El canvi climàtic va protagonitzar la jornada ‘Cuidem el medi ambient’ celebrada a Cala Jóncols

El participants de la jornada ‘Cuidem el medi ambient’ celebrada a Cala Jóncols

Un centenar de persones van participar ahir diumenge a la jornada de neteja del mar a Cala Jóncols i a la presentació del llibre “Si el cel es tornés vermell” de la periodista i divulgadora científica Cori Calero

Emmarcat en la jornada “Cuidem el medi ambient”, un centenar de persones van participar ahir diumenge a la jornada de neteja del mar a l’entorn de Cap Norfeu i a la presentació del llibre “Si el cel es tornés vermell” (Viena edicions) de la periodista i divulgadora científica Cori Calero organitzada per l’hotel Cala Jóncols de Roses, el primer de la Costa Brava guardonat amb el Certificat internacional de turisme sostenible Biosphere.

La neteja subaquàtica va comptar amb la participació de  submarinistes, snorkellers, nedadors i caiaquistes. La jornada de neteja del mar  va estar coordinada per SK Kayak, amb la col·laboració d’Eurodivers, GEAS Empordà, Som Mar i Amar, a més de voluntaris d’entitats del Parc Natural del Cap de Creus com Platges Netes de Llança i Amics de la Natura de Cadaqués.

El canvi climàtic a Cala Jóncols
El director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu, i la periodista i autora de “Si el cel es tornés vermell”, Cori Calero durant la presentació del llibre

I després de la neteja es va procedir a l’acte de presentació del llibre de la Cori Calero. Un text diferent a la resta de divulgació sobre el canvi climàtic, ja que, com va dir la pròpia autora “m’he fet un fart de llegir llibres de canvi climàtic i acostumen a ser una mica pesats i el que vaig voler fer, doncs, és un llibre que el pogués llegir tothom, que el lector quedés atrapat com quan llegeixes una bona novel·la i no la pots deixar de llegir”.
Un llibre que conté “experiències personals que podeu haver viscut molts dels que hi sou aquí”, va desvetllar Calero en la conversa que es va esdevenir la presentació amb el director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu.
La periodista i divulgadora científica, que des de fa molt anys treballa als serveis informatius de TV3, des de bon jove ha tingut conscienciació per la cura ambiental, “el meu somni des que anava a l’institut era que si em dedicava al periodisme que fos ambiental, però no hi havia prou oferta informativa i per tan vaig haver de fet de tot fins poder dedicar-me al que vull”. Cori Calero, va assenyalar que “ara veig que m’hauria d’haver dedicat a Ciències Ambientals, però quan vaig a entrar a la Universitat encara no existia aquesta carrera”.

En el llibre “Si el cel es tornés vermell” l’autora reflexiona sobre els efectes de l’escalfament global que, segons diu, no són tan visibles, la qual cosa no vol dir que no existeixin. El llibre vol demostrar que el cel s’està tornant vermell encara que no ho veiem i pretén esperonar-nos a actuar.

Dins la seva professió de periodista (en periodisme ambiental i en el canvi climàtic) sempre ha sigut la rara de la classe per proposar fer notícies “quan a ningú interessava, però ara cada dia ho soc menys -de ‘rara’-  perquè la gent i els meus companys periodistes de la redacció veuen que això que explico jo no és una xaladura de quatre activistes, ecologistes, ambientalistes i científics, sinó que és una situació estem patim ja”.

“Els polítics sempre actuen si els ciutadans ho demanen perquè saben que sinó, no tornaran a ser elegits”

A la pregunta si la solució al problema del canvi climàtic depèn dels governants o de la ciutadania, Cori Calero va assenyalar que “ho remem tots amb la mateixa força ho ens estimbem, per tant, hem de reaccionar tots. És més, hi ha una relació molt gran entres uns i altres perquè els polítics sempre actuen si els ciutadans ho demanen perquè saben que sinó, no tornaran a ser elegits”.

Els responsables de l’hotel van destacar que la jornada està en total sintonia amb la filosofia de vida i treball de Cala Jóncols d’avançar en la sostenibilitat ambiental. I en aquest sentit, cal destacar que l’establiment ha obtingut recentment el certificat  internacional de turisme sostenible Biosphere convertint-se en el primer hotel de la Costa Brava en aconseguir aquesta acreditació que és la de major reconeixement internacional. És un certificat voluntari de sostenibilitat que concedeix l’Institut de Turisme Responsable (ITR), un organisme independent que promou accions i programes de desenvolupament sostenible a la indústria turística. L’obtenció de la certificació avala l’aposta del grup de Roses per la  sostenibilitat, acreditant que treballa de forma continua per a la reducció dels seus impactes negatius i per maximitzar els impactes positius derivats de las seva activitat. Per aconseguir-lo, Cala Jóncols, situat al Parc Natural del Cap de Creus, ha hagut d’evidenciar el seu compromís amb la conservació i la millora del patrimoni natural i cultural, el desenvolupament econòmic i social de la destinació, la conservació ambiental i la satisfacció dels clients, i elaborar un pla d’acció que haurà de ser revisat periòdicament.

Aquesta acreditació arriba després d’haver aconseguit tancar el cercle i convertir-se primer en un hotel amb Residu Zero.

El tancament de l’acte va anar a càrrec de l’alcalde de Roses, Joan Plana, que va assenyalar que “totes les administracions, també els Ajuntaments tenim molta feina a fer en quant al canvi climàtic a través de la gestió de residus o de la transició energètica, per exemple, però actes com aquest ens recorden que hem de fer moltíssimes més, per tant, no hem de caure en l’autocomplaença i ser molt més exigents i anar més enllà tant administracions com ciutadans, perquè -va destacar Plana- frenar el canvi climàtic té com a conseqüència canviar el nostre model de vida perquè, per exemple, si parlem de canviar el model de gestió de residus haurem de canviar la nostra manera de generar-ne”.

La jornada va finalitzar amb un tast de suquet de pescadors elaborat per Ramon Ripoll amb peix gat del Cap de Creus.

Exit mobile version