Mes de paraules

Analgèsics i acupuntura, tema de la 3ª xerrada d’Educació Sanitària de Roses

Doctor Manel Espinet
Doctor Manel Espinet

El tret diferencial d’aquesta tercera xerrada desenvolupada al Thalassa Sport per l’equip mèdic del CAP de Roses, respecte a les dues anteriors, és que va haver-hi dos ponents. El primer va ser Manel Espinet, director mèdic de l’Àrea Bàsica de Roses, que va parlar del Dolor i els Analgèsics.

Segons els doctor Espìnet dos tipus de dolor que es classifiquen segons la durada “l’agut i el crònic, el primer pot durar entre u i tres mesos, i el segon és aquell que perdura més de 3 mesos”.

Però a banda d’aquests dos tipus hi han tres tipologies més de dolor, va dir el doctor, que són “el somàtic, el visceral i el neuròpatic. El somàtic és el que una persona té quan és fa una fractura o un tall, per exemple. El visceral és quan el pacient ho sol assenyalar per la part central del cos, o quan es refereix a ell com una sensació de pes. És a dir, és el dolor enviat pels receptors viscerals. I el neuropàtic, va finalitzar el doctor Espinet referint-se als tipus de dolor, és el que es produeix per malaltia del sistema nerviós”.

El director mèdic del CAP rosinc va explicar als assitents que cada persona reacciona de manera diferent al dolor i que tothom també té una sensació diferent d’aquest, tot i que la causa que l’ha provocat sigui la mateixa, “ja que existeix un component subjetiu i emocional relacionat a la causa que provoca el dolor”.

Després de classificar el dolor, Espinet va passar al tractament. Com, avui dia, la medicina tracta el dolor. I ho fa, bàsicament, amb l’administració d’analgèsics. “Analgèsics que es divideixen en no opiacis i opiacis. Dels primers el que més receptem és el Paracetamol, indicat per al dolor agut. I dels segons, els opiacis, com la codeina, també s’administren per al dolor agut, però n’hi han d’altres, com els antidepressius, que són indicats, més bé,  per al dolor crònic.

“Tots els medicaments, va remarcar el doctor, tenen les seves indicacions i les seves contraindicacions”. I sobretot, Manel Espinet, va advertir a l’auditori que no recomanin cap medicament a una altre persona que els hagi recetat el metge, “perquè quan receptem un medicament a un pacient és perquè tenim el seu historial, el seu quadre clínic, i sabem el que li va bé, però pot ser que aquest medicament que a vostés li va bé, atenent al seu quadre clinic, al seu home, a la seva dona, al seu fill, o a un amic, en lloc de millorar-li el seu mal el que pot fer és crear-li una altre patologia”, va finalitzar el director mèdic del CAP de Roses.

Infermer acupuntor Lluís Mármol

El segon ponent va ser l’Infermer Acupuntor Lluís Mármol, va explicar sobre el tractament del dolor mitjançant l’Acupuntura, “hi han dues modalitats d’acupuntura, la francesa i la tradicinal xinesa. La francesa, va explicar Mármol amb el suport gràfic d’un dibuix, treballa exclusivament punxant les agulles a la orella, “ja que la distribució dels punts d’acupuntura en l’orella tenen la forma d’un embrió amb el cap cap avall i el maluc cap amunt. Les diferents parts del cos tenen els seus punts corresponents en l’orella”. Segons l’infermer acupuntor, “quan un pacient assenyala en quina part del cos té el dolor, punxant-li en el lloc adient de l’orella el dolor se’l mitiga  al moment”.

“I la acupuntura xinesa, va assenyalar l’infemer acupuntor, és la que es practica punxant les agulles per la part del cos on el pacient té mal”.

Lluís Mármol va explicar, també, respecte a l’acupuntura que havia portat a terme “una prova pilot de tractament del dolor al CAP de Roses durant dos anys, i la satisfacció dels pacients pel tractament va ser d’un 85 %. Un pacient, per exemple, amb mal d’esquena, en lloc de prendre voltarén, li punxava fent acupuntura i el mal desapareixia”.

“És un tractament, va explicar Mármol, que de moment està aparcat, perquè clar, no depén de l’ABS de Roses aprovar-ho, sinó d’instàncies més altes. I de moment, tot i que el resultat va ser positiu, no está en pràctica”.

I considero, va afirmar l’acupuntor un cop finalitzada la ponència, que a més de guanyar qualitat de vida dels pacients, tothom estalviria diners, tant els malalts com la Seguretat Social”.

La propera xerrada sobre Educació Sanitària està prevista, també al Thalassa Sport, per a dimecres dia 7 de novembre, on el doctor del Centre d’Atenció Primària de Roses, Jorge L. Sánchez Briceño, parlarà de Nutrició i Salut.