Mes de paraules

Clam contra el macroparc eòlic marí

L’Associació Stop Macroparc Eòlic Marí reclama a la Generalitat que es defineixi davant el macroprojecte i que escolti les moltes veus en contra del territori

Més d’una trentena d’entitats de diversos àmbits aplegades en l’Associació Stop Macroparc Eòlic Marí , Unió de Pagesos, la IAEDEN-Salvem Empordà, ALLIMO, Fòrum l’Escala Empúries, han organitzat conjuntament amb els vuit ajuntaments de la costa afectats (Roses, Cadaqués, Sant Pere Pescador, Castelló d’Empúries, l’Escala, Torroella de Montgrí, Begur i Pals) una performance reivindicativa contra el macroprojecte i per reclamar un nou model d’implantació de renovables que sigui realment sostenible i consensuat amb el territori. Representants de l’associació han comparegut avui en roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Girona per donar a conèixer els detalls de la performance.

L’acte es durà a terme el dissabte 25 de setembre a l’exterior de la Ciutadella de Roses a partir de les 18h i consistirà en un espectacle de macrotitelles i música en viu a càrrec del projecte internacional Punch Agathe. També hi haurà colles geganteres de l’Empordà. En els parlaments hi participarà l’alcalde de Roses, Joan Plana;  el vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Agustí Badosa; i la diputada de la Diputació de Girona, Montse Mindan, entre d’altres.

L’Associació Stop Macroparc Eòlic Marí ha reclamat a la Generalitat i al Govern espanyol que es defineixin davant el macroprojecte, que ha qualificat d’agressió sense precedents al territori , i li demana que escoltin les moltes veus en contra dels ciutadans. En aquest sentit, l’entitat ha anunciat que després d’haver realitzat nombroses trobades amb l’administració i representants polítics de diversos partits, i també després del pronunciament contundent en contra del món científic, ha acordat demanar a les conselleria de Territori i Sostenibilitat un informe de l’impacte visual del macroparc en el paisatge de l’Empordà fet per una institució de gran reputació com és l’Observatori del Paisatge de Catalunya; també demanarà a la conselleria d’Empresa un informe de l’impacte econòmic en les empreses de la zona afectada que fan compatible les activitats turístiques amb la cura del medi ambient;  i a la Conselleria d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural, sol·licitarà un estudi sobre les conseqüències en la biodiversitat de l’Empordà que tindria una instal·lació de les característiques del macroparc Tramuntana.

Al·legacions al nou tràmit relacionat amb el macroparc

Per altra banda durant la roda de premsa s’han presentat les al·legacions que s’han elaborat contra el darrer tràmit relacionat amb el macroparc eòlic marí. Es tracta d’un exhaustiu i rigorós document de més de 70 pàgines que s’ha acompanyat d’11 informes tècnics on es deixa clar el risc que el desenvolupament de l’energia eòlica marina, a l’àrea on s’ha projectat el macroparc Tramuntana, pugui atemptar contra els valors ecològics de la zona. També s’assenyala que hi ha vulneració del principi de precaució, de la directiva d’hàbitats, i dels convenis que ha signat l’Estat espanyol per tal d’incrementar els espais que han de ser objecte de preservació de la biodiversitat. En el document es fa constar que el POEM no justifica ni argumenta que l’energia eòlica marina hagi de ser un objectiu d’interès general; és més, el POEM considera que ha de ser un objectiu prioritari del Govern de l’Estat, saltant-se d’aquesta manera les seves pròpies directius. També es diu que no  s’ha analitzat l’evident impacte paisatgístic que tindrà aquesta instal·lació i les conseqüències econòmiques que pot tenir la implantació de l’energia eòlica en aquesta zona. D’altra banda, es critica que s’hagi fer una avaluació ambiental estratègica única per al conjunt de demarcacions marines de l’Estat espanyol. Des de la plataforma es defensa que s’havia d’haver fet una avaluació ambiental estratègica específica per a la demarcació marina levantino balear.

Durant la roda de premsa s’ha anunciat que, si cal, l’associació anirà als tribunals.

L’ Associació Stop Macroparc Eòlic Marí

L’ Associació Stop Macroparc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord compta amb el suport d’una trentena d’entitats de diversos àmbits: el turisme, la nàutica, el submarinisme, i l’esport (que apleguen 1.800 empreses que donen feina a més de 12.000 treballadors); confraries de pescadors, entitats ecologistes, professionals liberals i diversos partits polítics.