Mes de paraules

El grup Cala Jóncols, primer amb Residu Zero de Girona i dels primers de Catalunya

Cala Jóncols
Cala Jóncols

L’empresa familiar que el dirigeix ha impulsat un sistema innovador de gestió de residus amb tecnologia puntera per aconseguir tancar el cercle i avançar en el desenvolupament sostenible de la companyia

El grup Cala Jóncols, que compta amb un hotel, un restaurant, una petita vinya i dos centres de submarinisme a Roses, ha  impulsat un sistema innovador de gestió de residus amb tecnologia puntera per aconseguir tancar el cercle i convertir-se en el primer amb Residu Zero de les comarques gironines i en un dels primers de Catalunya. La gestió mediambiental és una prioritat per a l’empresa familiar que gestiona la companyia i constitueix un element clau per al  desenvolupament sostenible dels seus establiments.

Cala Jóncols, situat al Parc Natural del Cap de Creus, fa anys que va començar a implantar mesures per minimitzar la generació de residus i tenir el màxim respecte per l’entorn, però ara amb aquest nou sistema referma la seva aposta per continuar avançant en aquesta línia i el seu compromís amb la qualitat i l’excel·lència. La iniciativa garanteix la valorització de la pràctica totalitat dels residus  que es generen a l’establiment, mitjançant la tecnologia més avançada, a la vegada que contribueix a impulsar la sostenibilitat a través de l’anomenada economia circular.

Autosuficiència

I per continuar avançant en la línia de la sostenibilitat i de l’autosuficiència, el grup té previst la instal·lació de plaques solars per produir l’electricitat per al seu propi consum i  l’habilitació de punts de recarrega per als vehicles elèctrics. A més, projecta construir un celler per elaborar el seu propi vi  (seguint la metodologia ecològica i de la mà de la biodinàmica i ajustat a les dimensions de la vinya, que amb menys d’una hectàrea és la més petita de Catalunya); i un molí per elaborar l’oli de les seves  pròpies oliveres. Ambdues construccions, que estaran totalment integrades en l’entorn natural, està previst que estiguin funcionant al 2022 i  seran les primeres d’aquestes característiques a Roses.

Economia circular

Un dels elements més innovadors d’aquest sistema de gestió de residus és la compostadora amb tecnologia puntera  que hi ha instal·lada i que permet tractar in situ el residus que es generen al restaurant, tant d’origen animal com vegetal, i transformar-los en adob de gran qualitat per a la vinya, l’hort i el jardí.  Es tracta d’un procés natural  i que té un consum elèctric molt baix, menor al d’un microones, segons explica Bernd Fernka , el responsable de l’empresa que comercialitza la compostadora a Espanya. La processadora, fabricada per una companyia sueca, té capacitat per absorbir   fins a 26 tones de residus orgànics l’any, i evita les males olors gràcies al seu sistema de pressió inversa.

Pel que fa als envasos de plàstic, paper i cartró es compacten  i el vidre s’esmicola per reduir el volum, facilitar el seu reciclatge  i minimitzar el transport i reduir la petjada de CO2.

D’altra banda, el grup fa anys que ha posat en funcionament també mesures per reduir el consum d’aigua i reaprofitar-ne el màxim possible. D’entrada,  l’aigua que es consumeix a l’establiment prové del pou i és purificada a través d’un sistema d’osmosi perquè sigui apte per al consum humà, un sistema que també impacta en l’estalvi de detergent.  A més, s’ha eliminat el plàstic dels envasos d’aigua i s’han substituït per ampolles de vidre reutilitzables. També fa servir cantimplores individuals per l’aigua que ofereix  per emportar als clients.  Es calcula que amb aquest sistema cada temporada hi ha un estalvi de més de 2.000 envasos de plàstic. Tot plegat suposa també reduir a zero les emissions de CO2  derivades del transport de l’aigua i dels envasos .

Pel que fa a la neteja dels espais s’han eliminat tots els productes químics i s’utilitza aigua hidrolitzada, que és respectuosa amb l’entorn i molt eficaç per l’eliminació de bactèries i virus i també esterilitza superfícies del coronavirus. Quant a la bugada es renta amb ozó que permet un estalvi del 30% d’aigua i del 50% de detergent.

La companyia compta des de fa anys amb una depuradora pròpia per filtrar i desinfectar  les aigües residuals i reaprofitar-les per al reg de l’hort i el jardí. L’equipament permet recuperar 40 m3 al dia.

El reg del jardí es fa des de fa deu anys amb l’aprofitament de l’aigua de l’hotel, un cop tractades les aigües residuals.  S’ha substituït la gespa per una planta entapissant, la lippia, que redueix en un 90% el consum d’aigua; es va preparar el terreny de manera que no calgués aplicar-hi adobs artificials i s’han fet servir plantes autòctones, com l’agapanthus i caura, que s’integren perfectament a la cala, segons explica la paisatgística Mònica Martí, encarregada de redissenyar l’espai per fer-ho més sostenible.

A més, han introduït un ramat de xais que contribueix de manera natural i sostenible a netejar el sotabosc.

Conscienciar als clients

“Reduir els residus al sector hoteler s’ha convertit en quelcom  imprescindible si es vol ser una empresa responsable”, afirmen des de l’empresa que gestiona Cala Jóncols. La companyia és conscient que cal la implicació de tots els agents perquè tot aquest sistema segueixi avançant.  “Hem motivat i involucrat als nostres equips  en aquest procés cap al residu zero i també volem conscienciar als nostres clients”, afegeixen. Per aquest motiu, instal·laran en diferents punts de l’establiment cartells on s’explicarà tot el procés de gestió dels residus que s’hi segueix.  A més, han creat una figura que s’encarregarà de vetllar pel bon funcionament d’aquest sistema.

Grup Cala Jóncols 

El grup Cala Jóncols  de Roses és una empresa familiar. L’hotel, que disposa de 30 habitacions, va obrir les seves portes l’any 1955, al costat d’un antic refugi de pescadors que encara es conserva a la zona;  està gestionat per la família Gómez-Fernández.

La companyia, que ha destacat per les seves iniciatives innovadores en el món del vi i del cava envellit sota el mar, compta des del 2015 amb una vinya (la més petita de Catalunya amb una superfícies de menys d’una hectàrea) que va néixer per recuperar el lledoner roig, una varietat autòctona de l’Empordà i la Catalunya Nord. El projecte el completen dos centres de submarinisme situats: un a Cala Jóncols, i l’altre al port pesquer de Roses.