Mes de paraules

Cinc iniciatives del GALP Costa Brava reben a Roses els distintius de l’Estratègia marítima de Catalunya 2021

GALP Costa Brava
Els representants de les entitats reconegudes amb les autoritats

Els diplomes es van lliurar a l’Aula Gastronòmica de Roses en el marc de la jornada sobre Desenvolupament Local Participatiu al GALP Costa Brava, en què es van analitzar els resultats i les oportunitats de l’estratègia

El passat dijous, 7 de juliol, es va celebrar a l’Aula Gastronòmica de Roses va acollir la jornada de Desenvolupament Local Participatiu al GALP Costa Brava.

Una jornada que va ser inaugurada per l’alcalde de Roses, Joan Plana, el qual va haver de marxar tot seguit per motius d’agenda, el Director General d’Afers Marítims i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Sergi Tudela; i el president de l’Associació GALP Costa Brava, Pere Estradera i que després que Manuel Montero presentés els resultats positius del GALP Costa Brava obtinguts l’any 2021, es va fer públic les cinc iniciatives del Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP) que han estat reconegudes per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb els distintius de l’Estratègia marítima de Catalunya 2020-2021. Els diplomes es van lliurar en el marc de la Jornada sobre Desenvolupament Local Participatiu al GALP Costa Brava a l’Aula Gastronòmica de Roses. També es va realitzar la presentació dels resultats de l’avaluació de l’estratègia i de les operacions subvencionades el 2021 al GALP Costa Brava.

Les iniciatives del GALP Costa Brava distingides són:

  • El peix a l’escola, sensibilització del consum de peix a les escoles del Baix Empordà – Consell Comarcal del Baix Empordà
  • Adquisició de mobiliari i maquinària per a un obrador de peix al Port de la Selva – Maria Josefa Páez Camacho
  • Les comunitats bentòniques profundes del canyó submarí de Blanes: un patrimoni natural de la Costa Brava – CSIC
  • Comunicació online (compra d’ordinadors i pantalles per a les confraries) – Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona
  • De la llotja a la cuina. Projecte de valorització del peix de les llotges de la Costa Brava – Associació Cuina de l’Empordanet.

Aquestes iniciatives han rebut una ajuda cofinançada en un 85 % pel Fons Europeu Marítim i de Pesca i un 15 % per la Generalitat de Catalunya. 

Avaluació del programa de Desenvolupament Local Participatiu del GALP Costa Brava 2021

El programa Desenvolupament Local Participatiu al GALP Costa Brava 2021, que ha recolzat 21 operacions, ha assolit un gran èxit pel seu grau de compromís i l’execució de les subvencions: el crèdit disponible ha estat de 500.000 euros i l’ajuda certificada de 475.287,76 euros.

El GALP Costa Brava

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP) és una entitat creada el 2016 per actors locals del territori, públics i privats, liderada per les confraries de pescadors de Girona amb la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona al capdavant. Treballa per la pesca sostenible, el foment dels productes pesquers i aportar valor afegit al patrimoni cultural i als municipis costaners. 

Ho fa a través de l’Estratègia de Desenvolupament Local Participativa 2021-2023, sorgida d’un procés participatiu amb les entitats públiques i privades del territori, i gestionant les ajudes provinents del Fons Europeu Marítim i de la Pesca destinats al desenvolupament local del territori pesquer de la Costa Brava. 

El GALP està format per l’Ajuntament de Llançà, l’Ajuntament de Roses, l’Ajuntament de l’Escala, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, l’Ajuntament de Blanes, l’Ajuntament de Port  de la Selva, la confraria de pescadors de Cadaqués, la confraria de pescadors de Roses, la confraria de pescadors de Blanes, la confraria de pescadors de l’Escala, la confraria de pescadors de l’Estartit, la confraria de pescadors de Palamós, la confraria de pescadors del Port de Llançà, la confraria de pescadors del Port de la Selva, la Federació Territorial de Confraries de Girona, la Fundació Promediterrània, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), l’UdG, Pescadors de Roses, SL, l’Associació Empresaris de Roses, l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava.