Consellera Vergés: “Hi ha una desacceleració de la Covid-19 però encara estem molt lluny de l’objectiu”

La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la seva intervenció

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha subratllat que la desacceleració de la Covid-19 encara no es nota a la xarxa assistencial

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que hi ha una desacceleració de l’epidèmia de la Covid-19 a tots els territoris de Catalunya. Les xifres diuen que les mesures comencen a fer efecte però estem encara molt lluny de l’objectiu”. En aquest sentit, ha explicat que “les mesures han aturat l’increment intens, però estem molt lluny de poder estar contents amb la situació; que alguna xifra millori no ens ha de portar a relaxar-nos” ha remarcat la titular de Salut que ha indicat que seguim amb un increment de casos massa elevat, només que, com a mínim, ha deixat de créixer a la velocitat que ho feia”.  

Alba Vergés també ha subratllat que la desacceleració encara no es nota a la xarxa assistencial. Ha explicat que la capacitat de llits de crítics ha augmentat fins arribar als 1.047 llits i que ara mateix, un 83% d’aquests llits estan ocupats, un 57% dels quals són per pacients amb Covid-19. 

En la seva intervenció, la consellera també ha explicat que Salut ha enviat prop de 5,5 milions de missatges SMS per alertar a la població sobre com protegir-se davant de possibles contagis de la COVID-19. Aquests missatges s’han enviat, sobretot, a persones vulnerables, a les d’edat avançada i també s’ha fet un enviament a la resta de població fent una crida a no abaixar la guàrdia davant l’increment de nous casos. 

La titular de Salut també ha explicat que el Departament ha obert, de nou, la contractació de professionals sanitaris a aquells col·lectius que, en una situació normal, no estarien treballant dins el Sistema Sanitari. Es tracta de professionals sanitaris que estan el darrer curs de la seva carrera. També s’inclou metges i infermers que estiguin jubilats i vulguin reincorporar-se o aquelles persones que hagin cursat la carrera fora del país. 

Vergés ha significat que s’ha aprovat una resolució que contempla la contractació per part dels hospitals o centres sanitaris dels estudiants del darrer any d’Infermeria, del darrer any de Medicina i de formació professional sanitària. La instrucció també permet incloure al sistema els professionals amb títols estrangers d’especialista obtinguts en determinats estats no membres de la UE. Igualment, es possibilita la reincorporació de personal jubilat i menor de 70 anys, principalment amb fórmules de treball a distància o que impliquin molt poc desplaçament, i no directament d’atenció a pacients amb Covid-19. 

“L’esforç dels professionals és elevadíssim ja des del mes de març, en les últimes setmanes i molt intens també els últims dies i necessitem poder incorporar més personal per ajudar a la lluita contra la pandèmia” ha afirmat Vergés.  

La fi, tant de l’Estat de l’alarma com de les pròrrogues dels contractes laborals, va suposar el retorn automàtic al règim de contractació ordinari i la conseqüent impossibilitat material que aquests col·lectius accedissin a noves contractacions. Aquesta mesura jurídica dona més eines per incrementar el nombre de professionals sanitaris per front a la COVID, i així afrontar amb més eficàcia la crisi de la pandèmia”, ha reblat la consellera. 

Per la seva part, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, també s’ha referit a la situació de la pandèmia a Catalunya: “Estem detectant l’impacte de les mesures que vam proposar fa quinze dies i que han suposat un sacrifici per molta gent” però ha alertat que “el risc de contagi a la comunitat encara continua sent elevat” i que “no es pot abaixar la guàrdia”. És un moment delicat. Necessitem la col·laboració de tothom per doblegar la corba”, ha afirmat el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, qui ha agraït també “l’esforç” de tota la ciutadania en la lluita contra l’epidèmia.  

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha agraït a la ciutadania l’alt grau de compliment de les mesures. “Hem de dir i ho sabem que les mesures són  complexes d’entendre,  hi ha moltes excepcions. Per tant ens hem d’esforçar i molt en explicar-les i explicar-les bé”. En aquesta línia, Sàmper ha demanat comprensió i col·laboració. Des d’Interior i des del Govern comprenem el desànim, el rebuig i la frustració. Hi ha moltes vides alterades per les restriccions, però cal parlar clar, ens queden mesos de dificultats, per això entenem la demanda de solucions”, afegint que “des del Govern i de totes les administracions públiques treballem per trobar-les dia a dia”. 

El titular d’Interior ha  posat en valor que “l’objectiu del Govern és fer que la ciutadania sigui partícip de totes aquestes mesures i que ho sigui per convenciment i no per evitar sancions. Les autoritats sanitàries ens marquen quin és el camí: aquestes mesures són indispensables i imprescindibles. El resultat del compromís comú és salvar vides i estem a la línia correcta”.

Sàmper ha explicat que “les mesures preses han tingut una conseqüència directa en la mobilitat”. En concret, divendres, dissabte i diumenge, un cop activat el confinament municipal, hi ha hagut baixades dràstiques respecte a dies equivalents de l’any 2019, tant d’entrada com de sortida. Divendres, d’un 46% en l’entorn metropolità i d’un 40% en els grans corredors amb un descens més important dissabte, del 83% i el 73% respectivament. Diumenge es van mantenir aquestes dades a l’entorn metropolità amb una disminució del 84%. 

El comissari en cap de Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha explicat que des de divendres i fins el matí de dilluns “s’han fet un total de 4.072 identificacions, 3.131 a persones i 941 a vehicles i s’han aixecat 1.864 actes”, majoritàriament per incompliment en les restriccions de mobilitat i del confinament nocturn. Pel que fa al tancament de locals, se n’han tancat 12.

Exit mobile version