Mes de paraules

El Pla Director de l’Hospital de Figueres preveu que el 2040 el centre tingui la meitat més de superfície

Hospital de Figueres
Moment de la presentació del Pla Director de l'Hospital de Figueres

La proposta tècnica tindria un cost estimat de més de 23 milions d’euros i dibuixa un Hospital de 43.780 metres quadrats, quan actualment en fa 29.031

La Fundació Salut Empordà ha elaborat un Pla Director que preveu que, d’ara i fins a l’any 2040, l’Hospital de Figueres passi dels 29.031,15 m2 actuals a ocupar-ne 43.780. Aquesta ampliació, que també afectaria el Centre Sociosanitari Bernat Jaume, tindria un cost estimat de 23.389.000 euros (sense IVA) i es duria a terme en tres fases. La primera etapa, que és la d’execució immediata, costaria 3.186.000 euros; la segona, prevista entre els anys 2024 i 2030, ascendiria a 9.516.000 euros; i la tercera, que s’allargaria fins a l’any 2040, comptaria amb un pressupost de 10.687.000 euros.

El punt de partida d’aquest Pla Director és el canvi d’orientació de l’Hospital de Figueres. Fins ara, l’entrada principal era la de la Ronda del Rector Arolas, a tocar del Parc Bosc. Amb l’obertura de l’aparcament de pagament al carrer Glòria Compte, es fa necessari canviar aquesta orientació i definir com a entrada prioritària la de l’Edifici Est, molt més accessible per als usuaris. Un replantejament que obliga, a curt i llarg termini, a reordenar la resta de serveis de l’Hospital i, és en aquest context, que s’emmarca la recent construcció del passadís cobert exterior.

El Pla Director
Des de la seva construcció als anys 50, l’Hospital de Figueres ha tingut múltiples ampliacions que s’han anat consolidant en el temps amb combinacions d’usos, accessos i circulacions. Simultàniament, l’evolució demogràfica, tecnològica, mèdica i d’atenció a la ciutadania ha generat noves demandes. Una situació que s’ha accentuat amb la pandèmia del coronavirus, que ha fet palès que cal disposar d’un nou plantejament d’ampliació amb una visió única i global.

El nou Pla Director busca:

  • crear circulacions ordenades separant els fluxos per evitar creuaments d’usuaris amb professionals sanitaris i pacients, clarificant els espais d’ús públic i privat
  • agrupar la zona ambulatòria, que és la que té més afluència diària
  • adaptar les unitats d’hospitalització a les necessitats actuals de privacitat i atenció al pacient, ampliant el nombre d’habitacions individuals
  • augmentar l’assistència a la gent gran, adequant el conjunt de serveis a l’envelliment progressiu de la població de l’Alt Empordà
  • cobrir les demandes i funcionalitats de present i de futur que reclama un centre assistencial, docent i investigador

Els projectes més significatius
FASE 1. 2021-2023. Les obres que ja inclou aquesta primera proposta tècnica, i que començaran en breu, afectaran la planta baixa de l’Hospital de Figueres i consistiran en la construcció d’una cuina, una nova cafeteria més àmplia i una zona d’atenció a l’usuari que aglutini diferents serveis.

FASE 2. 2024-2030. Les Consultes Externes es concentraran totes a l’Edifici Est, alliberant la planta baixa del Centre Sociosanitari Bernat Jaume per si li cal créixer en superfície. Amb el trasllat de les Consultes Externes, aglutinant en un sol sector de l’Hospital els serveis ambulatoris i els de dia, es millorarà l’accessibilitat dels usuaris i s’evitaran desplaçaments innecessaris d’un edifici a un altre. Els plànols també preveuen l’habilitació d’un heliport al teulat de l’Edifici Est que ha de tenir usos sanitaris i de seguretat (SEM, Protecció Civil, cossos de seguretat).

