Mes de paraules

El poble Amazigh de Roses donarà la benvinguda al seu Nou Any 2973 aquest dissabte al Teatre Municipal

Des del 2010, l’Associació Cultural Amazigh de Roses celebra per aquestes dates la seva festa de Cap d’Any

És ben cert que un dels patrimonis més ric de Roses és el cultural, com ho demostra la gran quantitat de nacionalitats, un total de 87, de les persones que resideixen a la Vila. Entre d’elles, la ucraïnesa, la qual la comunitat de residents d’aquest país va celebrar el passat dissabte la Festa Malanka, o el que és el mateix , la celebració del Nou Any.

I aquest proper dissabte, 21 de gener, serà una altra comunitat, concretament el poble Amazigh resident a Roses, qui celebrarà un any més l’arribada del seu Nou Any, en concret donaran la benvinguda al 2973.

L’1 de gener, ‘Yennayer’ en llengua amaziga, és el nom de la festa que el poble Amazigh, situat al nord d’Àfrica, celebra uns dies després que el món occidental.
Tradicionalment ho fan entre els dies 12 i 14 de gener, tot i que els amazighs residents fora del seu poble, a l’estranger, celebren el seu nou any quan poden, però sempre en les dates més a prop d’aquests dies.

Des de l’any 2010, per aquestes dates de gener, l’Associació Cultural Amazigh de Roses i  l’Associació Unió Germans del Món porta terme aquesta celebració la Vila amb l’organització d’una vetllada cultural, que es portarà a terme al Teatre Municipal de Roses.

La festa s’iniciarà a les 19:30 hores i està prevista la participació de músics amazighs residents als Països Baixos i al Marroc, així com d’altres provinents de la demarcació de Girona i la província de Barcelona, com ara l’Abdalkadar Ariaf, en Johan, l’Hicham, en Soufian, l’Ikram, en Maryam, l’Ilias en Momo.

A més l’escriptora Laila Karrouch presentarà el seu llibre Que Al·là em perdoni.

També està prevista l’assistència de la diputada al Parlament de Catalunya, Najat Driouech, a més de l’alcalde de Roses, Joan Plana i d’altres regidors del consistori rosinc.

Ali Taouil, representant de l’Associació Cultural Amazigh de Roses, afirma que “un dels objectius de la celebració d’aquesta festa és pressionar, des de Roses i d’altres indrets del món on se celebra, al Govern marroquí perquè reconegui al poble Amazigh i que el nostre Cap d’Any amazic també sigui un dia festiu al Marroc”.

Es calcula que més de 250.000 persones d’origen nord-africà viuen actualment a Catalunya.