El Consorci per a la Normalització Lingüística amplia la gratuïtat als cursos de català de nivell bàsic

Classe a l'Oficina Català de Roses / Foto: arxiu

La mesura, que és el primer cop que es porta a terme i que vol atendre la dificultat del moment econòmic i social, és possible per una aportació extraordinària de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura

Garantir una bona oferta de formació de català a adults arreu del territori en el nou context econòmic i social derivat de la crisi de la covid-19 és una prioritat de la política lingüística del Govern. El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ofereix matricular-se al nivell inicial i al nivell bàsic gratuïtament, i també un preu de matrícula inferior en la resta de nivells, fins a un 34 % en el nivell elemental.

Aquesta mesura social que contribueix a evitar que la crisi sanitària dificulti l’aprenentatge i l’ús del català s’afegeix a les que el CPNL ha adoptat els darrers dos anys per facilitar la inscripció als cursos bàsics i elementals, millorar la fidelització de l’alumnat i acostar-los a qui el seu domini ampliarà la capacitat de participació social i cultural, i obrirà l’accés a més oportunitats laborals. Aquestes polítiques han suposat una clar augment d’inscripcions. El 2019 el Consorci ha organitzat 4.026 cursos, un 8,6 % en relació amb el 2018, amb el creixement d’un 11 % d’inscripcions, que han arribat a 89.115. Una xifra considerable, que destaca sobretot perquè el 69,1 % dels inscrits corresponen als nivells inicials i bàsics.

Els cursos que ara comencen també s’han adaptat totalment a les mesures de seguretat i prevenció davant la pandèmia de la covid-19. El procés d’inscripció es presenta desdoblat en dos períodes: del 14 al 16 de setembre per a les les persones que han acabat un curs al Consorci i volen continuar el procés d’aprenentatge, i els dies 17, 18, 21, 22, 23, 24 i 25 de setembre, per al públic general. Una novetat important d’aquest setembre són les preinscripcions en línia per agilitar els tràmits i evitar desplaçaments innecessaris.

Modalitats diverses i nous formats per garantir la seguretat

Per adaptar a situació d’emergència sanitària, l’oferta formativa del Consorci combinarà quatre modalitats per donar resposta al màxim de necessitats: cursos 100 % presencials; cursos 50 % presencials i 50 % virtuals; cursos 100 % en línia (amb alguna sessió síncrona), i cursos híbrids, amb un 75 % presencial i un 25 % virtual.

En els cursos híbrids, a més, com a novetat, s’establiran sessions de dues hores de classe, amb un 25 % dedicat a activitats a l’aula virtual. L’activitat fora de l’aula servirà, a més, per condicionar les aules, d’acord amb les mesures sanitàries establertes.

Les modalitats en línia seran en entorns virtuals adaptats als nous formats, com el Parla.cat i l’Aula mestra als cursos de suficiència (C1) i de nivell superior (C2) respectivament, i plataformes virtuals d’aprenentatge i treball compartit en l’entorn del Teams o el Moodle a la resta de nivells.

Els cursos continuaran sent preferentment trimestrals amb una durada de 45 hores. També s’ofereixen cursos de 90 hores, com el de nivell superior (C2), o de 120 hores, en cas de cursos intensius.

Exit mobile version