Mes de paraules

Dia Mundial de l’Activitat física

La plaça Constitució de Girona ha estat l’escenari dels actes del Dia Mundial de l’Activitat Física, on s’ha celebrat  durant tota la tarda s’hi han fet tallers i activitats per promoure un estil de vida actiu i saludable

dia_mundial_activitat_fisica
Imatge d’una de les activitats realitzades a Girona durant la celebració del Dia Mundial de l’Activitat física

El Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) és una iniciativa de caràcter mundial que vol fomentar que la ciutadania es mogui, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A Girona, el DMAF ha ofert, per segon any consecutiu, un seguit d’activitats i propostes per a tota la població per adherir-se a la celebració d’aquest dia.

L’activitat central de la celebració d’enguany ha tingut lloc aquesta tarda amb una caminada saludable de “30 minuts sense barreres” i una concentració d’activitats a la plaça Constitució de Girona. S’ha iniciat la jornada amb el recorregut saludable que ha sortit de la rambla de la Llibertat i que ha acabat a la plaça Constitució. Allà tothom ha pogut participar en les activitats distribuïdes en els estands i pensades per contribuir a difondre uns hàbits saludables i, per tant, a una millora de la qualitat de vida. A l’acte hi ha assistit el representant territorial d’Esports, Josep Pujols; el director regional de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, Lluís Picart; el 1r tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona, Jordi Fàbrega, i la Dolors Juvinyà, directora de la càtedra de la promoció de la Salut de l’UdG.

El DMAF a Girona està promogut per la Generalitat de Catalunya i compta amb la col·laboració de la Universitat de Girona i l’EUSES, l’Ajuntament de Girona i el Dipsalut, organisme autònom de la Diputació de Girona. En la jornada hi ha participat l’esportista vigatà Roger Puigbò i Verdaguer, atleta adaptat en cadira de rodes, que va participar en els Jocs Paralímpics de Londres 2012, i que ha explicat la importància de l’activitat física en la vida diària de les persones.

La Fundació ELSA ha sigut l’encarregada de guiar el recorregut de la caminada saludable explicant llegendes de Girona en els punts emblemàtics. A la plaça Constitució s’han celebrat diversos tallers promoguts per les organitzacions i entitats:

·         Microsessions “Reeduca la postura i el moviment”, a càrrec d’un fisioterapeuta de l’EUSES.

·         Circuit amb cadira de rodes, a càrrec de MIFAS.

·         Taller “Eines per a la millora de la qualitat de vida”, a càrrec de la Creu Roja.

·         Taller “Desfibril·ladors”, a càrrec del Dipsalut.

·         Taller “Llenguatge dels signes”, a càrrec de l’Associació Gironina dels Sords, i

·         Taller “Aprèn escoltant”, a càrrec de la UdG.

Adreçada tant a infants i adolescents com a adults i gent gran, aquest dia se celebra novament arreu del planeta el Dia Mundial de l’Activitat Física, per tal de difondre les recomanació fonamental, i molt fàcil d’assolir, per prevenir les més de 3.334 morts anuals a Catalunya que es relacionen amb el sedentarisme: “Acumuleu 30 minuts d’activitat física cada dia” amb el sublema d’aquest any: “Activitat física sense barreres” que emfasitza el missatge que l’activitat física o l’esport és possible, saludable i necessari per a tothom.

A Catalunya, en la celebració del DMAF en els 3 anys precedents hi ha hagut una participació de més de 168.000 persones, s’han organitzat 593 esdeveniments i s’hi han involucrat al voltant de 600 entitats. Aquest fet posa de manifest l’èxit i la motivació de totes les entitats i sectors públics i privats que estan sensibilitzats vers la promoció de la salut mitjançant l’activitat física.

En aquest àmbit, Catalunya disposa del Pla d’activitat física esport i salut (PAFES), una iniciativa interdepartamental del Govern de Catalunya per lluitar contra el sedentarisme impulsada pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport. L’objectiu final del Pla és millorar la salut i la qualitat de vida de les persones sedentàries adultes, tot augmentant els nivells d’activitat física (AF) mitjançant la capacitació de professionals sanitaris, facilitant-ne la pràctica als usuaris de l’atenció primària i utilitzant els recursos comunitaris, com ara les rutes saludables i altres equipaments comunitaris.

Reducció del sedentarisme

Potenciar els programes de protecció i promoció de la salut i la prevenció de les malalties cròniques és una de les prioritats del Pla de salut 2011-2015 i del Pla de Govern, i és per això que seguir impulsant el PAFES és un dels objectius estratègics del Govern. El PAFES ja s’ha estès al 85% del territori i més de 180.000 ciutadans ja han rebut consells sobre activitat física saludable en els centres de primària. El sedentarisme ha disminuït entre el 2006 i el 2011 en un 19%, sobretot en la població diana del PAFES, en què ha disminuït en un 34%. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és 150-300 € superior a la d’una persona activa. Es calcula que les xifres de reducció del sedentarisme en els darrers quatre anys representen un estalvi extrapolat de 54 milions d’euros.

Practicar activitat física de manera regular és una eina efectiva de millora de la salut i la qualitat de vida relacionada amb la salut, alhora que suposa un factor protector per a diferents trastorns crònics (hipertensió, diabetis, dolors musculars…) i patologies (malalties de l’aparell circulatori i càncer, principalment). També millora la salut mental.

Als webs  www.DiaMundialActivitatFisica.cat i www.pafes.cat es pot  consultar la llista de propostes actives per organitzar  esdeveniments, es poden descarregar pòsters i materials de sensibilització, hi ha tests interactius i es poden consultar  totes les activitats realitzades l’any passat.