Els Bombers continuen treballant 140 dotacions terrestres i 15 mitjans aeris per contenir l’incendi de l’Empordà

S’ha reobert el trànsit a l’AP-7, però es mantenen tallades les carreteres locals

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant intensament per controlar l’incendi que afecta des d’ahir al migdia l’Alt Empordà. A aquesta hora, la prioritat segueix sent el flanc dret (el més occidental), ja que el vent que ha començat a bufar de llevant (marinada) podria empènyer les flames cap a la Garrotxa, una zona amb una gran quantitat de massa forestal. Per contra, el flanc esquerre estaria estable des de mig matí.

Per part de Bombers de la Generalitat, hi ha 140 dotacions terrestres i 15 mitjans aeris (3 avions de vigilància i atac i 12 helicòpters bombarders). El dispositiu també compta amb el suport de 5 mitjans aeris del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente (4 hidroavions i 1 helicòpter); 5 mitjans francesos; 4 avions de vigilància i atac de la Comunitat Valenciana; 2 mitjans de Mallorca i 1 d’Andorra.

A més, està previst que en les pròximes hores s’incorpori un comboi de bombers francesos amb efectius terrestres i mitjans aeris.

La UME (Unidad Militar de Emergencias) continua col·laborant intensament en les tasques d’extinció, a hores d’ara amb més de 200 efectius destinats a la zona. A la zona afectada també hi treballen un centenar de voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), personal del Sistema d’Emergències Mèdiques i la Creu Roja, així com efectius de Mossos d’Esquadra, Policia Local i voluntaris particulars.

El cos d’Agents Rurals estima que el perímetre de l’incendi és, aproximadament, de 65 quilòmetres i la superfície afectada seria de més de 13.800 hectàrees de 17 municipis (la Jonquera, Agullana, Darnius, Boadella i les Escaules, Terrades, Llers, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Figueres, Cantallops, Capmany, Sant Climent Sescebes, Masarac, Cabanes, Biure i Pont de Molins). D’aquesta superfície, la majoria correspon a arbrat (51%), conreu (22%) i matollar (19%). No obstant, cal tenir en compte que a l’interior d’aquest perímetre hi ha zones que no han cremat.

El Servei Català de Trànsit informa que a l’AP-7 ja s’ha reobert el trànsit, tot i que hi ha retencions en sentit nord. A la N-260 es restringeix el pas als vehicles de tercera categoria entre Figueres i Portbou en tots dos sentits.
Tot i així, es mantenen les següents afectacions:

  • GI-500: tallada a Agullana en tots dos sentits;
  • GI-501: tallada a Agullana en tots dos sentits;
  • GI-504: tallada entre Agullana i Terrades en tots dos sentits;
  • GI-610: tallada a Vilajuïga en tots dos sentits;
  • GIV-5105: tallada entre Llers i Avinyonet de Puigventós en tots dos sentits;
  • GIP-5101: tallada entre Avinyonet de Puigventós i Terrades en tots dos sentits.

Proteccio Civil manté la fase d’emergència 1 del pla Infocat per l’incendi que afecta l’Empordà

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la fase d’emergència 1 del pla INFOCAT. El cos d’Agents Rurals informa que la superfície afectada per l’incendi és de 13.824 hectàrees. Dintre del perímetre encara hi ha una superfície de 3.000 hectàrees de conreus sense cremar. Els municipis de Darnius i Terrades continuen sota l’ordre de confinament de la població i a la Vajol és manté la restricció de mobilitat i se’ls demana que no abandonin la població.

Hores d’ara queden cinc persones acollides al pavelló municipal de Figueres. També hi ha 600 persones al càmping d’Albanyà, de les quals 150 són nens alemanys, que s’han quedat en aquesta zona per seguretat. Per últim, les 57 persones, entre nens i monitors, que estaven a Agullana han pogut marxar en autocar. Els nens de les colònies que estaven a Sant Climent Sescebes també han pogut marxar.

Pel que fa als ferits relacionats amb l’incendi de l’Empordà continuen 4 ferits greus a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona i 4 ferits greus, que evolucionen favorablement, a l’Hospital Trueta de Girona.