Mes de paraules

El Museu d’Arqueologia de Catalunya commemora els 75 anys dels Cursos d’Arqueologia d’Empúries

Museu d'Arqueologia de Catalunya
Foto de grup del primer Curs d’Arqueologia d’Empúries

Diumenge, 10 d’octubre, tindrà lloc al MAC Empúries l’acte commemoratiu del 75è aniversari de la creació dels cursos amb més àmplia trajectòria al món de l’arqueologia peninsular

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) commemora enguany els 75 anys dels Cursos d’Arqueologia d’Empúries, els de més àmplia trajectòria al món de l’arqueologia peninsular. Amb motiu d’aquest aniversari, la seu del MAC a Empúries ha programat durant l’any 2021 diversos actes commemoratius, que es van iniciar durant el passat mes de juny amb la celebració d’una taula rodona que, com diverses de les conferències impartides durant la darrera edició del curs, han tractat el tema del Passat, present i futur dels Cursos d’Arqueologia d’Empúries.

Com a cloenda dels actes commemoratius, aquest diumenge 10 d’octubre se celebrarà una jornada especial al MAC Empúries a la qual s’ha convidat a assistir als nombrosos participants en les edicions dels cursos, així com a representants de les diverses institucions que han estat històricament vinculades a aquesta iniciativa. Durant la jornada es presentarà el llibre commemoratiu dels 75 anys dels Cursos d’Arqueologia d’Empúries, una publicació especial editada pel Departament de Cultura que recull la crònica i moltes imatges que reflecteixen aquesta llarga història dels Cursos.

La jornada s’iniciarà a les 11.30 hores amb diverses visites guiades al jaciment per als participants inscrits en la celebració. A la tarda tindrà lloc l’acte institucional que s’iniciarà amb la fotografia oficial de tots els participants i diversos parlaments, entre els quals una glosa a càrrec del Dr. Josep Maria Nolla, que ha estat catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de Girona i ha mantingut una estreta vinculació amb els Cursos d’Arqueologia d’Empúries al llarg de la seva trajectòria investigadora i docent. L’acte comptarà amb l’acompanyament musical de Carles Coll Bardes (violoncel), Carles Coll Costa (piano) i Maria Rosa Oliveras (rapsoda), i la projecció d’un vídeo realitzat a partir de moltes de les imatges de la història dels cursos. En finalitzar, s’oferirà un sopar-còctel pels assistents, en col·laboració amb l’Escola d’Hostaleria de Figueres– Institut Olivar Gran.

Els Cursos d’Arqueologia d’Empúries

Els Cursos d’Arqueologia d’Empúries van ser creats l’any 1947 per iniciativa de Martín Almagro, director de l’aleshores Museu Arqueològic de Barcelona, juntament amb el prehistoriador Lluís Pericot, catedràtic a la Universitat de Barcelona. Els objectius que van fomentar la seva creació –esdevenir una escola de referència en la formació d’arqueòlegs i d’historiadors del món clàssic i, alhora, ser també un altaveu per donar visibilitat internacional a la recerca emporitana– segueixen encara avui plenament vigents. A pesar dels canvis polítics, socials i econòmics produïts en el decurs dels anys, la seva extraordinària continuïtat, i també el seu prestigi i reconeixement, l’han convertit en un exemple a imitar tant a l’estat espanyol com també a escala internacional.

Al llarg d’aquests anys, l’estructura i l’organització dels cursos s’han anat modelant, però sempre amb la voluntat d’oferir una formació que combinés tant la pràctica arqueològica, en el marc de les excavacions a les ciutats grega i romana, o també mitjançant treballs de laboratori dedicats al coneixement de la ceràmica i altres materials arqueològics, com les conferències i classes teòriques impartides per molts professors convidats de reconegut prestigi nacional i internacional. Una funció igualment formativa han tingut també les visites i excursions culturals a diversos museus i llocs d’interès patrimonial organitzades en el marc dels Cursos i que, fins i tot, en determinades edicions suposaren viatges de més llarga durada vers indrets com les illes Balears, el Cantàbric, el sud de França, Còrsega i Sardenya o les costes del llevant i sud peninsular.

Especialment remarcable és l’aportació dels Cursos d’Arqueologia d’Empúries en el camp de l’aplicació i la difusió dels nous corrents metodològics en el registre emprat en les excavacions de l’arqueologia clàssica. A la dècada dels anys 50-60 del segle passat, els Cursos d’Arqueologia van servir per introduir una primera versió del registre estratigràfic mercès a la col·laboració amb el professor Nino Lamboglia, fundador de l’Institut Internacional d’Estudis Ligurs i responsable de les excavacions d’Albintimilium. Potser encara més important fou el paper dels Cursos d’Arqueologia d’Empúries en la introducció i difusió del sistema de registre aplicat encara avui, conegut popularment com el sistema estratigràfic o “mètode Harris”, que va suposar una autèntica revolució en la forma de llegir i interpretar l’estratigrafia dels jaciments arqueològics i que constitueix, encara avui, un dels pilars fonamentals del registre de camp.

Aquesta voluntat de servir de camp d’aprenentatge s’ha mantingut inalterable fins a les darreres edicions dels Cursos, com una aposta per oferir als participants un complement a la seva formació acadèmica. La participació continuada i sostinguda al llarg de tots aquests anys de nombrosos estudiants, i també de professors i especialistes de diversos països, fins a assolir una xifra de gairebé 2.000 participants, ha estat sens dubte un canal excepcional per a difondre l’arqueologia i el patrimoni d’Empúries, no només en els àmbits estrictament científics i acadèmics, sinó també en altres camps com la recuperació del patrimoni cultural, la museologia o la didàctica de la història.