Programa Reallotgem

Cala Jóncols recupera la processó de la Verge del Carme en un acte amb més d’un centenar d’assistents

Processó de la Verge del Carme
Cala Jóncols va recuperar, ahir, 16 de juliol de 2022, la processó de la Verge del Carme

La imatge de la Verge del Carme, després de ser baixada del turó on és la vinya més petita de Catalunya, va ser embarcada per fer la passejada i l’ofrena floral per les aigues de Jóncols 

L’hotel Cala Jóncols de Roses va recuperar ahir dissabte la tradició de la processó de la Verge del Carme en un acte que va aplegar més d’un centenar d’assistents. La imatge de la Verge del Carme va ser traslladada per la família Gómez-Fernández des de la seva capella ubicada a dalt de la vinya més petita de Catalunya, en una processó acompanyada dels cants de Tote i Gabriela, fins a la platja per ser embarcada i fer la passejada marítima per les aigües de Cala Jóncols on es va fer l’ofrena floral 2.800 clavells.
L’acte va ser oficiat per l’ex-Mossèn de Roses, Joan Riu, que un cop finalitzat es va traslladar de nou a la Verge del Carme dins la seva capella, la qual ha estat construïda per encàrrec de la família Gómez-Fernández pel taller Agustí Empordà de Cabanes, sota la direcció de Diego Soto.

La jornada va culminar amb un tast de exquisit suquet de pescadors elaborat per Ramon Ripoll amb peix Gat del Cap de Creus.

A la processó de la Verge del Carme de Jóncols hi van assistir l’alcalde de Roses, Joan Plana, el president de la confraria de pescadors de Roses i de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Toni Abad, i l’exconseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Jordi Ciuraneta, entre d’altres.

En el seu parlament, l’alcalde de Roses ha elogiat l’acte assenyalant que “aquí a Roses ja fa molts anys qui organitza aquest acte és l’Armada, amb un caire, potser, menys popular, i començar aquest embrió que pot arribar a ser en un temps no gaire llarg en una tradició local és un goig, i més fer-ho en aquest entorn tant privilegiat, per tant, agrair-vos-ho i felicitar-vos perquè ha estat un acte preciós i emotiu”. Plana va fer als assistents una crida a la conscienciació per preservar “aquest entorn privilegiat al parc Natural del Cap de Creus”.

Cala Jóncols ha decidit recuperar la tradició de la processó de la Verge del Carme en commemoració a l’àvia de la família, Carme, que n’era una gran devota. A més, es vol establir un lligam amb la vinya de l’hotel, la més petita de Catalunya, que també va ser beneïda per Mossèn Joan Riu. S’espera també que serveixi de  protecció per a les activitats que es duen a terme en el centre de submarinisme de Cala Jóncols i en l’elaboració del vi subaquàtic que  impulsa l’establiment. La voluntat és fer la processó cada any al mes de juny.

La imatge de la Verge del Carme de Jóncols té la seva particular història. Havia estat propietat de Juan Sabadí, polític i diplomàtic que havia estat ambaixador d’Espanya a Cuba,  Amsterdam i Bulgària. També va ser director de relacions externes del Comitè organitzador Olímpic Barcelona 92. I Sabadí la va cedir a un empresari de Castelló d’Empúries que finalment la va regalar als propietaris de Cala Jóncols.

Sobre el grup

El grup Cala Jóncols  de Roses és una empresa familiar. L’hotel, que disposa de 30 habitacions, va obrir les seves portes l’any 1955, al costat d’un antic refugi de pescadors que encara es conserva a la zona;  està gestionat per la família Gómez-Fernández.

Cala Jóncols és  el primer hotel de la Costa Brava amb el Certificat internacional de turisme sostenible Biosphere, una certificació acredita el compromís del grup de Roses amb la cura del medi ambient i avala la seva aposta de millora continua en l’àmbit de la sostenibilitat, cultural i social.

El grup, que ha destacat per les seves iniciatives innovadores en el món del vi i del cava envellit sota el mar, compta des del 2015 amb una vinya (la més petita de Catalunya amb una superfícies de menys d’una hectàrea) que va néixer per recuperar el lledoner roig, una varietat autòctona de l’Empordà i la Catalunya Nord. El projecte el completen dos centres de submarinisme situats: un a Cala Jóncols, i l’altre al port pesquer de Roses.