El gran valor dels nostres Parcs Naturals

Mar León, Secretària d’Organització de ERC-Roses
Secretaria d’Acció Litoral a la sectorial nacional de Medi Ambient d’ERC, Mar León

Roses està situada en un entorn privilegiat. Estem entre dos parcs naturals, el Parc Natural del Cap de Creus i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Envoltats d’uns imponents caps i penya-segats, amb recòndites cales i rocams, amb peixos, aus, rèptils i plantes úniques. Això ens permet gaudir de la natura i fer moltes activitats diverses com passejar pels camins de ronda o per les vores dels aiguamolls, fer snorkel o caiac, banyar-nos, fer pesca recreativa sostenible o simplement prendre consciència de la natura.

Arran de la pandèmia, volarem més estar en contacte amb la natura. Està comprovat que el contacte regular amb la natura millora la salut i el benestar de les persones. Per aquest motiu, aquest estiu s’ha vist incrementat de manera exponencial la presència de visitants en els espais naturals.

Alguns dies hem pogut veure imatges de sobresaturació de persones en el Parc Natural del Cap de Creus, tant per terra com per mar. S’ha arribat a posar en perill la conservació dels indrets més vulnerables i la seguretat de les persones. Hem observat cotxes mal aparcats, dificultant la circulació de vehicles o l’accés de vehicles d’emergència.

Hem de ser conscients que si volem seguir gaudint de la natura i totes les coses bones que ens aporta a la salut, en el benestar i en el nostre lleure, l’hem de protegir i conservar entre tots. Els visitants podem viure una experiència gratificant en els parcs naturals, però quan marxem no hem de deixar rastre del nostre pas per aquests paratges, i  hem poder d’accedir sense posar en perill a la resta de les persones.

És molt important la conservació i preservació dels espais naturals. Per això, hem de col·laborar tots, tant els visitants com l’administració. Aquest estiu, des de l’Ajuntament de Roses s’han fet actuacions puntuals, dirigides sobretot a la seguretat, sancionant els infractors i col·locant impediments físics als llocs on era més perillós aparcar. El següent pas és pensar una estratègia per l’any vinent i una planificació a mitjà i llarg termini perquè tothom pugui gaudir del parc amb seguretat i sense superar la seva capacitat de càrrega per no malmetre’l. En aquest sentit, el govern municipal ja ha explicat que aquest és el seu compromís i ja té preparat el projecte que cal desenvolupar.

En resum: aquest estiu ens ha ensenyat que és indispensable que els visitants, els ajuntaments i el Parc Natural han de posar el seu granet de sorra en la seva conservació per poder continuar gaudint d’aquest espai tan singular que dóna l’arribada dels Pirineus al mar.

Mar Leon
Secretaria d’Acció Litoral a la sectorial nacional de Medi Ambient d’ERC