“El Golf de Roses no és un espai adient per fer compatible l’eòlica marina i la conservació de la biodiversitat”

Un moment de la conferència impartida per Rafael Sardà a la Biblioteca de Roses

Dins el projecte BiblioSTEAM, el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, el científic Rafael Sardà va impartir una conferència a la Biblioteca Municipal de Roses sobre l’eòlica marina i la conservació de la biodiversitat del fons marí

L’investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i professor associat del Departament d’Innovació i Operacions de l’Escola Superior ESADE, Rafael Sardà va impartir, ahir a l’Espai Z de la Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses una conferencia sota el títol ‘El desenvolupament de l’eòlica marina flotant i la conservació de la biodiversitat a la mar de l’Empordà’.
Xerrada que es va dur a terme dins el projecte BiblioSTEAM, el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i produït per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC), i va ser presentada per la directora de la instal·lació municipal, Pilar Cortés, que va assenyalar que té “com a objectiu apropar a la ciutadania el desenvolupament del projecte d’energia eòlica que està previst al territori per entendre què és i quins avantatges i riscos poden comportar socialment la implementació d’aquest projecte”.

I el científic va assenyalar que “ambdues coses, la conservació de la biodiversitat i la implementació de l’eòlica marina, han de dur-se a terme, la primera és súper important i la segona està pactada que és farà, però s’ha de mirar com i a on fer-ho perquè totes dues coses siguin compatibles”.

I en aquest sentit, Sardà, va afirmar que “en el cas concret del Golf de Roses no s’ha fet una bona elecció perquè, sota el meu parer, no és l’espai adient per fer compatible l’eòlica marina i la protecció de la biodiversitat”, significant que “hi ha molts més espais a Espanya, i també a Catalunya, on la biodiversitat està molt més degradada i bufa el vent amb la suficient força, tot i que no tant com aquí a l’Alt Empordà, evidentment, per poder implementar-la igualment, ja que aquestes tecnologies guanyaran en eficiència i, per tant, en un futur proper a menys vent podrem produir la mateixa energia”. L’investigador del CSIC, va remarcar, però que “a l’Alt Empordà la protecció de la biodiversitat hauria de ser prioritària, ja que és molt rica i singular, i no n’hi ha una altre lloc en tota la mediterrània, ja que el mateix vent que bufa, afegit a l’orografia del Cap de Creus aporten molts de nutrients al fons marí que produeixen una gran biodiversitat”.

Un parc eòlic transformarà el model territorial

El científic va voler deixar clar que si s’implementa un parc eòlic marí, “transformarà el model territorial. Primer, el sector de la pesca tindrà els dies comptats, després, les activitats turístiques podrien continuar, però es podrien veure afectades en entrar amb força el sector secundari, ja que el port de Roses passarà a ser comercial, a ser un port industrial. A més, s’ubicarà una subestació elèctrica a la part dels Aiguamolls i si a posteriori, es fa una segona fase i es passa de 40 a 80 generadors, esdevindrà en una gran central elèctrica en front del Golf de Roses, i tot això significarà una gran transformació industrial, i això no es diu, ningú ho diu”.  

Rafael Sardà va fer una dissertació de les normatives i principis per gestionar el medi natural alhora d’implementar un projecte d’eòlica marina. Va fer un repàs al procés de redacció del Pla d’Ordenació Marítima (POEM) destacant que “en una primera redacció una zona amb restriccions que hi havia al Golf de Roses la van desqualificar fent-la lliure, i després de les al·legacions van haver de tornar-la a qualificar un altre cop com a restrictiva”.  

I dins del principis d’acció que s’han de tenir en compte alhora d’implementar un projecte d’eòlica marina, Rafael Sardà, va mostrar una imatge en el que es veien un total del 12, dels quals al mar de l’Empordà no es complia pràcticament cap, tal i com es relaciona tot seguit:

  1. Els objectius són una elecció de la societat (consens). No s’ha aplicat
  2. Gestió descentralitzada al nivell més baix (descentralització). No s’ha aplicat
  3. Els gestors haurien de considerar els (efectes sobre els ecosistemes adjacents
  4. Gestionar l’ecosistema en un context per:
    a) reduir les distorsions del mercat que afecten negativament la diversitat biològica
    b) promoure la conservació de la biodiversitat i l’ús sostenible
    c) internalitzar costos i beneficis en l’ecosistema donat   
    Només en alguns aspectes
  5. Mantenir l’estructura i el funcionament dels ecosistemes per (mantenir els ecosistemes) No tingut en compte
  6. Ecosistema gestionat dins dels (límits del seu funcionament) No s’ha aplicat
  7. Escales (espacials i temporals) adequades No s’ha estudiat
  8. Establir (objectius a llarg termini) No s’ha aplicat, molt greu per transformació territorial
  9. La direcció ha de reconèixer que el (canvi és inevitable) Ho han deixat molt clar
  10. Equilibri entre integració, conservació i aprofitament de la biodiversitat No s’ha aplicat
  11. La presa de decisions ha de tenir en compte totes les (formes d’informació relevant) Només una part
  12. Implicar tots els sectors rellevants de la societat i la ciència No s’ha aplicat en cas d’estudi
Exit mobile version