Mes de paraules

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà demana la creació de la Regió Policial Girona Nord

Consell Comarcal de l’Alt Empordà
Moment del ple ordinari del Consell Comarcal de l’Alt Empordà d'aquest mes d'octubre

El ple del Consell Comarcal exigeix, a més, a l’Estat el traspàs íntegre de Rodalies

A l’igual que va fer l’Ajuntament de Roses el passat mes d’agost, el ple del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha aprovat una moció presentada pel Grup Comarcal de Junts per Catalunya, en què es demana al Govern de la Generalitat que impulsi la creació de la regió policial Girona Nord. Una regió que, segons la moció, hauria d’abraçar els 68 municipis de la comarca de l’Alt Empordà com a mínim, i on també s’hi haurien d’incloure les regions d’emergències tant de Bombers com del SEM. La mateixa moció demana al Departament d’Interior que reforci a curt termini les plantilles dels Mossos d’Esquadra de les Àrees Bàsiques Policials (ABP) de Figueres i Roses.

Des del Grup Comarcal de Junts consideren que els efectius de Mossos d’Esquadra a la comarca han anat reduint-se progressivament, generant inquietud als municipis i al Consell d’Alcaldies. A més, denuncien que Girona sigui l’única demarcació catalana que compta amb una sola Regió Policial (a Tarragona n’hi ha dues, a Lleida dues i a Barcelona quatre). Segons la moció, la Regió Policial Girona Nord és molt necessària per a l’Alt Empordà, ja que la comarca té unes característiques que així ho demanen: s’hi inclou la principal i més transitada frontera de l’Estat amb la resta d’Europa, és la comarca amb més nombre de municipis de Catalunya, la seva capital és la segona ciutat de la demarcació de Girona, i té una taxa de criminalitat alta associada a les seves característiques i ubicació.

La moció va tirar endavant amb els vots a favor de Junts per Catalunya i del PSC. La portaveu d’ERC, Etna Estrems, va anunciar l’abstenció del grup al·legant que la creació de la Regió Policial Girona Nord “és una decisió policial, no política”. La portaveu de la CUP, Dolors Pons, també va anunciar la seva abstenció, ja que creu que “no fan falta més policies, sinó més polítiques socials”. Ciutadans també va anunciar la seva abstenció.

A més, el plenari també va aprovar una altra moció de Junts per Catalunya, que exigeix al Govern de l’Estat el traspàs de Rodalies de forma íntegra i urgent a la Generalitat. A més, també exigeixen a l’Estat que executi de forma urgent les inversions promeses, ja que ho consideren com un “incompliment dels terminis del Pla de Rodalies Renfe”. La moció es va aprovar per 28 vots a favor i 5 abstencions.

La tercera i darrera moció presentada per Junts per Catalunya consisteix en l’aprovació del manifest de l’Acord Social per l’Amnistia i l’Autodeterminació, donant suport a l’amnistia i a l’autodeterminació com a solució al conflicte polític i judicial amb l’Estat. La moció va tirar endavant amb 27 vots a favor, 5 en contra i 1 abstenció.