Coses que passen… (amb el PRUG)

Des de els mitjans de comunicació escrits m’informo i denoto que les aigües del Parc natural del Cap de Creus estan força agitades. L’elaboració d’un document que la Generalitat a tret a la llum el passat mes d’Octubre en relació a un pla d’usos que reguli les activitats que es poden fer en aquest parc, conegut com a PRUG (Pla Rector d’Ús i Gestió) de l’àmbit marí del parc natural del Cap de Creus, ha tret de polleguera els usuaris del parc, alcaldes i demes empreses relacionades amb el món turístic marí a la nostre costa. En principi el que més em sorprèn de tot plegat és com pot ésser possible que els tres alcaldes que s’han ajuntat per presentar al·legacions i mostrar radicalment el seu rebuig al pla, siguin tots tres alcaldes del mateix partit del qual és el conseller d’Agricultura, Ramaderia Pesca, Alimentació i Medi Natural en Josep Mª Pelegri. És suposa i això és el que sempre ens diuen els polítics dels partits majoritaris, en aquest cas els convergents, que votant-los a ells, concretament a Convergència i Unió, ens assegurem més possibilitats de beneficiar-nos política i socialment, ja que la relació amb el Govern de la Generalitat, al ésser també convergent, fa que sigui tot molt més fluid i és pugui arribar a acords molt abans que si els alcaldes i els consellers són de partits diferents. La meva reflexió és al respecte és que d’això res de res, el que hauria de ésser una estreta col·laboració entre les diferents administracions passa a ésser el fet de que cadascú va a la seva i quan ja s’han fet les coses malament desprès toca rectificar. Crec que aquestes maneres de fer política per part del departament de Medi Ambient amb el seu conseller en qüestió al capdavant, és una de les coses que hem de eradicar del nostre país quan tinguem l’oportunitat de crear un nou Estat. No val omplir-se la boca en èpoques de eleccions parlant de la participació ciutadana si quan arriba el moment de poder legislar no és té en compte l’opinió dels habitants del territori ni la dels seus alcaldes, encara que siguin del seu partit.

El més ridícul de tot plegat és que ara fan el que havien d’haver fet al principi, escoltar la veu dels interessats i dels qui més saben del seu propi territori es a dir, fer la mateixa feina, dues vegades.

Dit això i ja que alguns Ajuntaments i el sector turístic de municipis del Cap de Creus critiquen bàsicament que el pla representaria pèrdues econòmiques segures per la limitació d’accessos i per la recaptació de taxes , estaria be que és fes un treball entre la gent del territori, empresaris, administracions, entitats ecologistes etc.. amb el qual és pogués definir les veritables funcions de PRUG, que per el que tinc entès són la protecció, conservació i recuperació dels valors naturals de les zones marines protegides.

També voldria recordar que tots els estats veïns de la Mediterrània el 1995 en el anomenat Conveni de Barcelona, van declarar el Cap de Creus com a Zona especialment protegida d’importància per la Mediterrània (ZEPIM) i que l’objectiu del PRUG és definir i consolidar les mesures que venen establertes pel Pla de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del parc natural del 2006, mesures que segons diu el Pla han de regular els usos professionals, recreatius, educatius i científic a l’àmbit marí, amb la finalitat de conservar la seva diversitat, amb especial atenció als hàbitats de gran importància i a les espècies en perill i endèmiques. També ha de detectar les amenaces pels valors ecològics, biològics, estètics i culturals i establir i fomentar l’ús sostenible dels seus recursos.

És per tot això que entenc que si els experts en el tema, arriben a tractats, acords i fan convenis per aconseguir un equilibri entre el medi ambient i l’acció del home en el seu territori, s’han de respectar com més millor. Veig que cada vegada que és pretén desenvolupar la llei per protegir els nostres parcs naturals, determinats sectors sempre protesten al·legant motius econòmics, en canvi jo comparteixo l’opinió de molts defensors del nostre entorn, que aquests espais naturals no són parcs temàtics i que la seva finalitat no és el rendiment econòmic. Entenc que l’activitat turística i econòmica de la zona on vivim és important però han de respectar l’objectiu principal de la protecció del medi i desenvolupar-se de manera sostenible.

Com he dit abans crec que el millor per a tots seria que l’administració en comptes d’anar a la seva i provocar confrontacions hauria d’implicar a totes les parts que conviuen en aquest meravellós entorn i entre tots consensuar les mesures que preveu el PRUG, que al cap i a la fi és el que ens interessa de debò.

Salut!!

Francesc Giner
Portaveu de Gent del Poble-AM de Roses

Exit mobile version