Mes de paraules

El poble Amazigh establert a Catalunya omple el teatre de Roses per celebrar el seu any nou 2964

Un acte festiu del nou any Amazigh que va comptar amb l’assistència d’unes 300 persones a la sala teatral de Roses

Any nou Amazigh 2964El Teatre Municipal de Roses, va ser l’escenari escollit, un any més, per l’Associació Cultural pels Drets del Poble Amazigh i Català, ACDPAC, per dur a terme la celebració de l’entrada del seu nou any 2964.
L’1 de gener, ‘Yennayer’ en llengua amaziga, és el nom de la festa del poble Amazigh que aquest poble, originari del nord d’Àfrica, celebra tradicionalment entre els dies 12 i 14 de gener, i marca l’inici del seu nou any. Amazic.

Actualment, però,  les associacions i les organitzacions amazigues de tot el món celebren aquesta festa qualsevol dia del mes de gener del calendari occidental.

Ahir a la tarda, la comunitat amaziga va acudir en massa, unes 300 persones es van comptabilitzar a la sala teatral, d’arreu les comarques gironines i fins i tot de Barcelona, per celebrar la seva festa del nou any.
Una festa en la que va que van intervenir els representants de l’Associació Cultural pels Drets del Poble Amazigh a Catalunya i de l’Associació Cultural Amazigh de Roses, organitzadores de l’acte, el senyor Zouhair Rotbi i el senyor Ali Taouil, així com el primer tinent d’alcalde de Roses i diputat de CIU al Congrés de Diputats, Carles Pàramo, el diputat d’ERC al Parlament de Catalunya, Pere Bosch, i el president de la Fundació Nous Catalans, Àngel Colom.

Any nou Amazigh 2964
Laila Karrouch

En el transcurs de la festa, Laila Karrouch, escriptora catalano-amaziga, va destacar en el seu parlament “el meu sentiment compartit entre les dues identitats, catalana i amaziga”.
Cal destacar que a la celebració de la feta amaziga va assistir, també, el president de l’associació holandesa Stem van de Marokkaanse Democraten in Nederland, Mustapha Barbouch.

Pel que fa a la part més festiva de l’entrada al nou amazigh van actuar el comediant amazic, Kamal El Makhloufi, més conegut com Bouziane, el qual va tenir molt d’èxit entre el públic que emplenava el teatre.

Així mateix, en els actes de la festa del nou any amazigh 2964 l’ACDPAC es  va llegir el següent comunicat:

La glòria i la immortalitat als màrtirs del poble amazic lliure i desafiant, i en l’avantguarda els màrtirs de la resistència armada, els membres de l’Exèrcit d’Alliberament Popular, tribut i admiració a tots els màrtirs i víctimes de la causa amaziga a través de tot el territori de la Tamazgha “Àfrica del Nord”.

Salutació de suport i desafiament a tots els presos polítics amazics i a tots els activistes del Moviment Democràtic Independent Amazic.

Nosaltres els membres de l’Associació Cultural pels Drets del Poble Amazic a Catalunya i de l’Associació Cultural Amazigh de Roses, anunciem a l’opinió pública el següent:

  • El poble amazic comparteix amb el poble català els anells de llibertat i de supervivència.

La nostra solidaritat incondicional amb:

  • Any nou Amazigh 2964
    El Teatre Municipal de Roses durant la celebració del Nou Any Amazigh 2964

    Els presos polítics de la causa amaziga, i amb tots aquells detinguts per causa de les seves idees, creences o el seu dret a l’expressió pacífica.

  • Les protestes socials que tenen lloc al Nord Àfrica, (Imidir al Marroc, Ghardaïa a l’Algèria, els Tuareg a l’Azawad, l’actual nord de Mali) i amb tots els altres aixecaments contra la dictadures de l’Àfrica i de la resta del món.
  • La exclusió i la manca de reconeixement a nivell institucional dels amazics en els nous estats sorgits, per la primavera democràtica, a Tunísia i Líbia
  •  A l’Azawad en la seva recerca d’independència i tots els altres pobles ansiosos d’alliberament i emancipació.
  • Totes les víctimes de l’exclusió i la marginació de tot el món.
  • Exigim una vegada més la necessitat d’un alliberament immediat i incondicional dels detinguts amaziguistes Hamid Ouadouch i Mustapha Oussaya
  • Condemnem la continua repressió que pateixen els estudiants del Moviment Cultural Amazic pel règim marroquí.
  • Responsabilitzem l’Estat del Marroc de la tràgica mort de Fàtima Azhiriou

Any nou Amazigh 2964L’acte es va tancar amb la música tradicional dels cantautors Omar Ayyaw, Peredelescabres, Abdelkader Ariaf, i Bouarfa Ayawm, i al final també es va oferir un tastets  de menjar típic amazigh.

El poble Amazigh

Amazigh és el nom amb el qual es denominen els pobladors originals del nord d’Àfrica i als seus descendents. Segurament la majoria entendrà millor de qui estem parlant si utilitzen la denominació de berbers. Als imazighen (plural d’amazigh) no els agrada que es faci servir la denominació de berbers, ja que aquesta és pejorativa. «Berber» deriva de la paraula grega barbaroi, que era utilitzada per denominar a tots aquells que no parlaven grec i que, per tant, eren considerats bàrbars.

Els imazghen han estat sempre considerats els habitants originals del nord d’Àfrica. El seu territori s’estén des d’Egipte fins a Mauritània i des de la Mediterrània fins a les fronteres de l’Àfrica negra subsahariana. Diferents imperis han conquerit porcions de la Tamazgha històrica, començant pels fenicis i els grecs i més tard els romans, vàndals, bizantins, àrabs, turcs, francesos, britànics, espanyols i italians. Els imazighen han estat sotmesos a diverses creences religioses: els seus propis conceptes panteistics; els dogmes politeistics dels fenicis, egipcis, grecs i romans; i a les tres principals religions monoteistes: el judaisme, el cristianisme i l’islam. Des del segle XIII, la majoria dels imazighen professen la fe islàmica.