“Catalunya és un dels territoris de l’Estat espanyol on la xarxa cooperativa és més potent”

El Doctor en Història, Guillem Puig, va inaugurar el segon cicle de ‘Fem Memòria’ de Roses

El Doctor en Història, Guillem Puig, va inaugurar el segon cicle de ‘Fem Memòria’ de Roses amb la conferència “Cooperativisme i associacionisme a Catalunya durant el franquisme”

El passat divendres es va iniciar al vestíbul del Teatre Municipal de Roses el segon cicle de ‘Fem Memòria’ amb la conferència “Cooperativisme i associacionisme a Catalunya durant el franquisme” a càrrec del Doctor en Història, Guillem Puig Vallverdú.
Puig va explicar en quina situació es va trobar el cooperativisme després de la Guerra Civil i que va suposar la Guerra amb aquest cooperativisme, ja que hi havia una estructura muntada des de principis de segle i que el conflicte bèl·lic va eliminar. Una dissertació que va continuar sobre com es va construir de nou l’associacionisme a partir dels anys 40, quina evolució va tenir, com va impactar amb la ciutadania amb la conquesta la democràcia a partir dels anys 60 i 70 i quin impacte va suposar en la construcció de la democràcia actual.

I durant el franquisme “ens trobem a partir de l’any 39 i sobretot la dels 40 amb una situació de destrucció del cooperativisme i associacionisme. Es va desarticulat tot, i el règim, és a dir, la dictadura va construir tot un entramat totalment paral·lel que va xocar amb la ciutadania, la qual tenia les seves necessitats i dins d’aquestes necessitats estava la d’organitzar-se per mantenir l’economia agrària i escollir els seus representants per mirar de solucionar els problemes que existeixen al camp”, va dir el doctor en Història.

Malgrat la dictadura “el cooperativisme i l’associacionisme es va mantenir molt latent, precisament, perquè esdevenia una expressió en el que la gent del camp es trobava per solucionar els problemes de manera comunitària, de manera cooperativa. I tot i que hi va haver molts alts i baixos, “sobretot l’entrada dins el Mercat Comú va suposar un cop molt fort, l’essència de la solidaritat, de la que neix el cooperativisme, es manté i és el nexe que ajunta al societat agrària actual”, va explicar Guillem Puig, per desvetllar que “històricament Catalunya és un dels territoris de l’Estat espanyol on la xarxa cooperativa és més potent i és de les primeres que existeixen dins de l’Estat i és una de les que la dictadura s’enfrontarà amb més bel·ligerància perquè suposarà enfrontar se a aquella idea de catalanitat, d’aquella expressió de democràcia des de baix del federalisme com a procés democratitzador que la dictadura intentava fer desaparèixer”.

El cicle ‘Fem Memòria’ va néixer l’any 2019, impulsat conjuntament per les Àrees de Cultura i Govern Obert de Roses amb la voluntat d’oferir una visió que aprofundeixi en la història més recent de la Vila i en la seva influència per a la configuració de la Roses actual.
I degut la bona acceptació que va tenir aquest cicle entre els vilatans i la voluntat de les Àrees de Cultura i Govern Obert “de donar a conèixer la història del nostre municipi”, es va encetar divendres la segona edició de ‘Fem Memòria’ “al voltant de la temàtica del cooperativisme, perquè tenim la sensació que Roses és un poble turístic i que antigament havia estat un poble de pescadors, quan l’agricultura ocupava a molta més quantitat de població que no pas la pesca”, va afirmar el regidor de Cultura, Èric Ibáñez.

I aquest patrimoni del cooperativisme rosinc que es vol posar sobre la taula “arran de la figura de la Cooperativa Agrícola que hi havia hagut al costat del rentador municipal”, va desvetllar el regidor.

Així, aquest proper dijous, 22 d’octubre, l’arxiver municipal de Roses, Pol Messeguer, oferirà al segona conferència sota el títol, precisament, de “La Cooperativa agrícola de Roses”, per finalitzar aquest segon cicle de ‘Fem Memòria’ l’endemà divendres, 23 d’octubre amb una taula rodona sobre “La cooperativa i el món agrícola a Roses”.

Tots dos actes tindran lloc, a l’igual que la primera conferència celebrada divendres, al vestíbul del Teatre Municipal de Roses.

1ª Conferència del cicle ‘Fem Memòria – “Cooperativisme i associacionisme a Catalunya durant el franquisme”:

 

Exit mobile version