El projecte ‘Ecoteatre’ de l’Institut Cap Norfeu de Roses guanya el Premi Inclusió Social 2019

Foto de família de l'acte de lliurament del Premi Inclusió Social 2019 a l'Institut Cap Norfeu de Roses

‘Ecoteatre’ és un projecte que engloba el teatre i la promoció dels hàbits d’alimentació i vida saludable d’infants i adolescents

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà va lliurar, ahir dimarts, el Premi Inclusió Social 2019 al projecte ‘Ecoteatre’ de l’Institut Cap Norfeu de Roses. Aquesta iniciativa vol potenciar la inclusió de l’alumnat del SIEI (Suport Intensiu a l’educació Inclusiva) no només a la vida del centre sinó a tota la societat, permetent que aquests joves estudiants puguin fer un servei significatiu a la comunitat, puguin sentir-se realitzats i millorin en autoestima.

La presidenta del Consell, Sònia Martínez, va lloar el projecte, reconeixent el premi com un “reconeixement a l’esforç d’un col·lectiu per fer una societat millor”, destacant que “és una acció inclusiva, en majúscules que, a més, s’alinea amb el model d’escola inclusiva”.

‘Ecoteatre’ és un projecte que engloba el teatre i la promoció dels hàbits d’alimentació i vida saludable d’infants i adolescents. Sorgeix de la necessitat d’una inclusió real dels alumnes amb retard mental i trastorns d’espectre autista i de la necessitat per part del professorat de detectar els mals hàbits alimentaris de salut. La proposta  treballa el foment de l’alimentació saludable a partir del teatre. Els alumnes amb necessitats educatives especials prenen un rol de protagonistes mentre que l’alumnat voluntari interpreta papers secundaris.

Aquest projecte també té punts d’unió amb altres iniciatives com ‘Norfeu Solidari’ que prepara l’alumnat de tercer i quart d’ESO per al servei comunitari o ‘Hortalitza’t Norfeu!’, que implica els joves amb risc de fracàs escolar en un hort ecològic.

La psicopedagoga del SIEI, Anna Rotllan, va explicar que el projecte va néixer com una iniciativa que pretenia que els alumnes d’aquesta classe fessin teatre davant d’alumnes d’escoles convidades, llavors, “el projecte va anar creixent i s’hi van afegir altres alumnes i va sortir la idea d’integrar els hàbits saludables i organitzar activitats complementàries a l’hort de l’institut”. Rotllan va destacar que “rebre el Premi Inclusió Social és molt gratificant, perquè significa que anem per bon camí”.

Tot comença amb la tria del conte i els alumnes del SIEI treballen l’adaptació teatral amb el suport del professorat. Durant les sessions d’assaig, l’alumnat voluntari del projecte ‘Norfeu Solidari’ s’hi implica, generalment en hores d’esbarjo, tant en les funcions interpretatives com en l’elaboració de l’escenografia i l’atrezzo.
La presidenta del Consell Comarcal també va explicar que un dels valors que ha destacat el jurat a l’hora de triar el projecte guanyador ha estat que “l’Ecoteatre’ també compta amb la implicació de sectors fora de l’àmbit educatiu”.

Durant l’acte d’entrega, al que van assistir personal docent i alumnes de l’institut rosinc, els joves del SIEI, Eric Brenes i Andony Olmos, van relatat com se senten al realitzar l’activitat. D’altra banda, alumnes de l’aula ordinària com en Caleb Calderon i en Jaspreet Singh van explicar la feina de suport que realitzen, no només donant un cop de mà durant la preparació de l’obra, sinó també a l’hora de representar-la.

Els premis

El Concurs de Projectes d’Inclusió Social té com a objectiu fer emergir iniciatives innovadores en l’àmbit de la inclusió i la cohesió social i finançar projectes en el territori. Aquesta iniciativa, que s’emmarca en el Pla d’Inclusió i Cohesió Social de l’Alt Empordà, té com a finalitat millorar les condicions de vida de la població de la comarca i reforçar la cohesió social. L’edició d’enguany ha comptat amb la participació de quatre projectes.

Poden participar en el concurs, que es convoca anualment, persones físiques, entitats sense ànim de lucre, associacions, petites i mitjanes empreses i equips o centres de recerca d’universitats, que presentin projectes d’inclusió social a desenvolupar en un o més municipis de la comarca de l’Alt Empordà. L’objectiu és atorgar ajut financer a projectes d’inclusió social a desenvolupar en els municipis de la comarca durant l’any 2019. Per part del jurat qualificador es valoraran especialment aquells projectes amb perspectiva de gènere orientats a promoure la inclusió social d’infants, adolescents, joves i les seves famílies, i gent gran.

Els àmbits d’aplicació preferent en què es podran definir els projectes d’inclusió social seran el formatiu i laboral, el residencial-habitatge, el relacional (xarxes de suport i treball amb la comunitat), i el de la ciutadania/població origen immigrant. El Concurs de Projectes d’Inclusió Alt Empordà ofereix als projectes premiats implementar la proposta de treball al llarg de tot l’any 2019 en un o més municipis de la comarca.

Aquesta és la setena edició d’aquesta convocatòria que en les edicions anteriors ha premiat les següents iniciatives:

Exit mobile version