Mes de paraules

Ca l’Anita de Roses acull una Jornada de divulgació del Manual dels hàbitats litorals de Catalunya

Manual dels hàbitats litorals de Catalunya
Un moment de la Jornada de divulgació dels hàbitats litorals celebrada a Ca l'Anita de Roses

Un Manual dels hàbitats litorals catalans que es va donar a conèixer entre tècnics i personal dels Ajuntaments de la costa empordanesa

Manual dels hàbitats litorals de Catalunya
Un moment de la Jornada de divulgació dels hàbitats litorals celebrada a Ca l’Anita de Roses

El passat dijous 27 d’Octubre la Sala Municipal de Ca l’Anita va acollir una jornada tècnica de divulgació del Manual dels hàbitats litorals de Catalunya. Jornada per donar a conèixer al personal dels ajuntaments del litoral català aquest manual, que es va editar gràcies al treball de científics del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic de Catalunya i el Servei de Planificació de l’Entorn Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Manual que, en definitiva, “és un estudi de la línia litoral dels hàbitats litorals en la línia on trenquen les onades, tant de la sorra com de les roques, i del qual la Generalitat ha editat un manual que es pot consultar digitalment”, va afirmar Santi Escartín, president de l’Associació MediAmbiental XATRAC, entitat encarregada de la  divulgació del projecte juntament amb investigadors del CEAB.

Segons Escartín, “al ser una mica tècnic, aquest manual s’ha explicar bé al personal dels ajuntaments puguin gestionar-ho, consultar-ho, i fer-lo servir pels seus projectes al litoral”.

Aquest estudi dels hàbitats litorals neix de les normatives europees que demanen als països a detectar quin són els hàbitats que es troben en un estat de vulnerabilitat, primer es va fer a tota la part terrestre de Catalunya “i que també ens demanen que ho fem a la zona del mar, i hem començar per aquesta línia litoral –que abasta 2 metres de zona terrestre i 1 metre de zona marítima-, i suposo que en el futur ens endinsarem cap al fons del mar”, va explicar el president de XATRAC.
Aquests estudis per detectar els hàbitats vulnerables “és la manera de poder conèixer quines mesures de correcció podem aplicar-hi” va assegurar Santi Escartín.

La jornada es va repartir en dues sessions, la primera més teòrica, que és la que es va desenvolupar a Ca l’Anita, i la segona que va consistir en una sortida de camp a la platja dels Palangrers de Roses, coneguda també com la del Segon moll.

A l’apartat web de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat podeu accedir tant al manual com a la cartografia digital.