Alerta per l’increment del risc d’incendi a partir de demà per l’entrada de vent als dos extrems del país

Alerta per l'increment del risc d'incendi

Es preveu restringir els accessos del Cap de Creus, a la Serra de Cardó-Boix i a les muntanyes de Tivissa, Llaberia, Vandellòs i Pradell i activar el nivell 3 del Pla Alfa a 36 municipis de cinc comarques 

Davant l’increment del perill d’incendi forestal per l’entrada demà de vent de Tramuntana al nord del país i de Mestral a la vessant sud s’ha decidit restringir l’accés al Parc Natural del Cap de Creus (tot i que aquesta restricció no afectarà la carretera que porta a cala Montjoi, Pelosa i Jòncols), a la Serra de Cardó-Boix i a les muntanyes de Tivissa, Llaberia, Vandellòs i Pradell a partir de demà dilluns, 12 d’agost. També s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa en 36 municipis de les comarques de l’Alt Empordà, Baix Camp, Baix Ebre, Priorat i Ribera d’Ebre. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació treballa amb aquesta previsió tot i que el pronòstic i les mesures de prevenció d’incendis que se’n desprenen, es revisaran demà al matí en funció de les pluges previstes per les properes hores. Es demana extremar les precaucions.

En cas que es confirmin les previsions, la situació es mantindrà fins dimarts 13 d’agost.

El cos d’Agents Rurals conjuntament amb Mossos i  ADF efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat. Es farà un control pel molt alt risc d’incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d’incendi.

Es poden consultar els municipis clicant AQUÍ.

El Pla Alfa i el nivell d’actuació del cos d’Agents Rurals corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d’incendis forestals i altres eines d’anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals.

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d’accessos als massissos forestals  afectats i zones predeterminades

A aquestes zones el Cos d’Agents Rurals  porta a terme les següents actuacions: 

–     Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.

–     Control d’activitats de risc, identificació de les persones que en realitzin i verificació d’autoritzacions.

–     Control de llocs predeterminats d’especial risc.

–     Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.

–     Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.

–     Establiment d’un comitè de crisis a la seu de la unitat operativa.

Consells i recomanacions:

Els 90% dels incendis forestals  s’originen  com a conseqüència de l’activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per minimitzar el perill d’incendi  des del Departament d’Agricultura s’aconsella:

  • Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació
  • Evitar la circulació de vehicles a motor i l’ús de maquinaria por de zones  forestals en la franja horària  compresa entre les 13  i les 18  hores.
  • No utilitzar bufadors,  serres radials  o altres eines que puguin general guspires o  sobreescalfaments.
  • En els treballs de la sega, es recomana aturar l’activitat entre les 14 i les 18 hores
  • En cas de detectar una columna de fum prop del bosc  o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal  comunicar-ho de forma immediata a través del telèfon 112