Mes de paraules

El Rocam de la Punta de la Poncella, el gran, ric i desconegut patrimoni geològic de Roses

Rocam de la Punta de la Poncella de Roses
Jordi Carreras (ajupit) explicant als regidors de l'Ajuntament de Roses aspectes del jaciment geològic

Tot i que geòlegs de tots el món tenen aquest jaciment geològic, que només es troba a Roses i els Estats Units, com un lloc de pelegrinatge des del segle passat, molts pocs vilatans el coneixen

Els primers en interessar-se per les roques de la família dels granits que actualment conformen el paisatge de la rodalia de El Far de Roses, les quals van cristal·litzar en profunditat a partir d’un magma fa 300 milions d’anys, “van ser uns geòlegs americans, que van fer les primeres publicacions de les roques a nivell internacional”, va explicar el catedràtic de geologia a la Universitat Autonòma de Barcelona, per continuar dient que “es tracta d’un jaciment geològic molt conegut internacionalment des dels anys 70 arran de la publicació d’articles científics sobre la rellevància d’aquestes cisalles”.
I des de llavors  es reivindica com recuperar aquest patrimoni geològic, però no va ser “fins l’any 2015 que l’Ajuntament de Roses inicia un projecte d’un camí que articuli tot el patrimoni geològic d’aquest rocam costaner”, va assenyalar Carreras, i que després d’adjudicar el projecte a finals de l’any 2019, aquest, es va fer realitat a mitjans d’aquest mateix mes de juny.

I aquestes explicacions del catedràtic Carreras les va fer durant la presentació del projecte de visibilització d’aquest patrimoni geològic del Far de Roses, a la que van assistir, dies abans del relleu d’alcaldia, la llavors alcaldessa de Roses, Montse Mindan i la majoria de regidors de l’Ajuntament, a més de l’arquitecta i redactora del projecte d’adequació paisatgística, Marina Cervera.

Aquest projecte, que es coneix com el Rocam de la Punta de la Poncella que té un portal d’entrada que es troba a pocs metres de El Far de Roses, on una escala dona accés a una passera per veure el jaciment geològic, tot i que també té dos portals d’entrada més des del camí de Ronda.

Contra el vandalisme, informació

Jordi Carreras va assegurar en el decurs de la visita al Rocam de la Punta de la Poncella, que “actualment són moltes universitats d’arreu Europa, com ara Holanda, Alemanya o França que visiten aquestes cisalles i es queixaven que no es veia res i per fi, després de tants anys, s’ha pogut recuperar i a partir d’ara, espero, vindran més universitats i es podrà donar rellevància internacional a aquest espai geològic”.

Tot això, Carreras va manifestar que la seva por, “és el vandalisme i que la gent vingui a fer grafittis, com ja ho han fet en algun lloc, i a deixar llaunes de cervesa per arreu”. I per aquest motiu va demanar a l’Ajuntament que posés “un cartell de prohibir pintar les roques i multar a qui ho faci, com ho fan als Estats Units”.

I és que Roses i els Estats Units són els únics llocs del món es pot trobar un jaciment de les característiques del Rocam de la Punta de la Poncella.

I en referència a les paraules del catedràtic, l’arquitecta i paisatgística Marina Cervera va manifestar que “s’hauria de fer pedagogia, perquè la gent no vandalitza si coneix, i si entenen el perquè també és una manera d’evitar que la gent ho faci malbé”.  

 Informació a través de codi QR

Rocam de la Punta de la Poncella de Roses
La famíllia Reixach durant una excursió al Rocam l’any 1902 / Foto: Arxiu Municipal de Roses

En el portal d’entrada que hi ha abans d’arribar al Far, hi ha un petit cartell que dona informació de la zona amb un codi QR que porta a la pàgina web de Rosespèdia.cat on s’amplia aquesta informació, il·lustrada amb la fotografia de l’excursió de la família Reixach al Rocam l’any 1902.