El Festival de la Porta Ferrada celebra la seva 51a edició a Sant Feliu de Guíxols del 19 de juliol al 17 d’agost

Festival de la Porta Ferrada

El certamen oferirà 21propostes artístiques al cor de la Costa Brava 

Festival Porta FerradaVuit espais de Sant Feliu de Guíxols acolliran del 19 de juliol al 17 d’agost21 propostes de música clàssica, jazz, pop, cançó d’autor, flamenco, teatre i dansa. El Festival Internacional de la Porta Ferrada, el més antic dels que se celebren a Catalunya amb mig segle d’història, enceta la seva 51a edició amb la voluntat de ser fidel a la seva trajèctoria i alhora impulsar noves línies d’activitat i projecció exterior de la ciutat i el seu entorn.

Aquest esdeveniment cultural de referència a l’estiu a la Costa Brava està gestionat per Bitó Produccions en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. L’empresa gironina ha dissenyat enguany la programació amb Albert Mallol, director artístic del certamen. S’entén aquesta com una edició de transició que anticiparà el que podria ser el festival en el futur, apostan tper la professionalització de l’equip, la vinculació amb la ciutat i la personalitat pròpia i diferenciada en l’ecosistema dels festivals d’estiu.

Música clàssica

Com a tast de la programació d’enguany, el 5 de juliol el Teatre Auditori Narcís Masferrer acollirà el concert de presentació del festival a la ciutat. Serà un recital previ a càrrec del reconegut pianista català resident a Copenhaguen Josep Ribera. L’últim concert que va oferir al nostre país va ser el 1954, i ara torna a la seva població natal amb obres de Beethoven, Mendelssohn, Liszt i Ravel.

Festival Porta Ferrada
Symphonic Wind Ensemble

Amb el cicle Música a la ciutat, el festival proposa enguany descobrir o redescobrir de manera gratuïta espais emblemàtics de Sant Feliu. La música clàssica en directe sonarà a diversos emplaçaments convertits en auditoris, com l’Espai Carmen Thyssen, la plaça del Mercat o els patis de les cases Traschler i Nadal-Udaeta. La Simfònic Wind Ensemble i el seu concert simfònic de vent a la Plaça del Mercat o el seu repertori per a quintet de metalla la Casa Traschler seran les primeres propostes del cicle. Continuarà amb el duet de música cubana Frontela&Carbó a l’Escola de Música i el seu concert per a piano i percussió a partir de compositors llatins. Les suites i partites de Bach interpretades per Anna Sánchez, Cristina Pujol i David Morata davant dels quadres de l’Espai Carmen Thyssen i el col·lectiu Ensemble Athenea, el qua lpresenta a la Casa Nadal – Udaeta un repertori basat en les històries més íntimes de Mozart, completen el cicle.

L’Església del Monestir acollirà dos concerts de clàssica. El Quartet Casals, un dels quartets de corda més importants de la seva generació, presentarà el 8 d’agost un programa basat en Boccherini, Haydn, Turina i Shostakovich. El 14 d’agost serà el torn del virtuós del piano Alexei Volodin, un dels més grans intèrprets del món, que aterrarà a Porta Ferrada amb un repertori de Beethoven, Chopin i Rachmaninov.

Flamenco

Festival de la  Porta Ferrada
Diego El Cigala

El flamenco estarà present a Sant Feliu de Guíxol amb el ball de la compañía d’Antonio Gades i dos recitals a l’Espai Port. El primer d’ells serà el 19 de juliol i correrà a càrrec del cantaor Diego el Cigala, qui presentarà el seu nou disc Romance de la luna Tucumana. El Cigala, que segueix descobrint el repertori sonor sud-americà, no s’oblidarà, però, d’algunes cançons de discos mítics com Lágrimas negras, Cigala & tango o Dos lágrimas.

El 26 de juliol serà el torn d’una artista de referència del nou flamenco andalús, Niña Pastori. Amb més de dos milions de discos venuts i diverses nominacions als Grammy llatins, recorre la seva extensa trajectòria professional amb la gira de Ya no quiero ser.

La dansa flamenca arriba a Porta Ferrada de la mà de la Companyia Antonio Gades i la seva revisió de Carmen. Gairebé 30 anys després de la seva creació, Carmen, d’Antonio Gades i Carlos Saura, continua impactant arreu del món, amb la intensitat de la partitura de Bizet i la passió del flamenc més autèntic. Un clàssic de la dansa espanyola que ja ha captivat més de 70.000 espectadors i arribarà a l’Espai Port el 17 d’agost.

Jazz, pop i cançó d’autor

Festival de la  Porta Ferrada
Els Manel

Fa poc que ha vist la llum el tercer disc del quartet barceloní Manel, Atletes, baixin de l’escenari, i ja és disc d’or. Amb noves sonoritats, més elèctriques, el grup demostrarà el 5 d’agost a l’Espai Port per què són un dels fenòmens més destacats de la música pop a casa nostra. Al mateix espai, La Pegatina també presentarà l’11 d’agost el seu nou treball, Eureka!

El cantant de jazz Al Jarreau i el cantautor Jorge Drexler oferiran a Porta Ferrada els seus únics concerts a Catalunya 

El mític cantant de jazz Al Jarreau oferirà el 6 d’agost a Porta Ferrada el seu únic recital a Catalunya, un concert en exclusiva com el que s’ha programat l’endemà, 7 d’agost, a càrrec de l’emblemàtica Orquestra Buena Vista Social Club. Ens redescobriran el llegat del son i la música tradicional de l’illa caribenya amb dos acompanyants de luxe: la gran Omara Portuondo i un dels millors soneros de tots els temps, Eliades Ochoa.

Festival de la Porta Ferrada
Jorge Drexler

El 10 d’agost Porta Ferrada acollirà l’únic concert a l’Estat espanyol del cantautor Jorge Drexler, reconegut internacionalment per haver aconseguit un Oscar l’any 2005 amb la cançó‘Al otrolado del río’. Acompanyatper la seva banda, presentarà un repertori combinat d’Amar la trama, Mundo Abisal i del seu darrer projecte: N.

El Memorial Duke Ellington proposa una nit amb alguns dels millors solistes i vocalistes nord-americans a l’Espai Port el 15 d’agost.The American Spiritual Ensemble ha actuat per a audiències d’arreu del món amb les seves interpretacions tant de gospel, òpera, musicals com de jazz. S’acompanyaran de la Barcelona Jazz Orquestra, big band internacional de Barcelona formada per alguns dels millors especialistes de jazz de Catalunya, per interpretar un programa sobre el llegendari Duke Ellington.

Els Concertsper a nadons, basats en el projecte del pedagog Paulo Lameiro, seran una enriquidora experiència sensorial per a infants fins a 3 anys al Teatre Auditori Narcís Masferrer, el diumenge 21 de juliol.

Teatre

Tres propostes teatrals completen la programació del Festival Internacional de la Porta Ferrada. La primera d’elles serà la comèdia T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré, una obra dirigida per Elisenda Roca que es podrà veure a l’Espai Port el 20 de juliol. El muntatge és un dels musicals de més èxit a Brodway, on s’ha mantingut en cartellera durant onze anys, i la revel·lació de la temporada a Barcelona. El 28 de julio larriba al Teatre Auditori Narcís Masferrer la comèdia existencial Non Solum, del reconegut actor Sergi López i, per últim, el 9 d’agost, l’actriu Vicky Peña i el pianista Jordi Camell presenten al mateix teatre Al llarg del Kurt, un petit esbós d’un artista compromès amb l’art del seu temps, Kurt Weill.