Demà el nivell 3 del Pla Alfa s’activa a 58 municipis de 8 comarques per un increment del perill d’incendi forestal

Aquest episodi de perill que va començar el passat dia 3 d’agost és el més important del que portem d’estiu, i afectarà a comarques que presenten importants dèficits de precipitació

El Cos d’Agents Rurals activa demà diumenge 6 d’agost a les 00.00 el nivell 3 del Pla Alfa a 58 municipis de 8 comarques.
L’activació suposa que també es restringeixen els accessos a 6 espais naturals protegits: El Massís de l’Albera, el Parc Natural del Montgrí Illes Medes i el Baix Ter, Tivissa-Vandellòs, el Parc Natural Els Ports, Serres de Cardó-el Boix i el Parc Natural del Cap de Creus.

Incendi de Portbou

Efectius del Cos d’Agents Rurals treballen des d’ahir en l’incendi iniciat ahir a Portbou i que afecta unes 573 hectàrees dels termes municipals de Portbou i Colera, segons dades provisionals de les 13.30 hores del 05/8. Amb tot, a la superfície perimetral s’hauria de restar un 10% aproximat de zones interiors. La major part del terreny forestal afectat és matollar i arbrat i en menors mesura també conreus i pastures. Els agents rurals continuen treballant amb la investigació de la causa d’aquest incendi, que ha afectat l’espai protegit del massís de l’Albera.

L’ampliació de l’activació que va començar el dia 3 d’agost ve motivada per l’entrada d’un vent del nord de certa intensitat, que se suma a les humitats baixes a les zones amb una sequera acumulada important, com Empordà, costa central de Barcelona, Camp de Tarragona i interior Terres de l’Ebre. Aquestes circumstàncies propicien que de produir-se incendis forestals hi hagi una ràpida evolució dels mateixos.

Restriccions

Els controls d’accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

A més, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa.

Mentre duri l’activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. I es demana a la ciutadania que no es freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

Situació de vent amb poca precipitació prèvia

Demà diumenge s’espera l’entrada de vent del nord. Aquest episodi de vent és el més important del que portem d’estiu, i afectarà a comarques que presenten importants dèficits de precipitació, tant a curt com a llarg termini. Parlem de zones com el litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l’Ebre i litoral de l’Empordà.

Prohibició de fer foc

Entre el 15 de març i el 15 d’octubre és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. Durant aquest període, es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en aquesta plana web: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi

Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.

Aquest mapa de perill d’incendi forestal és elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals. Mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant aquests dies més crítics, i també durant la resta de dies de l’any.

Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el nivell de Pla Alfa activat per Agents Rurals a la zona en aquell moment. Podeu consultar el mapa interactiu al web https://interior.gencat.cat/plaalfa.

Exit mobile version