Cinema a la Fresca

El FASTT supera el primer cap de setmana esgotant entrades

FASTT
L'espectacle Peix de la companyia mallorquina Hotel Iocandi, es va celebra a Vilamacolum

Del 12 al 14 de juliol el FASTT farà parada a Sant Climent Sescebes, amb l’espectacle Veus que no veus, a Garrigàs amb You say tomato, amb les entrades exhaurides) i a Vilanant amb La punta del meu nas

El Festival d’Arts Escèniques de l’Empordà ja ha aixecat el teló: aquest cap de setmana ha iniciat representacions amb dos espectacles que han posat dempeus el públic dels micropobles. Divendres va començar el festival itinerant a Vilaür amb la representació de Iaia, de Mambo Project, que va fer sold out en les dues funcions programades tot proposant entrar al menjador de casa d’una iaia i reconstruir i reviure els seus records; i ahir diumenge, Peix de la companyia mallorquina Hotel Iocandi, reflexionava des de la poètica de l’absurd, sobre la mallorquinitat, l’impacte del turisme, la lluita de poders, la buidor, el silenci i la solitud.

El dissabte Pont de Molins s’estrenava com a micropoble del FASTT amb Adéu, Jane!, un espectacle que es va haver d’ajornar al 21 de juliol a causa de la pluja. Davant d’aquest imprevist, l’organització del festival ha decidit que les entrades ja adquirides són vàlides per aquesta nova data i que, en cas de no poder assistir, es permetrà canviar les entrades per un altre espectacle o demanar la devolució dels diners. El canvi s’haurà de comunicar abans del 15 de juliol a taquilla@fastemporda.cat.

Aquest primer cap de setmana també han continuat les representacions de Micropobles a escena, la proposta que impulsa el FASTT per incentivar la participació ciutadana als micropobles on té lloc el festival. Amb aquesta iniciativa, el festival proposa als veïns i veïnes crear una peça escènica des de zero guiats per una companyia professional. La segona representació –l’estrena va ser el passat cap de setmana dins la festa inaugural– va tenir lloc el dissabte, 6 de juliol, a Pont de Molins i els veïns i veïnes dels micropobles van mostrar una peça que juga amb la veu, el cos i el cant a través del projecte VACA *pràctiques per a l’artista escènicx*, dirigit per Mariona Castillo i Bea Vergés. 

Més programació del FASTT

El segon cap de setmana del FASTT començarà a Sant Climent Sescebes, nou micropoble del projecte, que el 12 de juliol acollirà Veus que no veus, de la companyia Pepa Plana. En aquesta ocasió Pepa Plana s’acompanyarà de Clara del Ruste en una versió femenina de les anomenades “entrades clàssiques” (els números de clown que inicien un espectacle o enllacen escenes). You say tomato de la Sala Trono arribarà l’endemà, 13 de juliol, a Garrigàs i amb entrades esgotades. El muntatge narra una història d’amor que va començar juntament amb un trepidant projecte musical que havia de portar als seus protagonistes al capdamunt de l’escena catalana. I per tancar la setmana Kolektivo Konika portarà el 14 de juliol a Vilanant La punta del meu nas, un espectacle circense per reconstruir la memòria col·lectiva. 

La tercera setmana del Festival d’Arts Escèniques de l’Empordà arribarà marcada per una nit dedicada a la dansa en la qual es proposen dos espectacles. El divendres 19 de juliol a Rabós es representarà, per una banda, Picnic on the moon, de Júlia Godino i Alexa Moya, que explora el contrast entre la realitat aparentment perfecta i un interior desert, en el qual la divisió entre la realitat i la falsedat s’ha difuminat, i per l’altra Los Perros, una dansa apassionada que troba el seu sentit més pur en la repetició i la catarsi. Aquesta darrera peça està signada per la reconeguda companyia navarresa Led Silhouette amb la direcció artística de Marcos Morau, coreògraf de la prestigiosa companyia de recorregut internacional La Veronal.L’endemà, 20 de juliol, el festival es traslladarà a Siurana, on es veurà Lady panda, una proposta coproduïda pel Grec Festival de Barcelona que combina dansa i circ de la mà de Mumusic Circus i Clara Poch en la direcció i interpretació. Aquest cap de setmana, concretament el diumenge 21, se celebrarà l’espectacle ajornat de Adéu, Jane! de Binomi. 

Per la darrera setmana, el dia 26 de juliol a Sant Mori es prepara una proposta singular i molt especial: Assajar és de covards, dirigit per la companyia Casa Real, que dinamitzarà la vetllada on les intèrprets, músics, la direcció i la dramatúrgia es trobaran per primer cop el dia de la funció per crear l’espectacle en dues hores. El dia 27 el festival rebrà un espectacle que, per la seva temàtica, encaixa perfectament en la programació del festival. Es tracta de Solar, de la companyia Mos Maiorum, que explica la història d’un micropoble en el qual es projecta construir 168 hectàrees de plaques fotovoltaiques en sòl agrari, una decisió que canviarà per sempre la vida al municipi. Solar s’ha programat a Ordis, un micropoble de menys de 400 habitants amb una forta vinculació amb la pagesia. I finalment el FASTT clausurarà a Agullana la cinquena edició amb Poi, de lacompanyia mallorquina D’es Tro, una història d’un home rural atrapat des de la infància per l’efecte giroscòpic de la seva baldufa.

ADN FASTT

El projecte continua fomentant el treball en comunitat i afavorint la cultura en xarxa, teixida entre tots els micropobles participants, així com amb els veïns i veïnes que s’impliquen en el projecte al llarg de tot l’any. Així doncs, a l’hora que el FASTT s’expandeix pel territori, manté l’aposta per acostar la cultura a les zones rurals i permetre que els micropobles guanyin notorietat.

Sobre el festival d’arts escèniques de l’Empordà

El FAST neix el 2013 de la mà de l’Associació FAST, un col·lectiu de persones amb un gran sentiment d’identitat territorial que durant cinc anys va oferir múltiples propostes escèniques a l’Era del Mas Gironí, a Garrigàs. Després de dos anys d’aturada, el 2020 pateix diversos canvis: es passa a anomenar FASTT i canvia de format. És aleshores quan es converteix en un festival d’arts escèniques en xarxa per diversos micropobles de l’Alt Empordà.   

La raó de ser del festival és crear comunitat i acostar la cultura als municipis que tenen més dificultats per accedir-hi. La sostenibilitat, proximitat i el treball en xarxa són els pilars fonamentals i té un doble objectiu: ser una proposta cultural i de lleure pels veïns dels micropobles i permetre que els municipis guanyin notorietat i que, en definitiva, el projecte actuï com a generador d’oportunitats pels micropobles.