Demà, 14 de juny, se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang

El Dia Mundial del Donant de Sang se celebra com una jornada d’agraïment i reconeixement a les persones que, de manera desinteressada, donen la seva sang només per la satisfacció d’ajudar els altres

Com cada any, des del 2004, el dia 14 de juny l’Organització Mundial de la Salut celebra el Dia Mundial del Donant de Sang.  

No és una data casual, ja que es recorda el naixement de Karl Landsteiner, biòleg i patòleg austríac que va descobrir i tipificar els diferents grups sanguinis, fet que va donar pas a salvar moltes vides a l’aconseguir que donant i receptor fossin compatibles.

Cada any, l’OMS tria un tema principal per a l’esdeveniment, el d’enguany és “La sang segura salva vides”, i un  lema, que en aquest cas és “Dona sang perquè el món sigui un lloc més saludable”.

Aquest dia de 14 de juny es vol homenatjar al donant, aquesta persona anònima que de manera voluntària fa un dels actes més altruistes i més importants per a la resta de la societat: donar sang i plasma. Amb aquest gest, ajuda a portar a terme transplantaments, intervencions quirúrgiques, tractaments oncològics, transfusions, cura de grans cremats… En definitiva, gràcies a aquest acte milers de persones poden tenir millor qualitat de vida o, fins i tot, salvar-la.

L’OMS tria un país amfitrió on es porten a terme els diferents actes de la celebració. Però aquest any, malauradament, a causa de la COVID-19, no es podran fer els actes habituals. Tot i això, des de l’Associació de Donants de Sang de Girona consideren que “és un dia molt significatiu que no podem deixar passar sense més”.  

Tant mateix, l’entitat de donants de sang gironina vol recordar les quatre preguntes importants a l’hora de donar sang: 

Qui pot donar?
 Poden donar sang i plasma les persones sanes, d’entre 18 i 70 anys, amb pes superior a 50 Kg.

Quan pot donar?
Es pot donar sang 4 vegades  l’any en el cas dels homes,  i 3 vegades l’any en el cas de les dones. Sempre amb un espai mínim de 2 mesos entre donacions. En el cas del plasma, la donació pot ser molt més freqüent  ja que el cos es recupera més ràpid.

On es pot donar?
A les campanyes que es fan a la majoria de pobles de la nostra demarcació i també, diàriament, a l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona.

Per què s’ha donar?
Per garantir les reserves de sang i plasma, i poder satisfer tota la demanda. dels nostres hospitals.

Avui en dia la sang no es pot fabricar i és per això que constantment es necessiten donants; persones fidels que, oferint el braç cada cert temps, donen una mica de si mateixes per ajudar a altres persones anònimes.

Des de l’Associació de Donants de Sang – Girona, tal i com fa l’Organització Mundial de la Salut, donem el nostre més sincer agraïment als donants, uns superherois que, sense capa i sense fer soroll, ajuden els altres a viure.

 

Exit mobile version