Carta oberta de la Federació Catalana de Càmpings

Els càmpings catalans, un dels motors econòmics de Catalunya, han patit una crisi sense precedents degut a la crisi provocada per la Covid-19. Els establiments han destinat 3 milions d’euros per complir els protocols sanitaris i de seguretat de l’Estat espanyol. La Federació Catalana de Càmpings ha abocat tots els seus recursos a ajudar al sector i, d’aquesta manera, la majoria de càmpings han obtingut certificats com el Safe Tourism o d’altres similars. Amb la implantació d’aquestes mesures els càmpings s’han adaptat al nou escenari i han pogut obrir.

Com ja sabeu, aquesta temporada hem patit una allau de cancel·lacions degut, en part, a que molts dels missatges difosos des de les administracions han creat una gran confusió, i és per això que moltes reserves no s’han pogut recuperar.

L’actual situació és molt preocupant. Els càmpings només podran sobreviure si compten amb el suport dels representants polítics per poder superar aquesta etapa i seguir sent referent turístic i econòmic.

Per això necessiten com a punts claus per a la reactivació econòmica del sector :

  • Reducció de l’IVA al sector turístic, com han fet la majoria dels països competidors.
  • Reducció de l’Impost d’Estades Turístiques d’allotjament.
  • Descomptes a les quotes de la Seguretat Social.
  • Establir una subvenció directe a fons perdut.
  • Reducció de l’Impost d’Activitats Econòmiques.
  • Endegar un pla de comunicació i màrqueting per recuperar la imatge de la destinació en els mercats europeus, amb una estratègia adaptada als diferents escenaris i amb l’objectiu que es recuperi la confiança per viatjar. S’ha d’anar amb compte amb els missatges alarmistes des de Presidència perquè provoca efectes negatius a l’estat de les reserves. Cal tenir en compte, en relació a aquest darrer punt, que les nostres destinacions competidores europees ja han iniciat aquesta acció i van per davant nostre.
  • Tenir en compte el sector càmping en les convocatòries dels Fons Europeus Next Generation EU
  • Agilitat en la burocràcia de les diferents administracions per poder impulsar projectes d’inversions.
  • Impulsar ajudes per implantar sistemes de seguretat i gestió dels riscs d’inundabilitat (SAPI) als càmpings i els seus entorns.

Aquesta temporada ha estat curta i difícil per a la majoria d’establiments, tot i que tenim instal·lacions molt ben preparades i en línia al que moltes persones busquen per passar les seves vacances: allotjaments en entorns naturals i que permeten gaudir d’un descans o d’unes vacances amb una gran tranquil·litat pel que fa als nous estàndards de seguretat sanitària.

Recordem que els 351 càmpings de Catalunya disposen de 300.000 places i generen uns 16.000 llocs de treball durant la temporada turística, unes dades que els posicionen com uns dels capdavanters en l’economia i absolutament necessaris per a la recuperació del país. En aquests establiments es van comptabilitzar 16,8 milions de pernoctacions, que van representar el 22,5% del total de les pernoctacions a l’oferta turística catalana, segons les darreres dades de la direcció general de Turisme (any 2018).

Entre el 60 i el 70 per cent dels clients dels càmpings han estat, fins a la crisi sanitària, estrangers; la majoria procedents dels Països Baixos, França i Alemanya, i convé recuperar-los, ja que aporten una gran riquesa al territori. També caldrà incentivar el turisme espanyol. Catalunya és una de les destinacions de càmping amb més prestigi que hi ha a Europa.

Com hem dit, necessitem que es facin campanyes potents per atraure el turisme tant internacional com espanyol i també que s’ajudi al sector per mitjà de l’activació d’aquests punts clau que demanem.

En la greu situació que vivim les accions s’han de fer més que mai de forma coordinada amb el sector privat. Preguem diàleg per a la millor eficiència dels esforços. Tenim un producte turístic de primer nivell i que segueixi sent així dependrà de la resposta dels nostres representants polítics i de les nostres possibilitats de continuar endavant, més forts i més units que mai.

Atentament,
Miquel Gotanegra Portell
President de la Federació Catalana de Càmpings

 

Exit mobile version