Coses que passen… (quan acaba una legislatura i s’està punt d’encetar una altra)

Coses que passen

Coses que passenArribats al final de legislatura a Gent del Poble de Roses ens queda fer una altre campanya electoral per presentar-nos per segona vegada, aquest cop passant de ser una associació a ser un partit polític de tot dret. Gent del Poble de Roses ha decidit presentar-se un altre cop esmicolant l’opinió interessada d’aquells que deien que aquest projecte duraria quatre dies. En el seu moment volíem demostrar que podíem participar en política local de una manera seria i responsable i crec que ho hem aconseguit.

Aquesta ha estat una legislatura molt més plàcida que l’anterior, sobretot perquè els temps de crisi que vivim han estat decisius alhora de engegar projectes nous. Entenc que ha estat una legislatura en que l’equip de govern CiU-PP s’ha limitat a gestionar i executar projectes ja enllestits, no s’han complicat la vida i costa molt ressaltar alguna gestió de govern durant aquets últims quatre anys. La inversió en Promoció Econòmica i Turisme és mínima, espais municipals tancats, manca de un Pla de Mobilitat etc. etc.

Després de diferents esdeveniments i dimissions dins del PSC rosinc, Gent del Poble ha acabat essent el principal partit de l’oposició a Roses, una feina, gens reconeguda i molt poc visible i és per això que estic molt agraït al diari digital viladeroses.cat per l’oportunitat que em dóna de poder explicar-vos els meus punts de vista durant pràcticament tots aquets quatre anys.

Aquesta vegada Gent del Poble és presentarà en solitari, després del fiasco que va esser deixar que ERC de Roses entrés a formar part del nostre projecte. El temps ens ha dit que l’únic que volien era salvar el seu partit i que no tenien cap intenció de treballar junts amb nosaltres per Roses, que és precisament per això que molts rosincs ens van votar. Entenc que els republicans van perdre incomprensiblement, quatre anys de participar en la vida política local, guardant els seus hipotètics projectes interessadament per aquestes municipals. Res de tot això ha servit, però, perquè el portaveu d’aquest grup ens tingui en consideració i accepti repartir al 50% els drets aconseguits per els dos regidors de Gent del Poble aquests últims quatre anys, al·legant vies jurídiques i legals i dient coses com que els dos representants que hi ha hagut al consistori aquets últims quatre anys de GdP-AM no són de Gent del Poble, (perquè era una associació) i si son d’Acord Municipal (marca blanca d’ERC).

Aquesta manca de tacte per no dir una altre cosa ha fet que haguem de recórrer a la Junta electoral de Figueres perquè el jutge decidís. El resultat ha estat que el jutge ha donat la raó a Gent del Poble i ara tenim el 100% del drets de la coalició GdP-AM. Allà on el senyor Plana volia el 100 % per ell i a on nosaltres teníem la intenció de repartir al 50 % cada un, ha quedat en que el 100 % del drets els tenim nosaltres. Us comento lo dels drets perquè és important, ja que la llei electoral en aquest municipi no la trobo gens equitativa ni justa. Els partits que és presenten de nou ho tenen molt malament alhora de promocionar-se en campanya. No poden assistir al debat televisiu que és fa en el teatre, tenen 30 segons de temps per sortir a la televisió local per 9 minuts dels convergents, tenen 13 faroles per penjar cartells cada partit per 137 de CiU i així tot un seguit de greuges que l’únic que fa és afavorir als grans partits i complicar molt la feina dels partits més petits o que és presenten per primera vegada. Cal dir que aquestes decisions no són iguals a tots els pobles, hi ha municipis on els drets són equitatius o al menys no tan descaradament a favor dels qui tenen la poltrona any rere any. Entenc que una de les feines a fer en la propera legislatura serà canviar aquestes decisions que és varen prendre fa uns quants anys.

I pel que fa al debat al Teatre municipal amb la participació de només quatre partits considero, al meu entendre, que hauríem d’haver estat tots els candidats i no tan sols els partits que ara tenen representació. I ho dic així perquè un debat a quatre no reflexa la realitat política actual de Roses, ja que son nou les candidatures que és presenten i no trobo lògic que cinc d’aquestes és quedin fora. És més, crec que la gent de Roses és mereix conèixer “in situ” a tots els candidats a l’alcaldia.

Els que volem un nou país, el volem precisament per coses com aquesta, perquè els qui estan eternament en el poder, ERC, CiU, PP i PSC deixin de una vegada per totes de manipular i enganyar-nos a tots. Volem un nou país on els grans partits ERC, CiU, PP i PSC, abandonin la manera de fer política que han fet fins a dia d’avui i és comportin com partits autènticament demòcrates tal i com ells mateixos s’autoanomenen. Volem un nou país on els grans partits ERC, CiU, PP i PSC tinguin l’honestedat de renunciar a una Llei electoral feta a mida tan sols per beneficiar als més poderosos i excloure als més petits, si no és així de res servirà lluitar per tenir un nou estat.

Francesc Giner
Portaveu de Gent del Poble-AM de Roses