Mes de paraules

El judici a l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, vist per a sentència

Alcaldessa de Roses, Montse Mindan
L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, durant el judici celebrat al desembre de 2020 / Foto: arxiu

Montse Mindan, que s’enfronta a un any d’inhabilitació i 3.240 euros de multa, assegura sentir-se “tranquil·la perquè jo no vaig iniciar, activar ni fer res del que teòricament deia que no es podia fer segons la resolució del Tribunal Constitucional”

Al Jutjat Penal nº1 de Figueres s’ha escrit avui el penúltim capítol del suposat delicte de desobediència per part de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, arran de la denúncia del veí de Roses, José Antonio Blázquez per haver permès la cessió de locals municipals per la celebració del referèndum de l’1 d’octubre.

El mateix denunciant, a pregunta de l’advocat defensor, ha afirmat en la seva declaració que totes les proves gràfiques que va presentar en la seva denúncia les va  treure de les xarxes socials i del vídeo realitzat per Jaume Cusí. És a dir, que en cap moment va veure que l’alcaldessa de Roses obrís ni l’Escola Els Grecs ni l’Ajuntament per poder celebrar el referèndum.

La mateixa alcaldessa ha declarat a la fiscal que ella no va obrir a les 7 del matí l’esmentada escola ni una hora més tard el consistori.

I els diferents testimonis citats a declarar, el ex-secretari Paco Muñoz, l’Inspector en Cap de la Policia Local de Roses, Eduard Campà, l’esmentat realitzador Jaume Cusí, el primer tinent d’alcalde de Roses, Joan Plana i dos agents de la Guardia Civil, han deixat palès en les seves declaracions, a preguntes de la Fiscal, que Montse Mindan no va incorre en el delicte de desobediència per la qual se l’acusa.

L’alcaldessa de Roses ha assegurat a la fiscal que sí que va signar un decret (a principis de setembre de 2017) en suport al referèndum, però que va ser a abans de la resolució del Tribunal Constitucional (finals setembre 2017) que el suspenia.. La Fiscal, però, ha recriminat que en el ple ordinari de l’Ajuntament de Roses d’aquell mes de setembre, que es va celebrar a posteriori de la resolució, es va ratificar el suport al referèndum en aprovar el decret en sessió plenària, quan es podia haver rectificat.
La fiscal, en la seva al·locució final, ha assenyalat que “no hi havia una actitud activa de voler desobeir per part de l’acusada, però sí que hi ha, clarament, una actitud omitiva i el delicte de desobediència no només es pot cometre d’una manera activa, sinó també per omissió…” “Per això -ha conclòs la fiscal- la meva és una sentència condemnatòria”. Una sentència condemnatòria per la qual l’alcaldessa de Roses s’enfronta a un any d’inhabilitació i 3.240 euros de multa.

Joan Ramon Puig, advocat de Montse Mindan, ha demanat la seva absolució argumentant que “els alcaldes i, per tant, la meva representada, van rebre un requeriment de no fer, ja que diu “no inici vostè, no tramiti vostè, no informi vostè, no dicti vostè, dins les seves competències, cap acord o actuació que permeti la celebració del referèndum”, i la senyora Mindan no va iniciar, no va tramitar, no va informar, no va dictar res per facilitar la celebració del referèndum”.    

I el judici ha quedat vist per a sentència.

A la sortida dels jutjats Montse Mindan ha afirmat estar “tranquil·la i, sobretot, satisfeta perquè la persona que ha denunciat, per mi, ha entrat en contradiccions, per tant no es pot imputar el que aquest senyor vol”, i ha remarcat que “jo no vaig iniciar, activar ni fer res del que teòricament deia que no es podia fer explícitament segons la resolució del Tribunal Constitucional, i espero que la sentència sigui absolutòria”.

El primer capítol d’aquest procés judicial contra Montse Mindan va arribar al febrer de 2018, quan va haver d’anar a declarar als Jutjats de Figueres per un suposat delicte de desobediència. El segon va venir de seguida, al mes d’abril d’aquell any, ja que el Jutjat d’Instrucció nº 1 de Figueres va arxivar la causa. Però, a principis del mes de gener de 2019, l’Audiència de Girona va ordenar reobrir-la i continuar amb les diligències.

Més d’un centenar de persones ha donant suport a Montse Mindan a les portes dels jutjats

Alcaldessa de Roses, Montse Mindan
L’alcaldessa de Roses ha rebut el suport de molts ciutadans i representants polítics

Una crida a la mobilització per part de l’ANC de l’Alt Empordà i i Junts x Catalunya ha reunit més d’un centenar de persones a les portes dels jutjats de Figueres per donar suport a l’alcaldessa de Roses. Societat Civil i representants polítics, entre els quals hi havia els diputats al Parlament de Junts, Laura Borràs i Ferran Roqué, la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez , l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, l’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, i tots els regidors de l’equip de Govern de Roses, que han volgut estar al costat de Montse Mindan, que esdevé la primera alcaldessa que es jutjada per l’1-O.