Mes de paraules

“El Castell de la Trinitat era un element tant o més important que la Ciutadella per a la defensa de Roses”

Guia del Patrimoni Cultural de Roses
El doctor en arqueologia, Lluís Palahí, durant la xerrada sobre el Castell de la Trinitat

El doctor en arqueologia i tècnic de la Càtedra de Roses, Lluís Palahí, va presentar la 2ª Guia del Patrimoni Cultural de Roses, dedicada al Castell de la Trinitat, del qual també va oferir una xerrada sobre la seva importància com a element de defensa

Des del mateix moment de la creació de la Càtedra “Roses, Arqueologia i Patrimoni Arqueològic” es va endegar amb l’Ajuntament una col·lecció de guies del Patrimoni Cultural de Roses. L’objectiu, mitjançant petits llibrets molt educatius amb textos curts i amb moltes imatges, és apropar i donar a conèixer a les persones no especialistes, diferents monuments i diferents espais de Roses.

Així, la primera es va dedicar al monestir de Santa Maria de la Ciutadella de Roses, la qual va ser presentada a principis de l’any 2019. I aquest passat dimecres,  el doctor en arqueologia i tècnic de la Càtedra, Lluís Palahí, va presentar al Teatre Municipal la Guia del Patrimoni Cultural de Roses dedicada al Castell de la Trinitat amb motiu del projecte museogràfic que es va realitzar a la fortalesa, i que es va inaugurar al setembre, també de l’any passat.  

La presentació d’aquesta segona guia del Patrimoni Cultural de Roses va ser el preàmbul de la xerrada que va impartit el mateix Palahí sota el títol “El castell de la Trinitat. Una petita fortalesa amb una important funció”.

Un enunciat molt explícit, ja que segons va explicar el doctor en arqueologia, “la funció que tenia el Castell de la Trinitat era controlar bona part de la badia de Roses”, i que era “important”, tot i que molt sovint quan es pensa en la defensa de la badia es fa referència a la Ciutadella, “quan en realitat el recinte emmurallat es va construir, allà on és, per protegir el poble, però qui protegia les zones on podien fondejar els vaixells militars, que és el que els interessava als que el van construir, és el Castell de la Trinitat, perquè si us fixeu el castell de la Trinitat protegeix l’espai on ara hi ha el port de pesca i el port esportiu”

Amb altres paraules, la Ciutadella de Roses li va treure de protagonisme al Castell de la Trinitat quan es parlava quan es parla de la defensa del poble, “i en canvi era un element tant o més important que la pròpia Ciutadella per poder defensar en època moderna tota la zona”, va afirmar Lluís Palahí. I la prova de la gran importància del Castell de la Trinitat com fortalesa de defensa “està en que quan es va destruir, just al davant es va construir una bateria de costa nova, que demostra que era un punt molt important per a la defensa”.  

El Castell de la Trinitat en època de pau no tenia cap funció

“El Castell de la Trinitat -va explicar el tècnic de la Càtedra d’Arqueologia de Roses-  no té res a veure amb els castells medievals, amb els castells feudals, on vivia el senyor, ja que es tractava bàsicament d’una arma, una plataforma per situar-hi canons de defensa. Així que, en època de pau no tenia absolutament cap funció, i potser hi havia dues persones vigilant que ningú s’apropés a la costa”.

En canvi, en època de guerra “la guarnició devia estar formada per entre 30 i 50 soldats, els suficients per fer funcionar els canons, soldats de la guarnició de la Ciutadella de Roses que anaven, quan era necessari, al Castell de la Trinitat”.   

Tercera Guia del Patrimoni Cultural de Roses

Lluís Palahí va anunciar que la tercera de les guies del Patrimoni Cultural de Roses, “La Ciutadella com a espai urbà renaixentista” sortirà publicada properament.