Mes de paraules

El III curs internacional d’Arqueologia finalitza aprofundint el coneixement entorn a la Vila Medieval de Roses

III Curs Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna Ciutadella de Roses
L’arqueòleg i director del treballs arqueològics, Lluís Palahí, parlant amb les estudiants de l’Escola Superior de Restauració i Conservació de Béns Culturals de Catalunya

El III Curs Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna Ciutadella de Roses s’ha dut a terme entre els dies 28 de juny i 16 de juliol

Avui, 16 de juliol, finalitza a Roses la tercera edició del Curs Internacional d’Arqueologia medieval i Moderna Ciutadella de Roses, en el qual han participat un total de 15 estudiants universitaris d’arqueologia i restauració. Durant les tres setmanes de durada del curs, els participants s’han centrat en l’estudi de la Vila Medieval de Roses realitzant tasques tant d’excavació com de laboratori i restauració.

“L’àmbit formatiu és el primer objectiu i nucli central del curs”, ha afirmat l’arqueòleg i director del treballs arqueològics, Lluís Palahí. I en aquest sentit, ha emfatitzat que “cal remarcar que els estudiants no solament han participat en les tasques d’excavació de camp, mitjançant la realització de tasques d’excavació, documentació del registre arqueològic i dibuix d’estructures, sinó que han realitzat també pràctiques de laboratori, classificant i documentant materials, així com pràctiques de dibuix, planimetria amb estació total, estudis de paraments i arqueologia vertical”.

L’arqueòleg Lluís Palahí ha destacat, doncs, la novetat que suposa que el curs incorpori aquesta vessant pràctica afirmant que “els alumnes adquireixen una experiència i coneixements més profunds”.
Així, en quests nous treballs al voltant de l’arqueologia a la Ciutadella de Roses s’han incorporat tres estudiants de restauració i tant elles com la resta de l’equip han fet pràctiques de restauració i consolidació d’estructures arqueològiques, que s’han complementat amb una conferència sobre les tècniques de restauració aplicades al món de l’arqueologia i amb pràctiques de laboratori de restauració i conservació de materials, a càrrec de tècniques de l’empresa d’ABAC SL. Aquest aspecte del curs és molt remarcable ja que ha permès conviure i començar a treballar conjuntament a futurs arqueòlegs i restauradors“, ha assenyalat Palahí.

Des del punt de vista científic, i després del gran impuls donat al llarg dels anys 2020 i 2021 al coneixement de l’estructuració de la vila medieval de Roses amb dues campanyes arqueològiques que han posat al descobert més de 2000 m2 de superfície de les illes de cases existents a l’entorn del carrer Major de la població, els treballs s’han centrat en aprofundir estratigràficament en algunes de les cases recentment descobertes. D’aquesta manera, s’ha completat la seqüència històrica de l’ocupació de la població medieval des del moment de la creació d’aquest barri (a principis del segle XIV) fins al seu abandonament al segle XVII i el posterior reaprofitament d’alguns espais al llarg del segle XVIII.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Roses, Èric Ibáñez, que ha visitat els treballs de restauració ha volgut felicitar a tot l’equip humà “pels excel·lents resultats obtinguts”, destacant “que després d’aquestes importants tasques queda ara una intens treball de realització de planimetries i estudi de les restes descobertes que es desenvoluparà al llarg d’aquest any, amb l’objectiu de poder continuar avançant amb noves campanyes arqueològiques la propera primavera”.

El curs s’ha complementat amb una formació teòrica, centrada enguany en l’estudi de l’emmurallament de les poblacions en època medieval. Concretament, s’han combinat conferències impartides per especialistes en aquest àmbit del coneixement, amb visites a diferents poblacions i jaciments medievals sempre acompanyats d’experts que han explicat a l’alumnat la història i evolució dels diferents indrets.

Una de les participants en aquests treballs arqueològics ha estat la Laia Barbero, estudiant de l’Escola Superior de Restauració i Conservació de Béns Culturals de Catalunya, la qual s’ha mostrat molt satisfeta del desenvolupament del curs, que ha considerat “molt important per al nostre aprenentatge, ja que ens ha permès abordar des d’una vessant pràctica tasques tant en l’àmbit de les excavacions com de la restauració, millorant els nostres coneixements i experiència”.

Tot i que el curs té una clara vocació internacionalitzadora, enguany i degut a les limitacions de seguretat provocades per la pandèmia del COVID-19 ha comportat que la gran majoria fossin d’universitats catalanes (Universitat de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Rovira i Virgili, Lleida i Girona) així com estudiants de restauració de l’Escola Superior de Restauració i Conservació de Béns Culturals de Catalunya i una estudiant de l’Université de Perpignan-Via Domitia. Enguany, a més, les activitats s’han hagut de cenyir a unes estrictes normes de seguretat i higiene pel COVID-19.

La direcció del curs és responsabilitat del dr. Josep Burch i Rius, director de la Càtedra, mentre que els treballs de camp han esta dirigits per l’arqueòleg dr. Lluís Palahí amb la col·laboració del dr. Jordi Vivo i la restauradora de l’empresa ABAC Laia Abelló.

El III Curs Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna Ciutadella de Roses s’ha dut a terme entre els dies 28 de juny i 16 de juliol. Està organitzat per la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Roses, amb la col·laboració de la Fundació Girona Regió de Coneixement.