Castelló d’Empúries declara el rei Juan Carlos persona non grata

Retirarà tots els símbols monàrquics del municipi

El ple de Castelló d’Empúries ha aprovat una moció que declara el rei Juan Carlos d’Espanya persona non grata i retirarà tots els símbols monàrquics borbònics del municipi. A més, la moció inclou un apartat en el qual destaca que el consistori remetrà la proposta a la casa real per a la seva constància. La moció ha aconseguit aprovar per majoria simple amb els quatre vots a favor d’Esquerra-AM, SI i Entesa per a Castelló d’Empúries i Empuriabrava (ECE-I) i les dotze abstencions de CiU, Unitat i Defensa de Empuriabrava (UDEM) i Independents Progrés Municipal (IPM). El PP va votar en contra.

La moció presentada per ERC recorda que el rei espanyol, Juan Carlos de Borbó, va ser proclamat rei d’Espanya el 22 de novembre de 1975 succeint al dictador Franco com a cap de l’estat espanyol. Segons el text aprovat pel ple de Castelló d’Empúries, l’actual rei va jurar dues vegades “els principis fonamentals del Moviment” que, segons la moció d’ERC-AM, són els principis de la dictadura franquista i també va acceptar la revolta colpista “en contra de la legítima democràcia republicana”. Segons el text, aquesta revolució va provocar la mort de “més de mig milió de persones, l’exili de moltes altres i la duríssima repressió de 40 anys, execucions *sumarias i assassinats”.

Segons recull el text, Juan Carlos de Borbó no ha renunciat explícitament a aquests juraments i per aquests motius volen que es declari persona senar grata al rei ja tota la casa real espanyola. A més, tal com ha aprovat el ple, Castelló d’Empúries retirarà els símbols monàrquics borbònics del municipi com poden ser plaques commemoratives, noms de carrers, places o avingudes.

A més, la moció aprovada també inclou la reprovació de qualsevol règim autoritari o monàrquic i té previst enviar aquest acord a la casa real espanyola perquè tinguin constància. D’altra banda, el passat 27 de setembre Castelló d’Empúries es va declarar territori català lliure.

Font: Vilaweb