Mes de paraules

Augmenten a Roses els abocaments incontrolats de runa

Es porta a terme un servei de vigilància per a detectar i castigar els autors dels abocaments incontrolats de runa

Camí de RosesL’Ajuntament de Roses té contractat des de fa vuit anys el servei de neteja i retirada de runes amb la Fundació Altem, amb l’objectiu de mantenir i actuar en una millora continuada del paisatge periurbà de Roses. El servei es fa extensiu a vorals i camins de l’entorn urbà, Parc Natural del Cap de Creus inclòs.

Gràcies a la implantació d’aquest servei, les diferents entrades i accessos a Roses es troben en perfecte estat. No obstant, des dels inicis de la crisi de la construcció, s’ha detectat una escalada en l’abocament il·legal de runes, fet que provoca que la Policia Local -amb la col·laboració d’Agents Rurals, Mossos d’Esquadra i Seprona-, porti a terme un servei de vigilància per a detectar i castigar els autors d’aquest actes incívics.

De la mateixa manera que l’Ajuntament de Roses té cura de l’espai urbà, destina molts esforços al seu entorn immediat (camins i vorals, camins de ronda, ruta dels dòlmens,etc), amb la voluntat que tant la ciutadania com els nombrosos visitants que la població rep anualment, disposin i gaudeixen d’un entorn en perfectes condicions. Per això, un dels punts tractats amb molta atenció és el dels abocaments de runa en espais públics, atesos els conseqüents problemes d’imatge, salubritat i molèsties a veïns que comporten.

Així, per fer front a l’abocament incontrolat, l’Ajuntament realitza de manera permanent al llarg de tot l’any un servei d’inspecció per a la detecció d’abocaments, els quals són traslladats al servei contractat amb Fundació Altem per a la seva ràpida enretirada. Fruit d’aquesta tasca, durant 2013, el servei de recollida de runes va enretirar de la via i espais públics de Roses un total de 62.060 kg de runa.

El consistori fa una crida a la ciutadania entorn a la necessitat d’aplicar unes bones pràctiques en la recollida i tractament de residus, motiu pel qual informa que el procediment correcte per a  l’abocament d’aquests materials, és a través del seu dipòsit a la Deixalleria Municipal. Les seves instal·lacions, obertes de dilluns a dissabtes de 8 a 13 h i de 15 a 18 h (fins a les 19 h a l’estiu), i els diumenges de 9 a 13 h, disposa d’espais habilitats especialment per a la recollida de runes, i acull els petits abocaments de forma gratuïta.

D’altra banda, amb la contractació de la Fundació Altem per als serveis de recollida de runa, el consistori rosinc col·labora i dóna suport a aquesta entitat assistencial, actuant així amb un doble objectiu: el suport a la tasca social i assistencial de la fundació, i la protecció mediambiental del municipi.