En aquesta fase s’actuarà a l’àrea quirúrgica, augmentant-ne la superfície. Altres projectes significatius, d’acord amb la planificació sanitària, és l’ampliació del servei d’Urgències i la reconversió de l’actual Unitat de Monitoratge (UMO), la unitat de semicrítics, en una Unitat de Crítics (UCI), mantenint la mateixa capacitat de 8 llits. 

Finalment, un servei que canviarà serà el de Radiologia, ja que el Pla Director preveu que disposi de més espai (la meitat més de metres quadrats) per a la futura creació del Centre de Diagnòstic per la Imatge.

FASE 3. 2031-2040. La intervenció més a llarg termini consisteix en la creació de noves unitats d’hospitalització que tanquen la U de l’edifici central. En total es preveu la construcció de 40 habitacions noves, la qual cosa permetrà que, sense incrementar el número de llits (ara és de 154), es passi del 46 % d’habitacions individuals que hi ha ara, al 67 % el 2040. És a dir, de les 47 actuals s’augmentarà a 75.

D’altra banda, el Pla Director preveu la reserva d’uns terrenys a tocar del Carrer Cusí i la Ronda Rector Arolas per a la futura construcció de l’Institut de Recerca, Centre d’Innovació i Espai de divulgació.

Un procés participatiu
El Pla Director s’ha encarregat al despatx Vitaller Arquitectura i ha comptat amb la participació de diferents grups de treball integrats per professionals de la Fundació Salut Empordà (FSE). Ara es disposa d’una primera proposta tècnica, que s’exposarà en els tres centres de l’entitat per tal que els professionals hi puguin fer les seves aportacions.

Des d’avui i fins al 21 de juny la mostra es pot veure al passadís de la planta baixa de l’Hospital de Figueres. Del 23 de juny al 7 de juliol, els plafons s’instal·laran a la planta baixa del Centre Sociosanitari Bernat Jaume i, del 9 al 16 de juliol, es traslladaran al CAP de l’Escala. Els professionals podran fer arribar les seves aportacions al Pla Director a través del correu electrònic que s’ha habilitat per a l’ocasió, de les bústies repartides en els diferents centres i d’un codi QR que trobaran a la mostra mateix i que enllaça amb una enquesta en línia.

Tancada aquesta etapa de participació interna, la Fundació Salut Empordà exposarà els plafons del Pla Director al passadís de l’Entrada principal de l’Hospital de Figueres, del 19 al 31 de juliol. I de cares al mes de setembre, la mostra es traslladarà al Consell Comarcal de l’Alt Empordà, a la planta baixa de l’edifici. D’aquesta manera, els ciutadans que estiguin interessats en conèixer el projecte podran examinar els plànols i fer arribar les seves aportacions a través de la bústia que es col·locarà al costat dels plafons i del codi QR.

Un cop finalitzat el procés de participació intern i extern i recollides totes les consideracions, l’equip redactor del Pla Director hi incorporarà les esmenes, pas previ a l’aprovació definitiva del document per part del Patronat de la Fundació Salut Empordà, màxim òrgan de govern de l’entitat.

El document final ha de servir per fer les aportacions a la revisió del POUM de la ciutat de Figueres i ha de permetre iniciar les converses amb la Generalitat de Catalunya per l’avaluació final de les necessitats sanitàries de la Fundació Salut Empordà i la previsió de les inversions futures.

“Per ubicació, trajectòria i professionalitat, hem de ser un referent a la zona transfronterera. I això només ho aconseguirem amb una bona planificació de les necessitats que tindrem a llarg termini”, assegura el gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer.

Per la seva banda, la presidenta del Patronat, Agnès Lladó, remarca que “pensant en gran, construirem el millor futur per les generacions que vindran, perquè ara més que mai ens cal ser ambiciosos. I necessitem la participació i les aportacions de tothom –sanitaris, ciutadania, polítics- per fer créixer l’Hospital i el Bernat Jaume”.