Alumnes de secundària de Roses que s’estimen Europa

Dia d'Europa 2013

Més de dos-cents alumnes de 4t de Secundària de Roses, amb la col·laboració del personal docent de 1r de Batxillerat, estan preparant la Jornada acadèmica que se celebrarà al Teatre Municipal de Roses el proper 10 de maig

Dia d'Europa 2013Des de fa ja cinc anys, i en l’àmbit de l’Educació per la ciutadania i la formació ètica, els estudiants dels centres educatius de Roses commemoren el Dia d’Europa.

Aquest festa, convocada per als 27 països de la Unió, s’ha fixat el 9 de maig de cada any, recordant la data del discurs de Robert Schuman, el 9 de maig de 1950, que va establir uns principis i la conveniència d’una Europa unida i en pau.

Activitats acadèmiques i ciutadanes per celebrar el Dia d’Europa 2013

Els centre d’ensenyament de la Vila de Roses participants, l’Institut Cap Norfeu, el Centre escolar Empordà i l’Institut Illa de Rodes, preparen amb un seguit d’activitats prèvies que inclouen cinefòrums, concursos de fotografia i de comunicacions acadèmiques, activitats d’ajuda ciutadana i social, seminaris amb experts, i elaboració de clips audiovisuals, entre d’altres accions.

Drets compartits. Es tracta de nosaltres: hem de participar!

Aquest dilluns dia 29 d’abril,  més de 120 alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat de l’Institut Illa de Rodes (Roses, Alt Empordà) han assistit a un Seminari-col·loqui amb el Sr. Joaquim Millan, Secretari general del Consell català del Moviment europeu.

Amb el tema “Drets compartits. Es tracta de nosaltres: hem, de participar!”, els alumnes han pogut reflexionar sobre l’Any europeu 2013  dels ciutadans i la nova condició que tenim els catalans des del Tractat de Maastricht, del 1992. Les preguntes de l’alumnat i l’exposició de la temàtica des d’una perspectiva sociològica i, a la vegada, ètica, ha estat seguida amb gran interès.

Aquesta activitat s’emmarca en la preparació de la celebració del dia d’Europa el proper 10 de maig, a Roses, on estaran presents tots els alumnes de 4t d’ESO de la població

La celebració del Dia d’Europa esdevé una oportunitat, cada cop més, de ser conscients dels Drets que tenim com a ciutadans de la Unió europea (drets no només econòmics sinó també polítics, com a ciutadans), i a la vegada dels deures que això comporta. L’alumnat està reflexionant sobre l’Any europeu 2013, dedicat a l’Europa dels ciutadans.

Aquestes setmanes l’alumnat està col·laborant amb el Banc dels Aliments, la Xarxa de Convivència, la Residència de gent gran, la Biblioteca pública, el servei educatiu de Càritas i els Donants de Sang. Ara reflexionen també sobre aquestes experiències ciutadanes.