tenir “una presència activa en els programes europeus i les línies estratègiques per a l’impuls dels espais transfronterers”. “Volem estrènyer les relacions i establir un marc de reciprocitat que vagi més enllà de la cultura i arribi a tots els àmbits d’interès dels diferents territoris dels Països Catalans”, va afirmar.

Segons la consellera Vilagrà, l’objectiu és “posar la ciutadania al centre, millorar la seva qualitat de vida i superar els desequilibris generats per l’efecte frontera”. “I així ho exercim des d’aquesta nova Generalitat republicana: sacsegem el país i ens hi comprometem des del Principat amb tots els catalans i catalanes del nord i del sud”, va concloure la titular de la Presidència.

En aquest sentit, la presidenta dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe, ha expressat la seva satisfacció “pel nou impuls que estem donant avui, reforçant la nostra col·laboració” amb la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona: “Estem totalment mobilitzats per donar suport al seu desenvolupament sostenible i facilitar les activitats així com la vida quotidiana dels seus actors i dels seus habitants”.

La diputada delegada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Montse Mindan Cortada, va destacar que “formem un espai transfronterer amb molts aspectes en comú i amb possibilitats de treballar conjuntament malgrat les dificultats de la frontera administrativa”. En aquest sentit, la diputada ha destacat projectes transfronterers com l’ECTAdapt, d’adaptació al canvi climàtic, o el Cooperem de lluita contra els incendis i va destacar la voluntat “d’intensificar aquestes relacions i treballar projectes concrets que permetin estrènyer els lligams entre nosaltres”.

Per la seva part, la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral i Olivé, va manifestar que com a territori fronterer, “hem d’afrontar els reptes i aprofitar les oportunitats que ens brinda aquesta condició geogràfica”. En aquest sentit, va indicar que cal “continuar treballant transversalment i potenciant les col·laboracions, que des del 2006, mantenim amb el Consell Departamental dels Pirineus Orientals”. Una cooperació que, segons la delegada, “ens permet tirar endavant multitud de projectes, consolidant així l’Espai Català Transfronterer”.

Les tres institucions ja treballen des de fa anys en el marc de dos acords-marcs bilateral que associen d’una banda el Departament dels Pirineus Orientals i la Generalitat des del 2006, i Pirineus Orientals i la Diputació de Girona des de l’any 2015.

L’aliança respon a la necessitat d’enfortir “estretament” els vincles institucionals a fi de col·laborar “per al desenvolupament resilient del territori”, que, tal i com recull la declaració institucional, “és capaç de millorar la qualitat de vida dels seus habitants i superar els desequilibris generats per l’efecte frontera”.

En concret, les tres institucions signants de la declaració institucional d’avui han acordat:

  • Prendre nota dels treballs realitzats pel partenariat iniciat l’any 2019 en el marc simultani dels dos acords-marc de cooperació vigents i del programa POCTEFA.
  • Constituir un grup de treball per a la renovació de l’acord marc entre la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals, obert a la Diputació de Girona.
  • Impulsar l’Àrea Funcional de l’Espai Català Transfronterer presentada en el marc del Programa europeu POCTEFA 2021-2027.
  • Treballar conjuntament en l’estructuració i el reforç de la governança de l’Espai Català Transfronterer.
  • Aprovar el calendari de treball proposat durant el Comitè de Pilotatge de l’Acord-marc entre el Departament dels Pirineus Orientals i la Generalitat de Catalunya.

La declaració institucional celebrada avui a Perpinyà l’han signada la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà Pons; la presidenta dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe; la diputada delegada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Monsterrat Mindan Cortada; la delegada del govern a Girona, Laia Cañigueral i Olivé, i el delegat del Govern a França, Josep Maria Galí i Izard.

La signatura de la declaració institucional conjunta per impulsar l’Espai Català Transfronterer s’ha realitzat en el marc d’una visita institucional que la consellera Vilagrà ha realitzat durant el dia d’avui a la Catalunya Nord on han visitat la Maternitat d’Elna, on ha signat el llibre d’honor de l’Ajuntament i, posteriorment, el Monestir de Santa Clara amb membres de La Bressola.

Exit mobile version