Mes de paraules

El rosinc Antoni Abad va ser a Brussel·les per explicar la situació actual de la pesca a Catalunya

Agricultura i el sector pesquer català manifesten davant la Comissió Europea la seva preocupació davant la reforma de la PCP (Política Comuna de Pesca)

Antoni Abad, president de la Confraria de Roses i de les Confraries de Pescadors de Girona

El passat 9 de juliol de 2012, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i el sector pesquer català es van reunir a Brussel·les amb representants de la Comissió Europea per explicar la situació actual de la pesca a Catalunya i la preocupació davant el futur marc legal que planteja la Comissió en la reforma de la Política Comuna de Pesca
En la reunió celebrada a Brussel·les, una delegació formada per la Directora general de Pesca, Sra. Mercè Santmartí i el sector pesquer representat pel President de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Sr. Eusebi Esgleas, el seu secretari, Sr. Mario Vizcarro, el President de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, Sr. Antoni Abad, i el President de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Barcelona, Sr. Antoni Marzoa, es van desplaçar a la seu de la Comissió a Brussel·les, per donar trasllat de la seva gran preocupació, pel que fa a la difícil aplicació del Reglament del Mediterrani i pel que fa al posicionament actual de la Comissió Europea en relació a la reforma de la Política pesquera Comuna, l’Organització Comuna de Mercats de productes de la pesca i l’aqüicultura i el futur Fons Europeu Marítim i Pesquer.

Durant la reunió es va poder plantejar davant la Comissió les qüestions i problemàtiques que més preocupen en aquests moments en el sector català, i es va recordar el posicionament de Catalunya davant de la reforma de política pesquera comuna, que ja havia estat comunicat a la Comissària Damanaki el passat mes d’abril per l’Honorable Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Sr. Josep Maria Pelegrí.

Port pesquer de Roses

Davant l’ambiciosa reforma de la PCP, que actualment s’està debatent en el Consell de Ministres d’EU i el Parlament Europeu, es va demanar que es contempli el gran impacte que generarà, un canvi tant dràstic de les polítiques pesqueres, sobre un sector que està al límit de la seva competitivitat. Les mesures adreçades a la millora de la sostenibilitat del recurs s’haurien d’aplicar d’una forma progressiva i gradual, que garantissin la sostenibilitat del sector. La pesca a Catalunya és una activitat estratègica de gran importància, tant a nivell econòmic com social, per aquest motiu és imprescindible que les mesures i canvis que s’incorporin puguin ser assumides per les petites i mitjanes empreses de caràcter familiar que composen el nostre sector pesquer.

El sector va poder presentar també als responsables de la Comissió, la seva demanda de modificació de l’annex del Reglamento (CE) nº 1967/2006 del Consell, de 21 de desembre de 2006, relatiu a mesures de gestió per l’explotació sostenible dels recursos pesquers al Mar Mediterrani, en relació a les mesures tècniques plantejades adreçades a la millora de la selectivitat de les arts de pesca. El sector català està d’acord en respectar la més gran selectivitat de l’art, tanmateix el compliment de les limitacions tècniques sobre el gruix del fil, plateja una gran problemàtica per a determinades pesqueres, ja que la dinàmica dins del mar de les malles amb el gruix de fil proposat al Reglament fan que es malmeti el peix i per altre banda, d’acord a les característiques dels vaixells de pesca catalans amb una popa totalment vertical, sovint al pujar l’art a bord es produeix el trencament del fil, generant grans pèrdues a les embarcacions de pesca.

Els responsables de la Comissió es van oferir a realitzar una visita a Catalunya, per tal de conèixer de primera ma totes aquestes problemàtiques. La delegació catalana es va mostrar molt satisfeta i s’estan organitzant les agendes per tal que es pugui celebrar amb la màxima celeritat.