El Cap de Creus, els Aiguamolls i l’Albera, Parcs Naturals envers la Carta Europea de Turisme Sostenible

Un moment de la jornada de treball sobre la Carta Europea de Turisme Sostenible

Els Parcs Naturals de l’Alt Empordà analitzen els principals reptes que tindrà la seva implantació

Carta Europea de Turisme Sostenible
Un moment de la jornada de treball sobre la Carta Europea de Turisme Sostenible

La sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Empordà va acollir el passat dijous, una jornada de treball sobre la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) amb la presència de tècnics i representants polítics dels municipis que es podrien beneficiar d’aquesta iniciativa que es gestiona des del tres espais naturals protegits de l’Alt Empordà (Cap de Creus, Aiguamolls i Albera).

El president del Consell, Ferran Roquer, va ser l’encarregat de fer l’obertura de la jornada, tot recordant que aquesta actuació era una bona oportunitat per a la dinamització turística dels municipis situats dins dels parcs naturals i per tota la seva àrea d’influència, tant en l’àmbit públic com en el de les empreses privades del sector. La sessió va començar amb una explicació tècnica de la CETS i la presentació de dues experiències que ja s’estan executant, concretament al Parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter i al Parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa. Com a punt final de la jornada, els assistents van posar damunt la taula els principals reptes que tindrà la implantació de la Carta a l’Alt Empordà.

La Carta Europea de Turisme Sostenible en Espais Naturals Protegits és un document creat l’any 1995 per l’Organització Mundial de Turisme, a instàncies del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, que reflecteix la voluntat de les nacions europees d’afavorir un model turístic que atengui els principis del desenvolupament sostenible, que no malbarati els recursos naturals i que preservi els paisatges, que permeti a les futures generacions gaudir del turisme a la natura. El seu objectiu principal és fer compatible la conservació i la millora dels valors naturals amb la creació de noves oportunitats econòmiques mitjançant el desenvolupament d’un turisme sostenible i, per tant, respectuós amb el medi ambient.

Per obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible els Espais Naturals Protegits han de presentar un programa d’actuacions a cinc anys vista i rebre el vistiplau de la Federació Europarc. Cada cinc anys han de renovar el compromís elaborant una memòria d’actuacions i formulant un nou programa d’actuacions. A Catalunya ja han rebut aquesta acreditació el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural del Montseny i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Les empreses turístiques també poden obtenir l’acreditació mitjançant l’establiment d’un acord de col·laboració amb l’espai natural protegit. Aquest acord conté compromisos mutus entre l’espai natural protegit i l’empresa, la qual presenta a la vegada un programa amb les actuacions que es compromet a dur a terme per a la millora de la sostenibilitat de la seva gestió. Com a contrapartida, els espais naturals protegits reconeixen l’esforç d’aquestes empreses tot distingint-les com a empreses col·laboradores, avala la seva gestió sostenible i les recomana com a empreses d’excel·lència en aquest camp.

Exit mobile version