Els Bombers de la Generalitat donen per estabilitzat l’incendi de Llançà

L'incendi originat al terme municipal de Llançà s'ha donat per estabilitzat

L’incendi ha cremat un perímetre d’unes 416 hectàrees, de les quals pràcticament la totalitat són dins del Parc Natural del Cap de creus  

Una vuitantena de dotacions dels Bombers de la Generalitat han estat treballant durant tota la nit a l’incendi forestal que afecta el Cap de Creus. Després d’un dia molt dur, en què el dispositiu va haver de fer una feina molt intensa per mantenir el foc a l’interior del perímetre i evitant que aquest creixés, tot treballant en les diverses represes que es van produïr, i fent front a una situació de simultaneïtat, els Bombers van encarar la nit amb una situació més relaxada que la de l’inici de la jornada.

Durant la nit, i amb la baixada de temperatura i l’augment de les humitats relatives, s’ha pogut treballar d’acord amb l’objectiu plantejat i poder anar refredant el perímetre i s’ha arribat a punts on no s’hi havia pogut accedir al llarg del dia. El vent ha estat moderat, excepte en algun moment puntual que ha posat en alerta algun sector. En les darreres hores s’ha pogut perimetrar tot l’incendi amb línia d’aigua i és per això que a primera hora del matí els Bombers de la Generalitat han pogut donar l’incendi per estabilitzat. Aquesta línia d’aigua permetrà arribar ràpidament a qualsevol represa. En total s’ha fet uns instal·lació d’uns 12 quilòmetres de mànegues i s’han realitzat un 2 quilòmetre de foc tècnic.

Cal destacar que a partir de la mitjanit es va obrir l’accés als veïns de les urbanitzacions Santa Isabel, Beleser, Perabeua, La Mora i Les Mores per tornar als seus habitatges. En canvi, a hores d’ara es mantenen les restriccions als veïns i veïnes de la Vall de Santa Creu, la Selva de Mar i Mas Ferrer i confinats els veïns de la Selva de Mar.

Durant el dia d’avui es mantindrà un dispositiu de 155 efectius amb 55 vehicles (29 camions d’aigua i 14 vehicles lleugers)  i unitats del GRAF (Grup d’Actuacions Forestals) i dels EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal) que continuaran treballant en les tasques d’extinció. A més, hi ha activats 2 helicòpters bombarders i 1 de comandament i previstos 2 avions de vigilància i atac per si fos necessària la seva incorporació. Es tracta  d’un foc discontinu, amb perímetre inestable, i amb molts punts a l’interior sobre els quals caldrà tenir especial atenció. Es resseguirà el perímetre i es remullaran punts calents per evitar cap represa. Durant el matí es preveu tramuntana a la zona que es pot reforçar lleument cap al migdia.

Segons els Agents Rurals, es manté la xifra de 415,61 hectàrees de superfície afectada, la pràctica totalitat de terreny forestal, dels municipis de Llançà, 75,97 ha, El Port de la Selva 296,64 ha i de la Selva de Mar, 43 ha. 402,28 hectàrees de les quals són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus. 

El Servei Català de Trànsit informa que ja s’han obert les carreteres GI-612 i GI-613  però es que s’han obert dues carreteres, i que es mantenen tallades la GI-6041 i la GI-6821, que donen accés a la Selva de Mar i Sant Pere de Rodes.

Recordar que en el dispositiu d’extinció també hi han treballat efectius del Grup de Operatiu de Suport amb la unitat sanitaritzada del SEM (sistema d’Emergències Mèdiques) i les unitats de comandament, entre les quals el Centre de Comandament dels Bombers, patrulles dels Mossos d’Esquadra, tècnics de Protecció Civil, efectius dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), de la Policia Local, ambulàncies del SEM amb caràcter preventiu, efectius de la Creu Roja i tècnics de l’Ajuntament de Llançà i del Port de la Selva i aeronaus del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

 

Exit mobile version